Na današnji dan
2015
Grški ambientalni black metal projekt Spectral Lore izda EP Gnosis
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

15. 11. 2013
Bloodgod - Pseudologia Phantastica (EP)
samozaložba, 2013

Zgodnji Pestilence, Asphyx, Gorefest in God Dethroned. Danes Legion Of The Damned, MaYan in Callenish Circle. Kar povezuje te bande, sta death metal (v različnih oblikah) in država izvora. Nizozemska je dežela, ki najprej zbudi vse druge asociacije in šele nato tisto, kar se navezuje na metal (Eddie Van Halen je npr. rojeni Nizozemec). Nizozemskih death metalcev, ki bi krojili sam vrh tega žanra, trenutno ni v izobilju, a to ne pomeni, da se v branži, ki se je začela definirati v srednjih osemdesetih na ozemlju Floride, ne dogaja nič posebnega. V deželi tulipanov, coffee shopov, cokel in še marsičesa drugega je kar nekaj death metal zasedb, ki se kalijo po lokalnih undergroundih. Takšen primer so Bloodgod, ki so dan po dnevu mrtvih izdali svoj prvi EP, poimenovan Pseudologia Phantastica (zanimiv termin iz psihiatrije, nanašajoč se na bolezen, ki jo gotovo vsi poznate).
Bloodgod s tem debijem predstavljajo tri samosvoje death metal izvedbe s thrasherskimi vplivi. Pesmi Heist, Wrecking Ball Surprise in Bloodgod ob prvem poslušanju ne prinašajo nič novega ali zelo posebnega. A le ob prvem poslušanju. Ko zadevo slišite večkrat (kar ob dolžini manj kot deset minut in pol ni težko), postane Pseudologia Phantastica nadvse zabavna. Kar pri Bloodgod pritegne, je minimalizem, ki je lahko posledica ene kitare. Celotna glasbena struktura deluje precej preprosto in enostavno, a kar preseneča, je, da ta navidezni simplizem glasbi ne jemlje suverenosti. Prej Bloodgod z njim pridobijo na kredibilnosti. Ne zvenijo kot nekdo, ki želi biti trendovski, ob tem pa prehiti samega sebe. Pseudologia Phantastica ne poka po šivih od moderne death metal kompleksnosti, v kateri se dandanes tudi marsikateri metalci izgubijo. Riffi, bobnarske linije in bas ne presegajo kakšnih skrajnih meja virtuoznosti in ne tekmujejo med sabo. A vse to ne spremeni vtisa iskreno hektične energije, ki se uspe razviti v kratkem času predvajanja. Pesem Wrecking Ball Surprise izstopa s svojo neposrednostjo in v nekem momentu postane celo rahlo punkovska (a zato nič manj zabavna). Heist in Wrecking Ball Surprise sta zelo nalezljivi pesmi in če je razvoj flowa teh dveh komadov (bolj ali manj) linearen, pa se skladba Bloodgod trudi biti ravno nasprotna – glasbeno resnejša z nekaj več thrash linijami. Produkcija je dobra; zvok je čist in nihče ni preglasen niti pretih. Vsi instrumenti se lepo dopolnjujejo in ne silijo en čez drugega.
Suma sumarum, našli se bodo tudi takšni, ki bodo rekli, da je glasbena kompozicija Bloodgod predvidljiva. Mogoče, ampak imejmo v mislih, da so Bloodgod izdali spodoben in dostojen EP, ki je v resnici njihov demo. In osnova, temelji, na katerih stoji ta demo, so zdravi. To zdravje pa je poglavitnega pomena. Če bodo Bloodgod te fundamente znali dodelati in nadgraditi, potem se znajo razviti v band, ki se ga splača spremljati in slišati, kaj prinese njihov prvi album (če do njega pride). V nasprotnem primeru pa se lahko kaj hitro zgodi, da ostanejo samo še en band. Pustimo se presenetiti.

SORODNE VSEBINE:
23. 6. 2017Noč - Demo X / Recenzije
26. 11. 2012Hammerdrone - A Demon Rising (EP) / Recenzije
8. 11. 2013Colosso - Thallium (EP) / Recenzije
12. 2. 2015Dekadent - Veritas / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
Recenzija
2. 12. 2019
Vulvathrone - Whoreification
Recenzija
27. 11. 2019
Dragonforce - Extreme Power Metal
Recenzija
26. 11. 2019
Bölzer - Lese Majesty (EP)
Recenzija
20. 11. 2019
Dark Sphere - Gemini (EP)
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
Recenzija
8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Recenzija
7. 11. 2019
Insomnium - Heart Like a Grave
KONCERTI & FESTIVALI
6. 12. 2019
Vulvathrone, Morywa, VxPxOxAxAxWxAxMxCx
Mladinski center Gornja Radgona
6. 12. 2019
Seitanik Ritval: Obnounce, Dark Sphere
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
7. 12. 2019
Leaves' Eyes, Sirenia, Forever Still, Lost In Grey, Asphodelia
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Unforgiven 4 (Metallica tribute)
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Iamdisease, Human Host Body, HakAttak
Mostovna, Nova Gorica
7. 12. 2019
Fest 2006: The Canyon Observer, Kyru, Relentless Youth, Marjana Trench
Stara šola, Rovte