Na današnji dan
1982
Randy Rhoads umre v letalski nesreči, star komaj 25 let
NAGRADNE IGRE
Traja do: 10. 3. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

16. 10. 2020

Finntroll

Spraševala: Tina Urek
Odgovarjal: VRETH

Finntroll so 18. septembra izdali težko pričakovani dolgometražec Vredesvävd. Gre za prvo izdajo po sedmih letih in pri poslušalcih je naletela na zelo pozitiven odziv. Morda je za to kriva trenutna situacija, morda pa gre tudi za splošno večjo prisotnost in »promocijo« bolj ali manj znanih metalcev na družbenih omrežjih, eden izmed katerih je tudi vokalist Mathias »Vreth« Lillmåns. 38-letnega glasbenika in producenta, ki je del zasedbe vse od leta 2006, se pravi od njegovega 24. leta, na enem izmed družbenih omrežij spremljam tudi sama, saj mi je bila njegova neverjetna zagnanost in ljubezen do glasbe vedno izjemno fascinantna. No, pa tudi kar precej prijetno je videti. Do njega sem prvič »pristopila« oziroma mu pisala, ko je kar preko t. i. storyjev promoviral izdajo enega izmed svojih mnogih bandov, in sicer …And Oceans, ki sem ga seveda želela v svoji zbirki. Nekaj tednov pred samim izidom že omenjenega svežega albuma Vredesvävd pa sva »padla« v zanimivo debato, zato je bila logična poteza ta, da se dogovoriva za intervju.

TINA: Živjo! Kako si? Kako preživljaš te zanimive čase? Opazila sem, da poleg gostovanja pri različnih bandih oziroma komadih trenutno ponujaš tudi vokalne tečaje oziroma ure?

VRETH: Dejansko sem kar v redu, zelo zaseden, ampak v dobrem smislu! Zdi se mi, da trenutno svoje dneve preživljam v promociji, pisanju, intervjujih po Skypu in drugih pogovorih. Potem pa vsake toliko časa poizkusim vmes vtakniti še vokalno lekcijo ali dve ali pa kričanje nekaj vrstic za albume drugih bandov. Tako z enim kot drugim bom seveda nadaljeval, tako da če je med bralci kakšen interesent, me lahko brez težav kontaktira preko mojih osebnih profilov na družbenih omrežjih! (Mathias ima profil tako na Facebooku kot Instagramu, preko katerih se lahko dogovorite za vokalne lekcije po Skypu, op. a.)

TINA: Del zasedbe Finntroll si že vse od leta 2006 in res je treba omeniti, da ste tako osebno kot tudi kot sam band res zrasli. Leto za letom vaša glasba izgublja »folkish« noto in postaja vse bolj in bolj močna, mogočna in z več black metala. Kot lahko tudi vidimo na novih promocijskih fotografijah, je black metal postal kar velik delež vaše glasbe. Ali je to samo del odraščanja ali temačne sile vse bolj vplivajo na vas?

VRETH: Sam čutim, da je velik faktor tukaj odraščanje in nek nagon, ki nas vleče nazaj h koreninam. Drugo pa je dejstvo, da po sedemletni pavzi res nismo želeli izdati dolgočasnega rock albuma. V novi plošček smo želeli vbrizgati močno dozo adrenalina, hitrosti ter melodije in rezultat je res bolj blackmetalski. Zelo sem vesel, da smo se odločili za takšno smer.

TINA: Če nadaljujeva z novim albumom – ta je izšel 18. septembra; kot si že omenil, smo nanj čakali kar sedem let, a tem času ste počeli vse drugo kot počivali. Imeli ste kar nekaj klubskih in festivalskih turnej – kako ste lahko v vse to dogajanje vmes spravili še pisanje novega ploščka?

VRETH: Ti koncerti so bili dejanski rezultat našega nepisanja novih komadov. Nekako smo izgubili rdečo nit pri vseh komadih, zaradi česa je bil sam proces pisanja res počasen. Jeseni leta 2019 smo dobili zagon pri pisanju, zaradi česa smo se precej ustavili pri samem koncertiranju. Sedaj smo imeli dejansko pol leta pavze od vseh koncertov, tako smo se res lahko posvetili še zadnjim detajlom okoli izida ploščka. Zaradi novega koronavirusa bo žal ta pavza še daljša, a prihodnje leto bomo 100 % nazaj!

