RECENZIJE

17. 1. 2014
Behemoth - Blow Your Trumpets Gabriel (single)
New Aeon Musick, 2013

Po fenomenalnem letu black metal izdaj so se tik pred koncem iz studia oglasili še Behemoth. Sicer ne s celovečercem, temveč le z njegovim napovednikom v obliki singla. Blow Your Trumpets Gabriel je glavna in osrednja pesem na kratkem vinilnem ploščku, ki je seveda izšel v omejeni nakladi. Hkrati pa je omenjena pesem tudi edina od treh, ki bo izdana na prihajajočem albumu The Satanist v začetku februarja letos.
V kolikor bo celoten album v slogu Blow Your Trumpets Gabriel, se imamo ljubitelji poljskega razumevanja black/death metala, začinjenega z orientalskimi melodijami, kaj veseliti. Čeprav je pesem osnovana na predvidljivem ali poznanem riffu in na precej enostavni formuli stopnjevanja napetosti s pomočjo stopnjevanja hitrosti, menim, da je Behemoth ponovno uspelo nekaj izjemnega. V glasbi je pač tako, da uspe tistim, ki imajo občutek za detajle, Nergal pa ga zagotovo ima. To po eni strani pomeni, da zna poznano postaviti v nove okvirje, in po drugi strani, da točno ve, kdaj in kje poslušalcu ponuditi nekaj več. In tako »Gabrielova« trobenta najmočneje zazveni komaj proti koncu komada in skupaj z besnimi kitarami in bobni, ki so končno spuščeni s povodca.
Na vinilki se nahajata še dve pesmi, še ena avtorska in ena priredba. Ker nerad uporabljam YouTube, sem komadoma prisluhnil le enkrat. If I Were Cain me je bežno spominjala na mešanico Behemoth in Satyricon, Ludzie Wschodu pa je priredba poljske punk skupine, s katero se Behemoth pridružujejo Hypocrisy, ki so letos tudi izdali priredbo punk pesmi. A bolj kot omenjena komada si na YouTubu splača ogledati videospot naslovne pesmi.

SORODNE VSEBINE:
17. 8. 2004Behemoth / Novice
4. 2. 2008Behemoth / Novice
6. 10. 2011Behemoth / Novice
5. 1. 2007Behemoth / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija
8. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Arena, Dunaj, Avstrija
9. 6. 2020
ODPOVEDANO! Guns N' Roses
Ernst Happel Stadion, Dunaj
10. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
11. 6. 2020
STREAM: The Canyon Observer
Kino Šiška, Ljubljana
12. 6. 2020
ODPOVEDANO! Guns N' Roses
Ippodromo del Visarno, Firence, Italija