RECENZIJE

11. 3. 2014
Barehanded - Dam of Thoughts
samozaložba, 2013
Avtorica: Zara Kastelič

Tik pred koncem lanskega leta se je na obsežnem seznamu produktivnosti slovenskih metalcev pojavila še ena novost, in sicer v obliki albuma. Podrobneje prvenca četverice iz Cerknega, ki ustvarja pod nazivom Barehanded. Album so izdali v lastni režiji in mu nadeli ime Dam of Thoughts, nanj pa so zvrstili enajst thrash- in deathmetalsko usmerjenih komadov.
Seznam otvori orientalsko obarvan intro Dam of Thoughts, Pt. I, ki najprej asociira na black metalce Melechesh in podobne bande, zaključi pa se s prav tako instrumentalnim komadom Dam of Thoughts, Pt.II. Ta sprva spominja na post-rock oz. atmosferično metalsko zvrst, nato pa se razvije v bolj epsko naravnane melodije. Pomirjujoči outro deluje precej blagodejno po preposlušanju devetih dokaj divjih vmesnih komadov. Prvi izmed divjakov je precej thrasherski komad, ki nosi ime banda, torej Barehanded. Sledijo mu dokaj spevni Desert Shrine, Veins, družbenokritični I'm Not Paranoid ter enigmatični Personal Wars. Ključna značilnost sedmega zaporednega komada z naslovom On Her Own je dodatek ženskega vokala, zaradi katerega zveni njegova celota zelo zanimivo in inovativno. Temu sledijo še jezni The Generator, navidezno repetitivni Not My War in odlični Ready To Die.
Ne morem trditi, da je celoten album kakšen presežek glasbene ustvarjalnosti, kjer bi se dalo slišati kakšne izjemne inovativnosti. Razen pregrobega vokala – ta namreč ne deluje preveč učinkovito ob tako thrashersko usmerjeni glasbi – in vsake toliko netočnega bobnanja pa z glasbenega vidika albumu ne manjka nič. No ja, morda za malenkost višja hitrost same glasbe, vendar je to konec koncev stvar okusa. Več motečih dejavnikov je moč zaslediti v produkcijskem vidiku albuma, saj so odlični kitarski riffi vsake toliko zelo slabo slišni, po drugi strani pa ima tu prednost bas, ki se sliši odlično. Prav tako pa bi lahko bili vokali in bobni malenkost tišji.
Na grobo povzeto nam Dam of Thoughts ponuja zelo zanimiv thrash metal, ki ga popestri bolj deathmetalsko obarvan vokal. Sicer pa bi band zmagal ob popolni thrasherski usmeritvi, saj ima zelo poseben stil. Zanimivo bi bilo to domačo zasedbo slišati tudi v živo, za kar bo najbližja priložnost v torek, 25. marca, v Channel Zeru na Metelkovi.

SORODNE VSEBINE:
23. 5. 2011Hymir - Nyctophobia / Recenzije
26. 10. 2012Neolith - Iter Ad Inferni (demo) / Recenzije
20. 1. 2015Era Of Hate - Fragments Of Reality / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 9. 2019
Kampfar - Ofidians Manifest
Recenzija
13. 9. 2019
Tryglav - Night of Whispering Souls
Recenzija
12. 9. 2019
Left Hand Path - Left Hand Path (EP)
Recenzija
6. 9. 2019
An Isolated Mind - I'm Losing Myself
Recenzija
19. 8. 2019
Gaahls Wyrd - GastiR - Ghosts Invited
Recenzija
13. 8. 2019
Dekadent - The Nemean Ordeal
Recenzija
2. 7. 2019
The Stone - Kruna praha (EP)
Recenzija
1. 7. 2019
Snøgg - Chhinnamasta
KONCERTI & FESTIVALI
18. 9. 2019
KŠ X: The Curse of Valburga (ljubljanska premiera)
Kino Šiška, Ljubljana
19. 9. 2019
MikhMakh
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 9. 2019
Year Of The Cobra, Blackoutt, Borgonaut
CMK, Koper
20. 9. 2019
11. MetalWitch
ČinČin Tobačna, Ljubljana
20. 9. 2019
Virtue Of The Vicious, Path of Cestoda, Phezulu
Kontejnr, Postojna
20. 9. 2019
Weg Einer Freiheit, Downfall Of Gaia
TrainStation SubArt, Kranj