TINA: Od izida ploščka Blodsvept sem vas v živo videla sigurno trikrat ali štirikrat in kot sem že omenila, je vaša glasba iz leta v leto postajala bolj močna in intenzivna, vaši koncerti pa vse bolj in bolj cinematični. Tudi starejši komadi z novim zvokom zvenijo povsem drugače – nekako odraslo, veliko. Ali meniš, da je Vredesvävd rezultat odraščanja in konec koncev plošček, ki je prišel povsem naravno s tem?

VRETH: Seveda, ko vsako leto odigraš več kot 100 koncertov, zvok nehote postaja vse bolj »tight« in mogočen. Seveda nam je bilo s tem, ko smo res veliko igrali, omogočena tudi boljša oprema, skupna rast vseh nas kot glasbenikov in pa tudi čas, da smo res izpopolnili naše like na odru, ki smo jih gradili skozi leta.

TINA: Če se obregnem še ob naslov albuma, sam pomen »wrath-woven« (po naše »iz jeze tkan«) prinaša oziroma napoveduje spiritualen rezultat. Prav taka sta tudi videospota za komada Forsen, ki je še eden v seriji vaših odličnih animiranih spotov, ter Mask – temačna in spiritualna. Kaj je zgodba oziroma sporočilo celotnega albuma? Ali še vedno uporabljate skandinavsko folkloro?

VRETH: Tokrat se pri besedilih osredotočamo na različne vrste potovanj – tako fizičnih, ki so dobesedni geografski premiki, kot tudi spiritualnih. Vse zgodbe na albumu so povezane in/ali napisane, ustvarjene v določenem stanju jeze – od tu torej ime »Vredesvävd« oz. »wrath-woven«, kot mu pravimo v angleščini.

TINA: Upam, da ne bom ustrelila kozla – a je Katla še vedno glavni pisec besedil? Ali imaš ti tudi kakšen dodatek?

VRETH: Res je, Katla je ponovno poskrbel za besedila. Seveda, vedno tudi jaz sodelujem, a po navadi bolj v glasbenem smislu. Veliko bolj sem vključen pri samem urejanju besedil, seveda pa se zgodi, da moram kdaj tudi kakšno frazo ali dve spremeniti, da bolje pašejo v sam komad.

TINA: Ne morem, da se ne bi ustavila pri odličnih animiranih serijah oziroma videospotih. Kdo njihov je producent oziroma ustvarjalec? Kdo skrbi za zgodbo, ki jo vidimo poleg slišanega komada?

VRETH: Za oba naša animirana videospota je poskrbelo podjetje Animaatiokopla. Zgodbo za Under Bergers Rot, ki je nastal 10 let nazaj, je bolj ali manj napisal Routa, novi, torej Forsen, pa v celoti temelji na samem besedilu z dodanim pogledom Animaatiokople. Z obema sem res zelo zadovoljen!

TINA: Poleg vokalov pa si tudi del produkcijske ekipe banda. Kako si se počutil, ko si poleg izvajanja/snemanja skrbel tudi za produkcijski del albuma?

VRETH: Na vseh »svojih« albumih s Finntroll sem bil vedno precej vključen v snemalni proces, pa tudi, čeprav bolj v ozadju, v produkcijo. Tokrat pa je bila moja vloga precej večja, ker je bil Tundra zelo zaseden z drugimi stvarmi ravno v času ustvarjalnega procesa. Trollhorn je potreboval nek »zunanji« filter, ki mu je povedal, ali peljemo pesem v pravo smer ali ne – no, ta filter sem bil tokrat jaz.

TINA: Finntroll ste eni izmed bolj redkih, pogumnih bandov, ki je v času covida-19 najavil obsežno turnejo po EU-ju. Sledi precej enostavno vprašanje: Kako? Mislim, verjetno je v teh časih enostavneje potrditi festival ali dva kot pa celotno EU turnejo, glede na to, da se lahko države pričnejo zapirati vsak čas.

