RECENZIJE

13. 2. 2014
Behemoth - The Satanist
Nuclear Blast, 2014

Zna biti kar nerodno, ko človek dela zaključke na podlagi skromnih informacij in se posledično zaradi tega zmoti. K sreči je bil single Blow Your Trumpets Gabriel dober pokazatelj tega, kar so Behemoth pripravljali za začetek novega koledarskega leta, in ni zavajal v eno ali drugo smer na podlagi napačno ustvarjenih pričakovanj. Kot sem že povedal med recenziranjem omenjenega singla, in kar lahko na tem mestu z zagotovostjo potrdim, je Nergalu & co. ponovno uspelo. Uspelo jim je preseči visoka pričakovanja svojega poslušalstva in merilno letev kakovosti, ki jo je band pred približno petimi leti z albumom Evangelion zastavil zelo visoko. S preverjenim receptom in svežimi idejami so se Behemoth z The Satanist kot prvi vpisali na moj osebni seznam odličnih metal albumov leta 2014.
Preden začnem naštevati novosti, ki se nahajajo na Satanistu, naj kar povem, da Behemoth niso izgubili svoje ostrine in udarnosti. Poslušljivega, melodičnega in nalezljivega death/ blackmetalskega divjanja je več kot dovolj, komadi so raznoliki, strukturno razgibani in zmeraj tipični Behemoth. Kar poslušajte Amen ali Furor Divinus ali pa tudi že omenjenega Blow Your Trumpets Gabriel, naslovnega The Satanist ter In the Absence ov Light. Slednji kotira med naštetimi najvišje na seznamu osebnih favoritov, zato bom posebnosti albuma pričel opisovati z njim.
In the Absence ov Light je predzadnji komad na albumu, gre pa za nekakšno simbiozo zgoraj omenjenega šusa in samoizpovednega nagovora. Po uvodnem grmenju se stvari nenadoma umirijo, nakar zazvenijo akustična kitara, zadušen saksofon, filmski recital v poljskem jeziku (edino logično, čeprav jezika ne poznam) in enkratna atmosfera. Nato pa ponovno kot strela z jasnega band udari z vso močjo in pelje komad v nalezljivem ritmu do konca. Zaključni O Father O Satan O Sun! je, kot se spodobi za pogovor z Vsemogočnim, srednje hiter komad, kjer nestrinjanje z Bogom in svetom pride še posebej do izraza, cel komad pa spremljajo nevsiljivo mogočne klaviature, s čimer se veličastnosti pesmi in celotnemu albumu doda posebna nota.
Čeprav sem že pri zadnji pesmi, še ne pomeni, da sem povsem zaključil. Vrnimo se na sredino, kjer Ora Pro Nobis Lucifer in The Satanist za razvajanje slušnih koščic poleg že naštetih elementov poskrbita še z odličnima kitarskima solažama. Še dodaten razlog za všečnost pa je splošno vzdušje na albumu, saj se jeziček na tehtnici v primerjavi s predhodnikom tokrat močneje obrne na blackmetalsko stran.
In tukaj se še ne konča: vse našteto sem zaznal le v nekaj dneh poslušanja, kar pomeni, da albumu še zagotovo nisem prišel do pravega dna. Glede na izkušnje zadnjih dni sem prepričan, da bom z vsakim naslednjim poslušanjem odkril še dosti malenkosti, ki me/nas bodo zabavale še kar nekaj časa.

SORODNE VSEBINE:
8. 12. 2014Behemoth - Live Barbarossa (live) / Recenzije
25. 8. 2014Belphegor - Conjuring the Dead / Recenzije
1. 10. 2008Behemoth / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Recenzija
8. 10. 2019
Rotting Christ - Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ (knjiga)
Recenzija
3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
Recenzija
2. 10. 2019
Vulvodynia - Mob Justice
Recenzija
1. 10. 2019
Inter Arma - Sulphur English
Recenzija
27. 9. 2019
Darkthrone - Old Star
Recenzija
26. 9. 2019
Abbath - Outstrider
KONCERTI & FESTIVALI
17. 10. 2019
KoD: Sober Assault, Moshead
Orto Bar, Ljubljana
18. 10. 2019
Black (Metallica Tribute Band)
Max Klub, Velenje
18. 10. 2019
Neuradni 3. rojstni dan Radia Bob – Šujo & Gorjanec DJ Night
Biljardna hiša Ljubljana
18. 10. 2019
Rad Bi Bil Normalen Festival
Ravne pri Cerknem
18. 10. 2019
Gutalax, Spasm, Guineapig
Orto Bar, Ljubljana
19. 10. 2019
Distoržn: Moshead, Obduction, Kholn
TrainStation SubArt, Kranj