RECENZIJE

11. 9. 2012
Vintersorg - Orkan
Napalm Records, 2012

Ustanovitev banda leta 1994, v letu 1998 prva uradna izdaja, EP z naslovom Hedniskhjärtad, in prvenec Till Fjälls, moj osebni alfa in omega viking/pagan/folk/black metala. Začuda ne z Norveške, a vseeno iz mrzle Skandinavije, natančneje s Švedske. Govora je seveda o projektu Vintersorg, za katerim od leta 1999 ne stoji več le eno, temveč dve imeni. Zasedba ostaja enaka, tradicija izdajanja izključno studijskih albumov pa prav tako. Orkan je osmi studijski album po vrsti in hkrati tretji album omenjenega dueta, ki je kadarkoli zazvenel iz mojih domačih zvočnikov. Po nadvse prečudovitem, genialnem, surovem in krasno melodičnem Till Fjälls, je njegov naslednik Ödemarkens Son poskrbel za hladen tuš, ki je iz mene pregnal ves interes po poslušanju česarkoli drugega iz hiše Vintersorg.
Nato pa je nastopilo leto 2012 in kratko obdobje pomanjkanja nove glasbe, amatersko-poklicna novinarska radovednost pa je postala ravno dovolj velika, da me je premamil Orkan z Norveške. Toda kaj kmalu sem ugotovil, da poletna vročina načenja duhove tudi po severni Evropi, saj Orkan ni prinesel želene svežine. S seboj je prinesel kvečjemu povprečen do soliden plošček, katerega zanimivi in spodbudni deli spominjajo na prvenec, ostali, malo manj zanimivi, pa tako ali tako niso pomembni. Seveda so vsakršni očitki zoper mojo kritiko zaradi nepoznavanja večjega dela diskografije Vintersorg povsem na mestu in jih tudi brez zadržkov sprejmem, a med poslušanjem albuma Orkan me preprosto bodejo podobni občutki, kot so me pri Ödemarkens Son. Več kot deset let kasneje so razlogi seveda drugačni, zaradi zvrsti čtiva, ki ga trenutno berete pa se spodobi, da svojo nejevoljo vsaj na kratko obrazložim.
Poleg že omenjene podobnosti zanimivih delov so moteči predvsem dolgočasni in preveč enolični clean vokali, ki na albumu prevladujejo, medtem ko so dinamične menjave precej redka zadeva. Oster in hladen black metal vokal, ki je v prejšnjem tisočletju zame predstavljal esenco tega banda, na Orkanu služi le še kot okras, ki pride premalokrat do izraza. Podobno velja za blackmetalsko obarvane kitare, ki se vedno pogosteje umaknejo nevtralnim in dolgočasnim kitarskim zvokom ali heavy metal solažam. Prav tako Orkan vsebuje premalo veselih, razgibanih, zabavnih melodij, ki jih spremlja tipična mrzla skandinavska atmosfera. Namesto tega Orkan ponuja zasanjane in razvlečene ritme, ki (me) nikakor ne prepričajo.
Pod črto novemu albumu enostavno manjkata vsaj en ali dva udarna in predvsem sveža komada, neka iztočnica, ki neveščemu poslušalcu pomaga vstopiti v njegov svet. Orkan bo namreč prepričal le najbolj vnete privržence, medtem ko bomo vsi ostali tudi po desetih ali petnajstih poslušanjih še vedno vprašljivo iskali smisel albuma.

SORODNE VSEBINE:
23. 11. 2007Svartsot - Ravnenes Saga / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 8. 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
22. 8. 2020
Big Bad Wolf, Britof
TrainStation SubArt, Kranj
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana