RECENZIJE

3. 6. 2015
Arcturus - Arcturian
Prophecy Productions, 2015

Arcturus so nazaj. Ne samo na klubskih in festivalnih odrih širom Evrope in sveta, temveč tudi z novim studijskim albumom. V preteklosti sem le redko prisluhnil atmosferičnemu ali simfoničnemu black metalu, Vortexov clean vokal pa je bil še dodaten razlog, da se dotičnega banda nikoli nisem resno lotil. Po številnih letih poslušanja tako rekoč »svega i svašta« iz sveta glasbe sem logično postal bolj odprt za drugačno glasbo, dejansko si je vedno bolj želim. Po intenzivnem konzumiranju mlajših albumov bandov, kot so Vulture Industries, Dødheimsgard ali Shining, je glasba, ki jo ponuja Arcturian, v mojih ušesih kot udarec na glavico znamenitega žebljička.
Po številnih poslušanjih in večkratnem ogledu/analiziranju naslovnice sem ugotovil, kako prikladno ta združuje vse prvine dotičnega albuma. Opazovalcu najprej v oko pade klovn, ki je simbol igrivih, cirkuških melodij, ki jih dandanes uporablja že marsikateri band, med slavnejšimi recimo Vulture Industries. Klovnova oprava je sestavljena iz dveh vzorcev, prvi spominja na šahovnico, drugi na vesolje. Slednji simbol je nekoliko lažje povezati z glasbo, ki je nemalokrat s pomočjo simfoničnih in ambientalnih elementov kot nekakšen izlet v davnine tostranstva, pri čemer zmeraj velja, da je pot naš cilj. Dejanski cilj pomeni konec potovanja in ponovno željo po pustolovščini. Nekoliko težje ali manj neposredno razumem šahovnico kot simbol kompleksnosti, saj je Arcturian vse kaj drugega kot enostaven. Vendar nikakor ne zatežen ali dolgočasen, temveč zanimivo večplasten. Vseh deset komadov na svoj način deluje nalezljivo, medtem ko band za proizvajanje catchy ritmov uporablja tako standardne elektronske kitare kot tudi klavir in elektroniko, ki vzporedno delujejo drug poleg drugega. Včasih se je poslušalcu torej res težko odločiti, na kaj želi biti pozoren, toda kot dober šahist tudi z Arcturianom občutimo najvišji nivo zadovoljstva, ko smo sposobni percepcije in razumevanja več dejavnikov hkrati.
Na naslovnici se sicer še mnogokaj dogaja, tako kot na albumu, vendar menim, da sem dovolj povedal, da lahko na tem mestu zaključim z vabilom k poslušanju tega odličnega izdelka glasbene umetnosti. Upam, da boste tudi sami uživali ob tem albumu vsaj toliko kot jaz.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Recenzija
8. 10. 2019
Rotting Christ - Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ (knjiga)
Recenzija
3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
Recenzija
2. 10. 2019
Vulvodynia - Mob Justice
Recenzija
1. 10. 2019
Inter Arma - Sulphur English
Recenzija
27. 9. 2019
Darkthrone - Old Star
Recenzija
26. 9. 2019
Abbath - Outstrider
KONCERTI & FESTIVALI
17. 10. 2019
KoD: Sober Assault, Moshead
Orto Bar, Ljubljana
18. 10. 2019
Black (Metallica Tribute Band)
Max Klub, Velenje
18. 10. 2019
Neuradni 3. rojstni dan Radia Bob – Šujo & Gorjanec DJ Night
Biljardna hiša Ljubljana
18. 10. 2019
Rad Bi Bil Normalen Festival
Ravne pri Cerknem
18. 10. 2019
Gutalax, Spasm, Guineapig
Orto Bar, Ljubljana
19. 10. 2019
Distoržn: Moshead, Obduction, Kholn
TrainStation SubArt, Kranj