Na današnji dan
1994
Nine Inch Nails izdajo album The Downward Spiral, posnetega v hiši, v kateri je družina Manson umorila pet ljudi
NAGRADNE IGRE
Traja do: 7. 3. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

26. 1. 2021
Frozen Soul - Crypt Of Ice
Century Media Records, 2021
Avtorica: Tina Urek

Vam je všeč death metal? Tisti pravi, old school, z zvokom, kot da bi bilo vse skupaj snemano na kasetniku? Zvok, ki ga zelo dobro predstavijo klasični albumi zasedb, kot so Obituary, Grave in Bolt Thrower? Če je vaš odgovor da, vas vabim k branju spodnjih vrstic, v nasprotnem primeru pa si boste morali navdih za novo glasbo iskati drugje.

Vsem ljubiteljem starega, pristnega death metala z veseljem predstavljam zasedbo Frozen Soul in njihov prvi dolgometražec Crypt Of Ice, ki je izšel v samem začetku januarja pri Century Media Records. Kot je mlado novo leto, je mlada tudi omenjena zasedba. Trije fantje in deklina na basu prihajajo iz Dallasa, čeprav so pričeli z ustvarjanjem leta 2007, so popolno postavo dosegli šele leta 2018. Ko so konec leta 2019 izdali EP, ki je požel velik uspeh, in januarja 2020 izpeljali turnejo The Frozen Steel Tour, so si prislužili tudi pogodbo z založbo Century Media Records. Če jim je do neke mere trenutna situacija pomagala k uspešni izdaji albuma, jim pa je sigurno odvzela pomembne nastope, s katerimi bi svojo kakovostno glasbo razširili do večje gruče poslušalcev.


Kar se tiče samega albuma pa tako: v enem stavku zasedba svojo glasbo oziroma album opiše kot »slow pain, cold death« oziroma po naše »počasna bolečina, hladna smrt«. Seveda so v skladu z imenom banda in ploščka njihove teme prav ta mraz, večni led in smrt. Plošček otvori naslovni komad, ki takoj napove bistvo njihove glasbe. Death metal, ki zveni prav tako, kot da bi ga res poslušali iz stare, globoke ledene jame. Zadušljiv vokal, ki daje občutek donenja, hitre in umazane kitare ter rezki bobni z izstopajočo uporabo činel. Čeprav komad preseže 4 minute, ga je nekako zelo hitro konec, saj pri tej zasedbi ni olepševanja in dolgovezenja. Arctic Strangehold prikaže še bolj doneč vokal, ki nekako celo stopi v ozadje za instrumentalni del. Če sem pri predhodniku še slišala bas, je tokrat za to potrebno natančnejše poslušanje. Upočasnitev v drugi polovici vse skupaj naredi še bolj umazano, spacano, kar bo po godu verjetno le rednim uživalcem zvokov stare šole. Hand Of Vengeance s klavirskim uvodom najavi stopnjevanje v hitrejše ritme in se obenem dotakne thrash metala.

Wraith Of Death, četrta melodija dolgometražca, pa jasno potrdi eno: zasedba se je pri pisanju držala želje, da iz ledu spravijo določeno leto večkrat omenjene zvrsti in tega so se skozi celoten plošček neomajno tudi držali. Niso raziskovali drugih možnosti, niso eksperimentirali ali dodajali modernih not. Kar bo morda za nekoga absolutni dolgčas in bo posledično po 20 minutah poslušanja zamenjal izvajalca. Za starešine ali pa enostavno ljubitelje preverjenega in dobrega pa je Crypt Of Ice odlična doza vrnitve v preteklost. Vrnitev skozi poslušanje celotnega ploščka tokrat prepuščam vam, spoštovani bralci, saj zame kljub že omenjeni kakovosti ne predstavljajo dovolj velikega izziva. Celotno izdajo sem poslušala nekajkrat zavoljo predstavitve v zgornjih stavkih, a ponovno odkrivanje Frozen Soul bo zahtevalo veliko več, kot so trenutno ponudili.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
5. 3. 2021
Iz ropotarnice: Kvist - For kunsten maa vi evig vike
Recenzija
3. 3. 2021
Abigor - Totschläger (A Saintslayer's Songbook)
Recenzija
1. 3. 2021
Decline The Fall - Our Own Demise
Recenzija
24. 2. 2021
Soen - Imperial
Recenzija
22. 2. 2021
Endezzma - The Archer, Fjord and the Thunder
Recenzija
19. 2. 2021
Luminescence - L#I
Recenzija
18. 2. 2021
Wayfarer - A Romance with Violence
Recenzija
17. 2. 2021
Silent Obsession - Lost (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška