Na današnji dan
1986
Dark Angel izdajo drugi album Darkness Descends
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

21. 9. 2009
Behemoth - Evangelion
Nuclear Blast/Mordor, 2009

Vem, klišejsko je, če napišem, da sem pričakoval, da Behemoth ne bodo uspeli preseči odlične plošče The Apostasy, a vendar jim je uspelo. Album Evangelion je v vseh pogledih najboljša stvar, ki so jo Poljaki z Nergalom na čelu izdali v vsej svoji karieri.
Grafično nas CD najprej preseneti s tem, da na naslovnici ni Nergala. Očitno je kreacija z imenom Behemoth končno zares postala kolektivna stvar in ne več utelešenje vizije enega. Ali pa jim je preprosto dojadilo dajati Nergala na naslovnico. Ni pomembno. Knjižica nas zapelje v grafično čudovito prikazan svet, ki ima samo en namen – razodeti evangelij, kot ga vidijo Behemoth. Evangelij, ki dokončno povečuje Človeka kot najvišjo obliko Stvarjenja.
Temu primerno pa je tudi CD ... hm ... spektakularen. Gigantski. Pompozen. Neizmerno bogat. In to ne v stilu KISS, Iron Maiden ali pa Dimmu Borgir. Ne, Behemoth so uspeli svoj duh obogatiti čez vsako mero, brez da bi to preseglo njihovo bistvo. Neverjetno! Zato je Evangelion album, ki nas napade in zaobjame na vseh frontah. Zvokovno so Behemoth s Colinom Richardsonom (Carcass, Fear Factory, Machine Head itd.) ustvarili tako podobo, da boljše verjetno ne bi mogli. Vsak inštrument je razpoznaven do zadnje podrobnosti, pri tem pa vse skupaj zveni tako mogočno, da bi se človek kar klanjal. Predstavljajte si ogled filma v kinu pred DTS tehniko in po uvedbi le-te. No, zvok lahko zakrije marsikaj, na primer slabo pisane pesmi ali kakšne druge pomanjkljivosti, ampak tukaj se to ne zgodi. Ker ni treba skrivati ničesar. Nergal, Orion, Inferno in Seth so obdržali formulo furioznega ekstremnega metala, ki pa so jo »zdinamizirali«, tako da so zvokovno pokrajino razgibali kot kataklizmični dogodek. Hitri ritmi se prežemajo s počasnimi, morbidne pasaže se zavijajo v nevihtne oblake ultra hitrih ritmov in melodij ... Če se neham širokoustiti s pretiranimi primerami, Behemoth vključujejo tako zapuščino Morbid Angel kot Satyricon, tako Nile kot Mayhem ... You name it! Neverjetna uigranost zasedbe široko diha v vsaki poslušani sekundi in prav neverjetno se ti zdi ko ugotoviš, da ima vsaka linija odlično bobnarsko podlago, da je vsak solo tam z namenom, da je vsak vokalni vzorec ustvarjen po natančnem načrtu.
Resda vse skupaj na nek način izpade kot hiperaktivni produkt, ki bi poslušalca s svojo bogatostjo in hiperaktivnostjo lahko ugonobil, ampak na srečo je Evangelion ravno na pravih mestih umirjen in tako dovoli poslušalcu dihati. Je kot knjiga Stephena Kinga, ki te s svojo sposobnostjo naraščanja napetosti skoraj pripelje čez rob živčnosti, nato pa te umiri kot morski val v toplem poletnem večeru.
V vsakem pogledu je tole plošča, ki ji je treba posvetiti čas, ki jo je treba užiti kot dobro knjigo ali kozarec starodavnega, a izjemnega vina. Je Resnica, ki je človek ne sprejme tako zlahka, a ko jo, je v resnici svoboden. Popolnost!

Ivan

SORODNE VSEBINE:
25. 4. 2011Behemoth / Novice
30. 1. 2014Behemoth / Novice
6. 12. 2004Anthrax - The Greater Of Two Evils / Recenzije
17. 8. 2004Behemoth / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
Recenzija
8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Recenzija
7. 11. 2019
Insomnium - Heart Like a Grave
Recenzija
6. 11. 2019
Mgła - Age of Excuse
Recenzija
29. 10. 2019
Musmahhu - Reign of the Odious
Recenzija
18. 10. 2019
Rammstein - Rammstein
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
KONCERTI & FESTIVALI
17. 11. 2019
Cryptic Brood, Ekpyrosis
Klub wakuum, Gradec, Avstrija
18. 11. 2019
Profanatica, Demonomancy, Hagzissa
Kapu, Linz, Avstrija
18. 11. 2019
Moonspell, Rotting Christ
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
20. 11. 2019
Godspeed You! Black Emperor, Mette Rasmussen
Kino Šiška, Ljubljana
20. 11. 2019
Insomnium, The Black Dahlia Murder, Stam1na
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 11. 2019
Dome Of Rock Festival 2019
Rockhouse, Salzburg, Avstrija