VRETH: No … dejanska stvar je taka, da smo to turnejo pričeli načrtovati že zelo dolgo nazaj in bi se morala odvijati zdaj, v septembru. Ko se je zgodil prvi »lockdown«, smo morali začeti znova z vsem načrtovanjem in padla je odločitev, da jo enostavno prestavimo za pol leta v prihodnost. Takrat smo bili vsi zelo prepričani, da se bo situacija zaradi covida-19 zaključila letos pozimi, tako da smo za vsak slučaj turnejo res zamaknili, kolikor je šlo, torej na marec ali april. Zdaj pa žal nismo več sigurni niti glede tega, tako da bo definitivno šlo za nohte.

TINA: Ali so že stekle kakšne priprave za koncerte? Ste že pričeli z vajami oziroma ali ste morda razmišljali o pretočnem koncertu?

VRETH: Seveda, trenutno že imamo vaje za prihajajočo turnejo. Prav tako smo se pogovarjali o različnih »release« koncertih, pa tudi pretočnih koncertih, a Finska vlada nam je preprečila vse naše načrte in ideje. Tako da bomo verjetno že tretjič zamaknili vse, kar je načrtovano.

TINA: Vsi so bili zelo veseli, ko smo na plakatu turneje po EU-ju zagledali tudi datum v Ljubljani, tokrat v manjšem klubu. Res sem vas vajena gledati v večjih dvoranah oziroma na festivalih, kakšna pa je tvoja izbira?

VRETH: Defintivno so mi ljubši manjši klubi. Festivali so vse bolj veliki in zelo neosebni. Rad imam, da je publika direktno pred mano!

TINA: Upam, da mi ne zameriš vprašanja o tvojih ostalih projektih, saj si, kot je videti na družbenih omrežjih, res oseba, ki je zelo aktivna na glasbeni sceni. Letos si z …And Oceans (simfonični black metal, Finska) izdal res odličen dolgometražec. Kako ti uspe biti uspešno aktiven v tolikšni meri – torej imeti najmanj dva uspešna banda (s tem, da imajo tudi …And Oceans že najavljene koncerte prihodnje leto, op.p.), biti producent različnih projektov, izvajati vokalne tečaje in v končni fazi živeti svoje zasebno življenje? Če bi bilo letošnje leto »covid-free«, bi bil to verjetno še veliko večji izziv?

VRETH: Od nekdaj sem delal milijon stvari naenkrat, tako da mi je trenutno, ko imam »samo« štiri aktivne bande, zelo enostavno. Turneje prihodnje leto, če jih bodo lahko izvajali, bodo pravi pekel. Imel jih bom s Finntroll in …And Oceans, glede na to, da imamo z obema svež album. Ampak saj veš, kako pravijo: »no rest for the wicked«, »yolo« in ves ta shit! Dejansko razmišljam, da bi v sklopu turnej ponujal še vokalne ure, tako da spremljajte tudi te možnosti!

TINA: In za zaključek: kje tvoje glasbeno srce dejansko živi? V gozdovih »humpa black metala« in ošiljenih ušes ali kje povsem drugje?

VRETH: Nikoli nisem poslušal izključno ene zvrsti oziroma si omejeval inspiracije na kakršno koli majhno območje. Glasba je glavna stvar, ki poganja kri po mojih žilah – pa naj bo to elektronika, »schlager«, klasika ali black metal!

SORODNE VSEBINE:
17. 12. 2009Finntroll / Novice
21. 7. 2009Finntroll / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
19. 3. 2024
Enslaved, Svalbard, Wayfarer
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija
19. 3. 2024
Taake, Nordjevel, Theotoxin
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
20. 3. 2024
Attila, Born of Osiris, Aviana, Crown Magnetar
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija
22. 3. 2024
Weekend Toretoure Vol. 1: Macabre Demise, Athiria, Hailstone
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
23. 3. 2024
Noise Wagon Vol. 12: Warfare, Culto Del Cargo, Cimex, Vivere Merda, Obscene Revenge
Binario 9, Viale Miramare 51, Trst, Italija
23. 3. 2024
Sovrag, Hellsword, Samperium
TrainStation SubArt, Kranj