INTERVJUJI

15. 9. 2017

Arch Enemy

Spraševal: Gorjanec
Odgovarjal: ALISSA

V sodelovanju z medijskimi partnerji objavljamo intervju, ki sta ga Gorjanec in Šujo v izvirniku opravila za Radio Bob – 100% rock.

V sredini oddaji Težki časi na Radiu Bob sta Gorjanec in Šujo pokramljala z vokalistko Alisso White-Gluz. Pred tremi leti je zapustila quebeško melodično death metal skupino The Agonist, v kateri je s kolegi ustvarjala deset let, in novo poglavje v svoji glasbeni karieri odprla z Arch Enemy. Očaki švedskega melodičnega death metala so prejšnji petek izdali enajsti studijski dolgometražec Will to Power, ki ga nameravajo te dni v živo predstaviti po Evropi. Njihov krstni koncert na turneji je ravno danes v avstrijskem Innsbrucku, pojutrišnjem pa bodo Arch Enemy skupaj z ukrajinsko zasedbo Jinjer nastopili v ljubljanski Cvetličarni.

GORJANEC: Pozdravljena, Alissa. Dobrodošla na Radiu Bob.

ALISSA: Najlepša hvala. Kako si?

GORJANEC: Dobro sem. Upam, da si tudi ti.

ALISSA: Sem, ja. Hvala.

GORJANEC: Če se dobro spomnim, si se Arch Enemy pridružila leta 2014 po odhodu Angele Gossow. Zamenjava prvega obraza tako ikonične skupine ni mačji kašelj. Povej mi, ali je bil to zate izziv, ko si prevzela Angelino vlogo?

ALISSA: V bistvu ni bil zares izziv, ker tega nisem dojemala v smislu, da moram zdaj vskočiti in nekoga zamenjati. Moj pogled je bil, da so to odlični glasbeniki, s katerimi bom zdaj pisala glasbo. Odlično se razumemo in všeč nam je glasba, ki jo ustvarjamo, zato smo poskusili napisati dober album in trudimo se koncertirati čim več, kolikor se bo le dalo. V band je treba vlagati veliko dela in ljudje se mogoče ne zavedajo, da se osredotočamo na delo. Ne osredotočamo se na govorice ali kaj takega. Zato mi vse skupaj ni predstavljalo tolikšnega izziva, predvsem zato, ker mi je Angela dala svoj blagoslov. V bistvu je bila to njena zamisel, zato na vse skupaj nisem zares gledala kot na izziv.

GORJANEC: Torej, če sem dobro razumel, je to bila Angelina zamisel in ona ti je pomagala s prehodom?

ALISSA: Tako je, bila je njena zamisel. Vedela je, kakšne so moje vokalne sposobnosti in da sem zelo izkušena, zato me je kar vprašala, če bi jo zamenjala in posnela novi album; če bi bila nova pevka v skupini. To sem nato tudi naredila.

ŠUJO: Pri The Agonist si poleg growlanja tudi veliko pela, medtem ko imaš pri Arch Enemy praktično samo growl. Nameravaš v prihodnje vključiti tudi kaj petja, se ti to zdi združljivo s slogom Arch Enemy?

ALISSA: Si že slišal Will to Power?

ŠUJO: Na žalost samo nekaj skladb. Album je ravno izšel, a ni?

ALISSA: Ja, preveri še preostale komade.

ŠUJO: Točno to danes tudi načrtujemo.

ŠUJO: Alissa, Arch Enemy je švedska skupina, ti pa si iz Kanade. Kakšen je občutek, ko si v družbi ljudi, ki ves čas govorijo švedsko?

ALISSA: Tega sem že kar vajena, v bistvu so Švedi samo trije. Veliko več je Nemcev kot Švedov, saj je naša ekipa skoraj v celoti nemška. Imamo še enega Američana, ime mu je Jack, imamo ljudi, ki govorijo francosko, portugalsko. Ko smo na turneji, imamo na avtobusu vse možne jezike. Jaz sem tega že kar vajena, koga drugega, ki tega ni vajen, pa lahko toliko različnih jezikov mogoče zmede. Meni je to prav všeč.

ŠUJO: Videl sem te že nastopati, in ko te vidim na odru, si izredno samozavestna. Si se takšna rodila ali je to nekaj, za kar moraš trdo garati in vaditi?

ALISSA: Kot otrok sem bila zelo sramežljiva, ko sem imela štiri, pet ali šest let. Bila sem res sramežljiva, ampak sem imela določeno mero samozavesti. To ni nekaj, kar lahko kupiš ali pridobiš in se ti s tem ni treba ukvarjati nikoli več. Graditi jo moraš vsak dan, jo imeti v mislih. Biti samozavesten ni lahko, sploh v današnjem času. Zavestno se ne trudim, da bi bila samozavestna, me pa obkrožajo ljudje, ki me podpirajo, in dobra glasba, to pa so stvari, ki mi vlivajo še več samozavesti.

GORJANEC: Novi album z naslovom Will to Power ste izdali ravno pred nekaj dnevi, zato naši poslušalci verjetno še niso imeli priložnosti, da ga slišijo, vsaj ne v celoti. Kaj lahko pričakujemo od najnovejšega gradnika diskografije Arch Enemy?

