INTERVJUJI

12. 3. 2012

Krisiun

Sprašševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: MOYSES

Krisiun so se po lanskem obisku poletne Nove Gorice tokrat ustavili v zimski Ljubljani. Z novim albumom med prtljago ter v družbi še dveh velikanov svetovne death metal scene (Vital Remains, Malevolent Creation) je od dolge turneje, ki traja od konca januarja, že nekoliko utrujeni Moyses Kolesne kljub vsemu našel čas, voljo in energijo za sproščen klepet o aktualni turneji, novem albumu ter prihodnjih projektih. Ob robu nam je celo zaupal, zakaj ne mara, da njihove koncerte obiskuje njegova punca.

DEJAN: Zdravo, kako si kaj?
MOYSES: Dobro, stari, dobro.

DEJAN: Super, to je lepo slišati. Kako poteka turneja z Malevolent Creation in Vital Remains?
MOYSES: Turneja poteka dobro, je dobro obiskana. Na koncertih je veliko podmladka kot tudi starih fanov. Fino je videti in se družiti z dvema bandoma, ki ju spremljamo že dolgo časa. Turneja je enostavno super.

DEJAN: Kul. Lani ste nastopili v Novi Gorici z Vader, na delu turneje po Italiji pa ste si delili oder tudi s Karnak. Kako to, da ste se odločili, da se na turnejo ponovno odpravite z njimi?
MOYSES: Za to je odgovoren naš booking agent. Imamo istega in je menil, da so Karnak dober podporni band. In tako smo ponovno pristali skupaj na turneji.

DEJAN: Trenutno promovirate zadnji studijski album The Gerat Execution. Kako je bil ta zaenkrat sprejet s strani vaših fanov?
MOYSES: Album je bil sprejet zelo dobro. Dejansko gre za album, ki se prodaja najbolje od vseh, ki smo jih do sedaj izdali. Dobivamo veliko ponudb za turneje ter festivalske nastope. Založba je tudi vesela, vse poteka kot po maslu, vsa atmosfera okoli albuma je enostavno odlična.

DEJAN: Torej ste tudi vi zadovoljni?
MOYSES: Ja, seveda!

DEJAN: The Gerat Execution je postal nekoliko počasnejši in bolj »heavy«. Kako to, da ste se odločili, da nekoliko spremenite stil igranja?
MOYSES: V bistvu nismo spremenili stila igranja, le glasba je postala nekoliko bolj raznolika. Za seboj imamo že devet izdaj, zadnjih deset let neprestano blastbeatiramo po svetu, na tem albumu pa smo si zaželeli spremembe. Nismo želeli ponovno ves čas samo blastbeatirati, temveč smo želeli v glasbo vnesti nekaj old-school heavy metal idej, ki jih na primer slišiš pri Black Sabbath ali Iron Maiden. Toda ne glede na te vplive se nismo želeli spremeniti preveč, nismo želeli postati komercialni, tako da človek še zmeraj ve, da smo to Krisiun, ko sliši našo glasbo. Pač v okviru lastnega stila smo želeli posneti bolj raznoliko glasbo.

DEJAN: Še ena novost na zadnjem albumu je ta, da se tokrat niste odločili posneti nobene priredbe, kakor ste to v preteklosti že naredili trikrat. Kako to?
MOYSES: Naredili smo priredbo lastnega komada in sicer Black Force Domain. Ta komad se nahaja na našem prvem albumu. Za priredbo smo se odločili zaradi slabe kakovosti posnetka, poslušalcem smo želeli pokazati, kako naj bi ta komad resnično zvenel. Zato smo se odločili za posnetek in smo z njim zadovoljni.

 DEJAN: Lahko razen priredbe lastnega komada v živo pričakujemo morda še kakšno drugo priredbo? Morda celo nocoj?
MOYSES: Na tej turneji ne igramo priredb, saj nimamo na razpolago ravno dolge minutaže. Igramo lahko samo petdeset minut, imamo številne albume, igrati moramo nekaj novih komadov, zato ne vem, če bomo danes odigrali kakšno priredbo.

DEJAN: Pa morda na naslednji turneji?
MOYSES: Ja, mogoče na naslednji turneji. Včasih, ko igramo skupaj s člani iz drugih bandov, je prav fino. Mogoče res, zakaj pa ne. Na enem izmed preteklih nastopov smo odigrali In League With Satan z Brettom od Malevolent Creation na vokalih, ker je imel rojstni dan. Za nocoj pa nisem prepričan. Mogoče, če bomo spet skupaj stali na odru. Mogoče.

DEJAN: Torej lahko morebiti pričakujemo majhno presenečenje?
MOYSES: Ja, vendar za danes res nisem prepričan, saj so že vsi nekoliko utrujeni. Turneja je že zelo dolga, ampak nikoli ne veš. Bomo videli. Mogoče. Bom vprašal fante, če jim je do tega.

DEJAN: Če se ne motim, ste v zadnjih dvanajstih letih obiskali Slovenijo petkrat. Kako to, da se po vseh teh letih še zmeraj vračate k nam?
MOYSES: Glavni del evropske turneje poteka v tem koncu, lokalni organizatorji pa nas tudi zmeraj radi povabijo sem. Za nas je to super. Veseli smo, da dobimo toliko priložnosti, da se lahko zmeraj znova vrnemo, saj imamo tukaj že kar nekaj prijateljev, nastopi zmeraj uspejo ... Torej, mi smo zadovoljni, organizatorji pa nas tudi radi povabijo.

DEJAN: Pa bi rekel, da čutiš razlike med nastopi v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem?
MOYSES: Ja, v vsaki državi je drugače. Sicer so obiskovalci bolj ali manj enaki, različni so promotorji, klubi, nekateri so resnično veliki ... Včasih igramo pred veliko množico ljudi, v razprodanih dvoranah, spet drugič igramo v majhnem klubu, pred malo publiko. Takšne razlike opažamo, medtem ko so reakcije fanov povsod bolj ali manj enake.

DEJAN: Bili ste že dvakrat na turneji z Immolation. Lahko v bodoče pričakujemo še tretjo ponovitev?
MOYSES: Seveda, z njimi zmeraj radi nastopamo. Smo dobri prijatelji, pa tudi naši glasbi se dobro ujemata. Z njimi smo že koncertirali po Ameriki in Evropi, tako da lahko pričakujete skupno turnejo.

DEJAN: Kul! Kot band ste zelo veliko na poti, se vozite od enega nastopa do drugega, večino časa z istimi obrazi okoli sebe. Ima to kakšne posledice na odnose znotraj banda?
MOYSES: Ne, sploh ne. Na tej turneji nas ves čas obkrožajo ljudje, ljudje iz drugih bandov. Sicer pa moraš biti dovolj zrela oseba, da sprejmeš dejstvo, da si na turneji, da se temu primerno obnašaš, da spoštuješ prostor drugih, da jim ga ne jemlješ. Vsi se dobro razumemo, vsi smo prijatelji, nihče se ne prepira, vse je lepo mirno.

DEJAN: Torej tudi znotraj Krisiun ne obstajajo nobena trenja? Ni nobena težave, da ste vsi trije bratje?
MOYSES: Ne, ne. Seveda imamo težave, vendar jih imajo vsi bandi. To so običajne težave, s katerimi se soočaju vsi. Recimo, ko stojiš na odru in zaserješ komad, ali ko se ti več ne ljubi početi nekaterih stvari oziroma se ne strinjaš z ostalimi ... Toda na koncu smo vsi dobri prijatelji, trudimo se delati dobro, zato se tudi večkrat usedemo in se pogovorimo, kako bi naj bilo. Včasih imamo različna mnenja, toda na koncu se trudimo, da se stvari uredijo in da držimo skupaj.

DEJAN: Poleg tega ste zelo veliko časa v Evropi. Kako to vpliva na vaš odnos do družine?
MOYSES: Ja, je že res ... Tam imamo mamo in svoje punce, toda saj nikoli ni dlje kot kakšen mesec ali dva, tako da nam ni tako zelo težko.

DEJAN: Ste kdaj pomislili na to, da bi jih vzeli s seboj na turnejo?
MOYSES: Ne, ne, kje pa. To bi bila zame prava nočna mora.

DEJAN: Torej tega v preteklosti tudi nikoli niste naredili?
MOYSES: Nikoli. Četudi igramo v domačem kraju, ne maram, da koncert obišče moja punca. Med koncertom želim biti osredotočen na glasbo, vse drugo me moti. Takšen pač sem.

DEJAN: Razumljivo. Prejšnji teden so se na Dunaju ustavili Cannibal Corpse v okviru turneje Full Of Hate. George »Corpsegrinder« Fisher je med nastopom nosil majico z vašim logotipom. Koliko ti to pomeni? Je to zate velika pohvala?
MOYSES: Seveda. Zelo rad imam njihovo glasbo, so ikone death metala in v veliko čast in veselje mi je, da jih poznam.

DEJAN: Jih poznaš osebno?
MOYSES: Ja, z njimi smo bili že na nekaj turnejah. Zmeraj so bili prijazni, nam pomagali in nas podpirali. Borijo se za death metal kaos, zato tudi podpirajo nas in Vital Remains ali Immolation.

DEJAN: Lahko torej pričakujemo skupno turnejo s Krisiun in Cannibal Corpse?
MOYSES: Ja, seveda. V bistvu bomo naslednje letu z njimi na turneji po ZDA, tako da bo to dobra priložnost, da se turneja zgodi tudi v Evropi.

DEJAN: Super. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Turneje, albumi, DVD?
MOYSES: Ja, narediti moramo DVD. Enega smo naredili leta 2004, od tedaj pa je minilo že dolgih osem let. Ko se vrnemo, bomo naredili nekaj koncertov, ki jih bomo posneli s profesionalno kamero ... In če bo vse skupaj zvenelo dobro, bomo to izdali na DVD-ju.

DEJAN: In še moje zadnje vprašanje. Želiš našim slovenskim bralcem morda povedati še kaj?
MOYSES: Najlepša hvala vsem, ki podpirate nas, ki podpirate kaos ekstremnega metala. Hvala tudi tebi, da si si vzel čas, da si prišel sem.

DEJAN: Malenkost, bilo mi je v veliko veselje in čast.
MOYSES: Tudi nam je v veliko čast. Upam, da bo koncert uspel, mi bomo zagotovo dali vse od sebe. Morda sedaj izgledamo nekoliko utrujeni, toda ko stopiš na oder ... To je energija, prava death metal energija.

DEJAN: Najlepša hvala za pogovor.
MOYSES: Hvala tebi.

ZADNJE OBJAVE
Intervju
16. 10. 2020
Finntroll
Intervju
9. 10. 2020
Snovalci slovenske metal scene: Goša
Intervju
1. 10. 2020
Uada
Intervju
25. 9. 2020
Snovalci slovenske metal scene: NKLG
Intervju
11. 9. 2020
Snovalci slovenske metal scene: ŠKUC KSB
Intervju
28. 8. 2020
Snovalci slovenske metal scene: Ivan Cepanec
Intervju
14. 8. 2020
Snovalci slovenske metal scene: Kvlt ov Seitan Booking
Intervju
24. 7. 2020
Snovalci slovenske metal scene: Kontejnr
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2020
Cult of Fire, Malokarpatan
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija