RECENZIJE

24. 2. 2015
Venom - From the Very Depths
Spinefarm Records U.K., 2015

Če trdim, da sem v zvezi s sodobnim glasbenim udejanjanjem enega od utemeljiteljev prvega vala black metala povsem obtičal nekje v osemdesetih prejšnjega stoletja, ne bi mogel bolje opisati stanja, kako osebno dojemam ta band. Venom so zame zmeraj bili in še zmeraj so: Welcome to Hell, Black Metal in At War with Satan. Podobno kot Bathory in njihovi prvi trije albumi. Kasneje sem se sicer odločil, da postanem še ponosni lastnik njihovega četrtega albuma Possesssed, a to je potem tudi bilo to. Zakaj je temu tako? Enostavno nisem nikoli čutil potrebe po čem več kot teh treh albumih. Ti trije albumi v mojih ušesih enostavno predstavljajo bistvo te hudiču zaprisežene trojice iz Anglije, kar se tudi s studijskim albumom številka štirinajst ni spremenilo.
In zakaj ne? Ker From the Very Depths ne vsebuje pravega vzdušja in ker mu manjka prava doza zapomljivosti, da bi lahko omenjenim albumom stopil ob bok. Sicer štirinajsti varovanček Angležev vsebuje nekaj catchy trenutkov, a komadi v celoti ne delujejo tako zelo prepričljivo, kot bi morali. Ali povedano drugače: band se je od albuma Possessed do danes tako zelo razvil, spremenil in predrugačil, da ga osebno sploh ne prepoznam več kot Venom. Rockerskega/motörheadovskega poudarka (Long Haired Punks), uporabe D-beat ritmov (The Death of Rock'n'Roll), mötleycrüejevskega zavijanja kitare (Smoke) ali povečane količine počasnejših delov (Temptation) pač nisem pričakoval na dotičnem ploščku/pri dotičnem bandu. S tem sicer ne trdim, da je album zanič ali nekvaliteten. Povedati želim le, da se je treba navaditi na to, da se je band korenito spremenil. Za tiste, ki ga redno spremljate od albuma do albuma, sicer dosti manj ali sploh nič, za občasne poslušalce mojega kova pa toliko bolj. A hkrati moram poudariti, da band nikakor ni izgubil svoje ostrine in da še zmeraj zna in želi konkretno udrihati po materialu. To dokaže že kar na začetku z naslovnim komadom From the Very Depths, kasneje pa z določenimi odseki posameznih komadov.
Pod črto je album pestra mešanica različnih kovinskih podžanrov, ki bo najbolj navdušila ljubitelje heavy, thrash in morda speed metala, medtem ko zapriseženci black metalu s tem albumom ne bodo doživeli prave zadovoljitve.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
19. 8. 2019
Gaahls Wyrd - GastiR - Ghosts Invited
Recenzija
13. 8. 2019
Dekadent - The Nemean Ordeal
Recenzija
2. 7. 2019
The Stone - Kruna praha (EP)
Recenzija
1. 7. 2019
Snøgg - Chhinnamasta
Recenzija
28. 6. 2019
Shining / Srd - Shining / Srd (split)
Recenzija
27. 6. 2019
Lord Vicar - The Black Powder
Recenzija
26. 6. 2019
SinHeresY - Out of Connection
Recenzija
6. 6. 2019
Različni izvajalci - Metal 4 Lignit (kompilacija)
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2019
TrNOVfest: Opća opasnost, Ambra
CSK France Prešeren, Ljubljana
21. 8. 2019
Grai, Anabioz
MC Pekarna, Maribor
22. 8. 2019
Kaltenbach Open Air 2019
Spital am Semmering, Avstrija
22. 8. 2019
TrNOVfest: Metalsteel, King Foo
CSK France Prešeren, Ljubljana
23. 8. 2019
Iron Reagan
Rock Town, Cordenons (Pordenone), Italija
23. 8. 2019
FMK Kunigunda: Noctiferia
Huda luknja, Velenje