ALISSA: Najbolje, kar lahko v zvezi s tem rečem, je, da je zelo razgiban. Ne da zdaj zveni natanko tako kot The World is Yours ali The Eagle Flies Alone, ker po mojem mnenju nobena skladba na albumu ni preveč podobna ostalim. Zelo so si različne, zato v tem primeru človek po enem singlu ne more nujno soditi celotnega albuma. Zelo je zanimiv, deloma je nekaj povsem novega za Arch Enemy, deloma pa je precej staromoden Arch Enemy. Zelo je razgiban.

GORJANEC: Rad bi te vprašal, kako se odvija turneja za promocijo albuma Will to Power, ampak dejansko še niste odrinili na pot in se teh zadnjih nekaj dni še posvečate pripravam. Verjetno ste trenutno precej zasedeni?

ALISSA: Z Michaelom sva na promocijski turneji za Will to Power zdaj že približno štiri mesece, tako da sva bila že do zdaj zelo zasedena. Zadnja dva tedna sem potovala iz Evrope do ZDA, Japonske, Kanade in zdaj sem spet v Evropi. Zelo smo utrujeni, ampak nas res veseli, da je Will to Power všeč toliko ljudem. Dobili smo ogromno kul odzivov na naše pesmi in ljudje imajo različne najljubše pesmi. Prvi koncerti, ki bodo tudi uradno del turneje Will to Power, so na sporedu že čez nekaj dni, torej bo to njen uradni začetek.

GORJANEC: V Sloveniji smo parkrat že imeli priložnost videti Arch Enemy, nazadnje pred dvema letoma na festivalu Metaldays, če se ne motim. Kakšna je bila tvoja koncertna izkušnja in kaj meniš o samem festivalu, če se ga spomniš?

ALISSA: Ja, spomnim se tega festivala, ker se ga je udeležila prijateljica. Tja pripotovala iz ZDA, ker je vedela, da je to dober festival ob lepi reki, v kateri se ljudje kopajo, in v njegovi neposredni bližini je zelo lepa pokrajina. Koncert je bil dober in dobro organiziran, imeli smo se lepo. Bilo je zabavno in zdi se mi, da se je publika – ljudje, ki so se udeležili festivala – lahko res zabavala. Mislim, da je bil kar dolg festival. Če se ne motim, je trajal kakšnih pet dni?

GORJANEC: V bistvu cel teden.

ALISSA: Je, to je kar dolgo.

GORJANEC: Res je. Nedeljski koncert v Ljubljani bo vaš prvi klubski koncert v Sloveniji in mnogi se ga veselijo, saj so nastopi v koncertnih dvoranah po navadi bolj intimni, bolj osebni in pustijo intenzivnejši in obstojnejši vtis na občinstvu. Se strinjaš?

ALISSA: Odvisno. Kar se logistike tiče, imam raje nastope z dovolj velikim odrom in dovolj visokim stropom, da lahko tečem in skačem naokoli in premikam stojalo za mikrofon tako, da ne udarim ob strop ali koga v bandu. Zato so mi boljši nastopi na večjem odru, ker lahko tako nastopimo v polni meri. Če nastopimo na manjšem odru, se ne moremo kaj dosti premikati. To je za nas težavno in ne moremo izpeljati performansa, kot bi ga želeli, zato imam vsaj jaz raje velike odre. Všeč so mi tudi festivali na prostem, ker lahko diham svež zrak. Ne vem, če se ljudje tega zavedajo, ampak pljuča mi divjajo sto na uro, ko sem na odru, in če ljudje kadijo v dvorani, mi lahko zaradi tega postane res slabo. Zato sem z logističnega vidika raje na svežem zraku in velikem odru. Ampak vseeno imam seveda rada, da lahko vidim občinstvo bliže odru, da lahko sežem komu v roko ali kaj podobnega, kar je mogoče na manjših koncertih. V obeh primerih so prednosti in slabosti.

GORJANEC: Kar se kajenja tiče, imaš srečo, kajti kajenje v zaprtih prostorih je v Sloveniji prepovedano.

ALISSA: Super, to je dobro vedeti.

ŠUJO: Alissa, želiš svojim slovenskim oboževalcem nameniti kakšno besedo, preden te v nedeljo vidimo v Ljubljani?

ALISSA: Rada bi se zahvalila za vso vašo podporo Arch Enemy. Hvala vsem, ki ste preverili Will to Power. Če ga še niste kupili, lahko to storite na koncertu. S seboj bomo imeli tudi nov merch in druge stvari. Upam, da vam bodo všeč stvari, ki jih bomo imeli za vas. V naslednjih mesecih bomo v setlisto seveda dodali nove skladbe, vi pa boste med prvimi, ki jih boste slišali v živo. Veselimo se že, da bomo prišli k vam, odigrali koncert in vas videli. Najlepša hvala za vse.

ŠUJO: Alissa, v veselje nama je bilo, da sva imela v oddaji tako posebno gostjo.

ALISSA: Malenkost, hvala tudi vama.

Celotni oddaji Težki časi lahko prisluhnete na tej povezavi.

SORODNE VSEBINE:
18. 9. 2017Arch Enemy / Jinjer / Galerija
27. 7. 2015Arch Enemy / Novice
22. 1. 2002Arch Enemy / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana