RECENZIJE

11. 3. 2014
Barehanded - Dam of Thoughts
samozaložba, 2013
Avtorica: Zara Kastelič

Tik pred koncem lanskega leta se je na obsežnem seznamu produktivnosti slovenskih metalcev pojavila še ena novost, in sicer v obliki albuma. Podrobneje prvenca četverice iz Cerknega, ki ustvarja pod nazivom Barehanded. Album so izdali v lastni režiji in mu nadeli ime Dam of Thoughts, nanj pa so zvrstili enajst thrash- in deathmetalsko usmerjenih komadov.
Seznam otvori orientalsko obarvan intro Dam of Thoughts, Pt. I, ki najprej asociira na black metalce Melechesh in podobne bande, zaključi pa se s prav tako instrumentalnim komadom Dam of Thoughts, Pt.II. Ta sprva spominja na post-rock oz. atmosferično metalsko zvrst, nato pa se razvije v bolj epsko naravnane melodije. Pomirjujoči outro deluje precej blagodejno po preposlušanju devetih dokaj divjih vmesnih komadov. Prvi izmed divjakov je precej thrasherski komad, ki nosi ime banda, torej Barehanded. Sledijo mu dokaj spevni Desert Shrine, Veins, družbenokritični I'm Not Paranoid ter enigmatični Personal Wars. Ključna značilnost sedmega zaporednega komada z naslovom On Her Own je dodatek ženskega vokala, zaradi katerega zveni njegova celota zelo zanimivo in inovativno. Temu sledijo še jezni The Generator, navidezno repetitivni Not My War in odlični Ready To Die.
Ne morem trditi, da je celoten album kakšen presežek glasbene ustvarjalnosti, kjer bi se dalo slišati kakšne izjemne inovativnosti. Razen pregrobega vokala – ta namreč ne deluje preveč učinkovito ob tako thrashersko usmerjeni glasbi – in vsake toliko netočnega bobnanja pa z glasbenega vidika albumu ne manjka nič. No ja, morda za malenkost višja hitrost same glasbe, vendar je to konec koncev stvar okusa. Več motečih dejavnikov je moč zaslediti v produkcijskem vidiku albuma, saj so odlični kitarski riffi vsake toliko zelo slabo slišni, po drugi strani pa ima tu prednost bas, ki se sliši odlično. Prav tako pa bi lahko bili vokali in bobni malenkost tišji.
Na grobo povzeto nam Dam of Thoughts ponuja zelo zanimiv thrash metal, ki ga popestri bolj deathmetalsko obarvan vokal. Sicer pa bi band zmagal ob popolni thrasherski usmeritvi, saj ima zelo poseben stil. Zanimivo bi bilo to domačo zasedbo slišati tudi v živo, za kar bo najbližja priložnost v torek, 25. marca, v Channel Zeru na Metelkovi.

SORODNE VSEBINE:
29. 8. 2016Metallica - Hardwired (single) / Recenzije
1. 10. 2000Tyrax - Slaughtered Live / Recenzije
15. 7. 2013TOAD - Endless Night / Recenzije
17. 12. 2014Neurotech - Infra Versus Ultra / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
27. 6. 2019
Bologna Sonic Park: Slipknot, Amon Amarth, Testament, Lacuna Coil, Eluveitie, Black Peaks, Corrosion Of Conformity
Arena Parco Nord, Bologna, Italija
29. 6. 2019
11. Subart festival: Armaroth, Morywa, Ashine
TrainStation SubArt, Kranj
1. 7. 2019
Misery Index, Darkfall, Cartilage
Club Q, Gradec, Avstrija
1. 7. 2019
Riffeater #12: Sex Blender, Pree Tone, Ambra, Blackoutt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
3. 7. 2019
Whitesnake
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
3. 7. 2019
Obscene Extreme 2019
Trutnov, Češka