Na današnji dan
2014
Primordial izdajo osmi plošček Where Greater Men Have Fallen
NAGRADNE IGRE
Traja do: 22. 11. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

17. 6. 2014

Voice of the Soul

MC Pekarna, Maribor / 13. 6. 2014

Death in Pantera. Vrstni red navedbe imen je izbran namenoma, in sicer na podlagi vpliva na razvoj žanra, v krogu katerega je posamezni band deloval, medtem ko komercialna uspešnost prav tako namenoma ni bila upoštevana. V nasprotnem primeru bi seveda moral Pantero s štirimi »platinastimi« albumi uvrstiti daleč pred Death. A ker se v metal glasbi stvari še nikoli (no, pa saj veste, kaj mislim) niso vrtele okoli denarja, so številke daleč manj pomembne od glasbe, čeprav se je včasih zanimivo poigrati z njihovo simbolno vrednostjo. Oba banda sta osvojila ogromen kultni status deloma zaradi tragične usode svojih osrednjih/najpomembnejših članov. Pred trinajstimi leti, 13. decembra 2001, je Chuck Schuldiner izgubil boj proti raku, zato izbrani petek 13. letošnjega junija za prvi nastop slovenske tribute skupine Voice of the Soul v mariborskem MC Pekarna po večletnem odrskem molku ne more biti povsem naključen. Prav tako tudi ne deseta obletnica smrti Darrella Lanca Abbotta, a to je informacija, ki mi jo je pred nekaj tedni zaupal Tilen Sapač, kitarist/pevec.
Zaradi omenjene obletnice se je band odločil za predrugačeno sestavo setliste in zaradi tega dal poudarek na diskografijo Pantere. Tako je bila prva polovica nastopa peterice iz severovzhoda Slovenije povsem posvečena thrasherskim groovy ritmom, ki očitno še dolgo ne bodo pozabljeni. Ta misel me je spreletela ob pogledu na publiko, ko je band stal vsega skupaj največ eno minuto na odru. S prvim udarcem po instrumentih je večina publike v sprednji polovici dvorane čupala, po dveh ali treh zasukih čupe pa je že sledil mosh pit. Neverjetno, kaj naredi kombinacija lepega vremena, ugodnega koncertnega datuma, prostega vstopa in dobre glasbe. Sicer je bila publika tekom nastopa ves čas tudi v premikanju not in ven iz dvorane, kamor se je večina od približno 100 obiskovalcev hodila hladit, a vzdušje tekom koncerta je bilo ves čas pozitivno. Užitek v očeh je bil viden tako na strani publike kot tudi pri nastopajočih, s čimer se vračam k vlogi denarja v metalu.
Čez nekaj dni bo Ljubljano/Slovenijo obiskala svetovno znana tribute to Death zasedba, Death To All. Sprva nisem razumel, zakaj se okoli »cover« banda dela takšen pomp, saj je s smrtjo Chucka dejansko tudi umrl band. Čemu potem obisk daljnega Dunaja konec lanskega leta ali ponovno romanje v Ljubljano v vročem juniju, sploh z ozirom na to, da Slovenija z vidika kakovosti premore enakovreden band? Resda nihče od slovenske peterice nikoli ni bil originalni član zasedbe, a projekt Death To All je zame kot sodobni obisk koncerta legendarnih Queen – brez Freddieja pač ni isto. Iz začetnega nerazumevanja pompa okoli DTA sem med poslušanjem ponovno obujenih VOTS pomislil na iskrenost in pristnost glasbenikov, ki nastopajo samo zaradi ljubezni in spoštovanja do glasbe – težko se odločim, kaj od naštetega je večje. S tem pa seveda ne zanikam iskrenosti Američanov, ki zaradi statusa »zvezd« po mojem mnenju nikoli ne bodo uspeli ustvariti podobnega vzdušja. Pri njih se bomo zmeraj spraševali in komentirali, kako je bil dober/slab oni na kitari, kako posrečeno/neposrečeno je zvenel pevec, kolikokrat je mimo udaril bobnar ipd. Spremljanje koncerta Voice of the Soul pa je seveda vse kaj drugega kot pikolovsko zrenje na tehnično izvedbo – čeprav je v mojih ušesih kljub nekaterim tehničnim težavam zvenela povsem na nivoju klubskega nastopa – in prej čustveno, nostalgično potovanje nazaj v času, h kateremu pobudo je dala skupina metal glasbenikov, udeležili so se ga pa ljubitelji metal glasbe, katerim sta Death in Pantera nekdaj med odraščanjem prekrižala pot. Kar pa je po mojem najbolj pomembno.
Setlista Voice of the Soul: Intro 1, A New Level, Domination, Hollow, I'm Broken, The Art of Shredding, This Love, Drag the Waters, 5 Minutes Alone, Cemetery Gates, Intro 2, Cowboys From Hell, Revolution Is My Name, Fucking Hostile, Intro 3, Without Judgement, Bite the Pain, The Philosopher, Flesh and the Power it Beholds, Intro 4, Pull the Plug, Spirit crusher, Zombie Ritual, Denial of Life, Evil Dead, Walk.

SORODNE VSEBINE:
2. 11. 2011Metal Attack XX: Voice Of The Soul / Reportaže
16. 4. 2013Avven / Burn Fuse / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
28. 11. 2020
Jarboe feat. Peter Emerson Williams
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana
4. 12. 2020
Rome
Orto Bar, Ljubljana
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija