RECENZIJE

21. 10. 2011
Condemnatio Cristi - Incests
samozaložba, 2011

Domača zasedba Condemnatio Cristi nam je letos ponudila Incests, kontroverzno poimenovani prvenec, ki se v konceptualnem smislu drži raznih tabuiziranih tematik deviantnih škandalov, konkretno predvsem obtožb cerkvene hierarhije od vaškega patra pa do samega božjega namestnika na Zemlji.
Produkcijsko je izdelek profesionalno »poštiman« in polikan, morda še celo preveč, glede na to, da zvrst simfoničnega black metala, ki ga fantje igrajo, še prehitro zveni pretirano čisto in umetno. Ob vsej uporabi klaviatur, semplov in orkestracije bi morda zadeva ob kanček bolj garažnem zvoku pridobila na organskosti in atmosferi.
Kot sem že omenil, pri simfoničnem black metalu obstaja velika past, da klaviature preveč dominirajo v zvoku in zadušijo tisti metalski del. To se sicer pri Condemnatio Cristi na srečo ne zgodi, vendar pa imajo klaviature na nekaterih delih nenavaden, pop oziroma dance pridih, ki se res ne sklada z ostalim. Najbolj moteče je to v komadih Mother's Time in uvodu Gladiatory. Pri tem je potrebno biti pazljiv, sicer lahko zapadeš v podoben komercialen disko metal kot so Semargl z lanskoletnim Ordo Bellictum Satanas. Po drugi strani pa klaviature uspejo pričarati resnično klavstrofobično vzdušje v ambientalnem Holocaustus.
Pri Condemnatio Cristi je pohvalno dejstvo, da kitare ne služijo le kot lenobna žagajoča spremljava klaviaturnim simfonijam, ampak so nam sposobni tekom albuma ponuditi kar nekaj rit brcajočih riffovskih festivalov in meso parajočih solaž, recimo v komadu Vatican, Codex Sacrus in Gladiatory. Najboljši točki albuma pa sta po mojem mnenju Lupus Centuria in Elisium, ki najbolje kombinirata vse elemente Condemnatio Cristi: sta tako hitra in agresivna kot tudi melodična, s simfoničnimi poudarki, primerno vkomponiranimi v strukturo pesmi. Celoten album je tudi precej pester in dinamičen, tako da ostane zanimiv tudi po večih poslušanjih.
Album Incests je podobno kot istoimenska »dejavnost« izkušnja z mešanimi občutki. Načeloma kar divja in prijetna zadeva, a z nekaterimi podrobnostmi, ki pustijo grenak priokus v ustih.

SORODNE VSEBINE:
12. 1. 2016Sunless Rise - Unrevealed / Recenzije
1. 10. 2000Tyrax - Treachery In Paradise / Recenzije
31. 5. 2012Neurotech - Decipher Vol. 1 (EP) / Recenzije
10. 6. 2013Devil's Bridge - He Is Crossing / Recenzije
30. 5. 2014Kripl - De Profundis (demo) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija