RECENZIJE

30. 3. 2020
August Burns Red - Guardians
Fearless Records, 2020
Avtorica: Tina Urek

August Burns Red so metalcore zasedba, ki se po sceni potika že 17 let. Američani, natančneje iz Lancastra v Pennsylvaniji, so med poslušalci omenjene zvrsti precej znani, z albumom Found In Far Away Places (2015) pa so se izstrelili še malo dlje – prinesel jim je namreč prvo grammy nominacijo za »Best Metal Performance«, njihovo drugo nominacijo za prestižno glasbeno nagrado pa jim je prinesel komad Invisible Enemy z albuma Phanton Anthem (2017).

2. aprila se vračajo s svojo deveto dolgometražno izdajo – Guardians. Načeloma so moja leta rednega poslušanja metalcora in vseh njegovih pod in nadžanrov že rahlo minila, vseeno pa pride tu in tam izdaja, ki izstopa iz poplave enoličnega kričanja in breakdownov. Plošček je nastajal praktično skozi celotno lansko leto in zasedba mu je posvetila veliko več časa, največ med vsemi izdajami do sedaj. Odločili so se za dva ločena odhoda v studio, posamezni člani skupine pa so tandemsko sodelovali ves čas. Mesto so dopuščali večim idejam, popravkom in dodatkom. In ja – sliši se. Skozi 11 komadov albuma postrežejo z ne le klasičnim metalcorom, ampak tudi z elementi progressive, groove in tehničnega death metala. V vsakem komadu ni refrena, v vsakem komadu tudi ni breakdowna. Nekateri so bolj djenti, spet drugi klasični.


Časovno se vsi komadi gibljejo okoli 4 minut, s 6 minutami izstopa zgolj neke vrste balada Three Fountains, ki zaseda zadnje mesto na ploščku. Hmm … ali je balado pričakovati na vsakem metalcore albumu? Na vsakem metal albumu? No ja … sama sem jih na izdajah modernih zvrsti kar navajena, pa po navadi tudi pokažejo band v najboljši možni luči. Ravno to je Three Fountains naredila tudi za August Burns Red. Fantje so uporabili specifičen zvok kitar, ki nas spremlja skozi celoten komad. Seveda se le-ta razvije v veliko več kot počasno jokanje – skozi lomljenje ritmov, konstantno kitarsko spremljavo, ki se iz ozadja sprehaja v ospredje in nazaj. Upočasnjevanje do melanholije, pa ponovni napad. No, pa tudi eden izmed redkih bolj spevnih clean delov na albuma … veste tisti, ko se pridruži celotna publika, ko poka od emocionalne nabitosti. Vsekakor odličen komad za zaključek! Ravno tako kot zaključek – če ne še bolj – pa je pomemben tudi začetek. The Narrative. Tehnično dovršen, brez clean vokala, z enim ali dvema breakdownoma in ves čas izjemno »tight«. Mene je povlekel v poslušanje celotnega ploščka in v pisanje te recenzije. Nič kaj manj ne zaostaja Bones, ki so ga ABR izdali pred dobrimi tremi tedni. Res odlična produkcija in speven refren točno tam, kamor sodi. Vokalno sta se Jake Luhrs in Brent Rambler res izjemno dobro uskladila. Komadi so res prava energijska bomba, eden za drugim.

Paramount je tako spet eden izmed veliko bolj hitrejših, na katerem pa je treba izpostaviti tudi odličen zvok bobnov. Če pa iščemo najbolj klasičnega – clean – growl – breakdown – clean – umiritev in spet okoli … je to Lighthouse. Pa vseeno tudi take potrebujemo, saj nam le-ti večkrat poženejo največ krvi po žilah. Če ne prej pa potem, ko ga poslušamo tolikokrat, da na vse grlo pojemo zraven pri refrenu. Sicer pa, ja – komadi so nasičeni – poleg osnovnega asortimaja glasbil imamo še veliko klaviatur pa vokalnih vložkov in drugih zvočnih dodatkov. Pa vseeno, ne glede na to, ali boste album poslušali v avtu, preko slušalk ali preko kvalitetnih zvočnikov – vse zveni izjemno uravnano in močno! 

August Burns Red so tako ponovno dokazali, zakaj so na sceni že 17 let, pa tudi zakaj so ena redkih zasedb, ki svoje postave, z izjemno menjave vokalista in basista leta 2006, še ni menjala. Če si vzameš čas, sodeluješ s pravimi ljudmi in vsakemu daš priložnost, nastane res odličen izdelek. Guardians absolutno priporočam za poslušanje – vsekakor pa tudi upam, da bomo fante ob koncu teh čudnih časov lahko videli in slišali tudi kje v bližini.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2020
KoRn, Gojira
AXA aréna NTC, Bratislava, Slovaška
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija
8. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Arena, Dunaj, Avstrija
9. 6. 2020
Guns N' Roses
Ernst Happel Stadion, Dunaj
10. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška