Na današnji dan
2015
Grški ambientalni black metal projekt Spectral Lore izda EP Gnosis
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

3. 1. 2011
Deathspell Omega - Paracletus
Norma Evangelium Diaboli, 2010

Deathspell Omega so eni izmed tistih bandov, ki v svoj podžanr metala prinesejo svežino, obljubo razvoja, dinamiko. O tem ni dvoma. Njihov album Si Monumentum Requires, Circumspice (2004) je določene spektre black metala na evolucijskem stopnišču praktično lastnoročno potisnil za stopnico (ali več njih) višje ... in obenem rodil t.i. sofisticiranega poslušalca black metala (no, mogoče ne rodil, zagotovo pa deloval kot porodničar). Fenomen se tu seveda ni ustavil – prek nadaljnjih izdaj (EP Kénôse, trije split CD-ji ter album Fas – Ite, Maledicti in Ignem Aeternum iz leta 2007) so Deathspell Omega svoj umetniški izraz iskali vedno globlje v vodah glasbenega kaosa. Kaosa, ki je mnogim poslušalcem in kritikom postal sinonim za kvaliteto; torej na podoben način kot je tehnično obvladovanje instrumentov še vse prerado in prevečkrat postalo kvalitativni faktor bandov kot so recimo Dream Theater.
Toda pustimo horde, njihove psihološke vzgibe in sisteme s katerimi se jih vodi in se raje osredotočimo na izdelek pred nami. Ko Paracletus udari v poslušateljeva ušesa je udarec vreden opisa in spominjanja. Kaos, disharmoničnost in disonančnost preglasijo in za dolgo časa uničijo možnost estetske recepcije albuma, ne glede na to kako zelo je želena. Toda potrpljenje: našel se bo čas za to.
S stališča zvoka in produkcije glede na Fas - Ite nekih večjih, teksture spreminjajočih sprememb ni; še vedno so v ospredju kot solza čiste kitare, ki so ravno toliko kot so čiste tudi disharmonične in... no enostavno povedano: mimo, izza. Česa je tu že drugo vprašanje, a pustimo to. Tudi vokali Mikke Aspe sledijo preverjenemu vzorcu prejšnjih izdaj in se gibljejo med trenutki izjemnosti na eni, pa do trenutkov popolne nepotrebnosti na drugi strani, saj je vokalov – ki so odličnosti navkljub monotoni – strukturno gledano enostavno preveč in že prav po baročno zapolnjujejo skladbe (čeprav je treba priznati, da to na albumu v obravnavi nit tolikšen problem kot je bil recimo na albumu Si Monumentum Requires, Circumspice).
Disonančne kitare in ritmi, ki bi jih različni poslušalci opisali ali kot »popolnoma mimo« ali pa kot zelo progresivne in avantgardne, vodijo to izdajo od prvega riffa prve skladbe dalje in poslušalca zibajo v nekakšno vase usmerjeno iskanje, poglabljanje. Ne bom sicer rekel, da je Paracletus šamanska glasba, nikakor ne, je pa izjemno osebne narave. In prav zaradi te narave nikakor ni pisana, niti primerna za širši spekter poslušalcev/ušes. Da bi človek lahko užival v melodijah Dathespell Omega (na albumu so sicer tudi ne toliko kaotične izjeme, recimo skladba Apokatastasis Pantôn) mora biti tudi sam kar konkretno razglašen v/po duši. Kot primer navajam anekdoto: sedim v sobi in poslušam Paracletus. Pridruži se mi punca, obstoji in nekam čudno gleda, nakar vpraša: »Koliko glasbe pa ti naenkrat poslušaš?« »Eno«, odgovorim: »Deathspell Omega so izdali nov album.« Toda če bi imel avdio zmožnosti Date iz Star Trek: The Next Generation, bi rade volje poslušal dvajset skladb naenkrat. In sočasno pisal prav toliko recenzij. Toda žal ...
Končna sodba: absolutno priporočam ... če ste tak človek, seveda. Podarite si to kolosalno izdajo, ki zahteva totalno predanost in se razglasite z njo!

Davorin

SORODNE VSEBINE:
17. 3. 2009Funeral Mist - Maranatha / Recenzije
24. 7. 2012Deathspell Omega / Novice
20. 9. 2010Deathspell Omega / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
Recenzija
2. 12. 2019
Vulvathrone - Whoreification
Recenzija
27. 11. 2019
Dragonforce - Extreme Power Metal
Recenzija
26. 11. 2019
Bölzer - Lese Majesty (EP)
Recenzija
20. 11. 2019
Dark Sphere - Gemini (EP)
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
Recenzija
8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Recenzija
7. 11. 2019
Insomnium - Heart Like a Grave
KONCERTI & FESTIVALI
6. 12. 2019
Vulvathrone, Morywa, VxPxOxAxAxWxAxMxCx
Mladinski center Gornja Radgona
6. 12. 2019
Seitanik Ritval: Obnounce, Dark Sphere
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
7. 12. 2019
Leaves' Eyes, Sirenia, Forever Still, Lost In Grey, Asphodelia
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Unforgiven 4 (Metallica tribute)
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Iamdisease, Human Host Body, HakAttak
Mostovna, Nova Gorica
7. 12. 2019
Fest 2006: The Canyon Observer, Kyru, Relentless Youth, Marjana Trench
Stara šola, Rovte