REPORTAŽE

4. 5. 2012

Flammensturm / Keller / Decius

Escape Metalcorner, Dunaj, Avstrija / 28. 4. 2012

Zadnji aprilski vikend smo slovenski metalci preživeli izredno dejavno. Če smo v petek uživali v vseslovenskem spektaklu Wacken Metal Battle v škofjeloški Ostrigi, pa je del organizacijskega osebja (Bleeding Fist) dan poprej sejal svojo vizijo black metala po italjanski Parmi, Metalsteel so takoj po petkovem koncertu pričeli z zasedanjem dveh srbskih mest, Keller pa smo ponovno napadli dunajski Escape Metalcorner, kjer smo pred dvema mesecema z bandom Horns of Hattin odprli koncertno verigo Metal Exchange. Kot kaže, se je prvi obisk obrestoval zelo hitro, saj smo od mladeniča (član banda Selbstentleibung, ki je bil tistikrat v publiki) prejeli vabilo na udeležbo rojstnodnevnega koncerta.
Za razliko od zadnjega obiska, kjer smo se prebijali čez snežni metež in slabo vidljivost, nam je tokrat celo pot družbo delalo toplo sonce, kar pomeni, da smo slabo uro lahko izkoristili celo za turizem. Podobno kot prvič takoj navežemo izredno pristne stike ter se pobratimo z vsemi nastopajočimi. Prijaznost dunajskega dela Avstrijcev je na čase res nedojemljiva, na vsako izraženo željo pa odgovarjajo z: »Ja, kein Problem.« Uredimo vse potrebno v zvezi z delom opreme, ki ga nismo uspeli naložiti v vozilo. Vse, kar smo potrebovali, so prinesli z nasmeškom, za povrh pa nas obložili z neomejeno količino piva. Hkrati pa tovrstni večeri v tujini nudijo odlično priložnost za spoznavanje tujih bandov.
Koncertni del sicer pivskega večera (ki naj bi se po pričevanju praznujočih zavlekel do jutranjih ur) so otvorili Decius, ki so iz Vorarlberga potrebovali še dobrih 200 km oz. 2 uri vožnje več kot mi. Trio z zelo temačnim kitarskim distortionom se sicer z nekoliko švedskim zvokom, ki sovpada z melodičnimi deli, na čase pri prevladujočih brutalnih delih zelo približa zvenu starih Cannibal Corpse, kot glavni element glasbenega izražanja pa je treba izpostaviti odličen groove, ki temelji na mnogih tekočih spremembah ritma. S kombinacijo brutalnega growla in squeel vokala lahko potegnemo vzporednice z domačimi Vulvathrone, sicer pa na trenutke band preseneti z raznimi solo vložki in izseki, ki jih sicer redko zasledimo v taki glasbi. Band je v letu 2009 izdal prvenec Lord of Mercy, ki ga je gotovo vredno natakniti na ušesa.
Ob približno isti gostoti občinstva, ki v kletnih prostorih Escapea že z le nekaj telesi tvori na oko prijetno maso ljudi, okoli desete ure kot edini predstavniki thrash žanra svoj program predstavimo Keller. Občutki na odru so kljub zmačkano zatečenim možganom odlični – publika je takoj za akcijo, posebno pa so se v spomin vtisnili trije mulčki, ki se verjetno spogledujejo s core sceno. Drugi del repertoarja smo tako ob trebušnih krčih smeha komajda odigrali, saj so prve vrste uprizorile pravo pretepaško akcijo – z zrakom! Ob koncu je publika enotno vzklikala »zugabe«, a je zaradi žuljavih rok in splošne dehidracije žal nismo uslišali.
Po obedu (mimogrede, Avstrijci klasično pico pojmujejo nekoliko drugače kot mi) nastopijo Flammensturm, ki so pri dunajski publiki vidno odlično zapisani. Prva misel, ki šine v glavo že ob intru, še bolj pa ob prihodu banda na oder, je »Belphegor«. Kot smo lahko opazili prejšnjič, ima avstrijska scena precej posluha za melodični black metal z besedili v maternem jeziku, ki jim je navdušena publika tudi tokrat z lahkoto sledila. Koncert se je odvil v tipičnem blackmetalskem duhu, z vidnim povečanjem deleža deklet v občinstvu ob melanholičnem pozibavanju. Po koncu so pododrje zasedle mize in klopi, kjer bi se tudi za nas, če nas ne bi od doma ločilo 500 kilometrov, večer končal šele naslednje jutro z glavo kot loto boben (tako sklepam po tistem generičnem pivu, ki ni in ni hotelo steči po grlu).
Kakorkoli, sadove vzpostavitve verige Metal Exchange del domače metal scene že žanje. 11. maja bodo v istem klubu svojo zgodbo predstavili Dead Dildo Drome, prvi povračilni koncert pa se bo 26. maja odvil v kranjskem Trainstation Squatu z bandi Horns of Hattin, Mordenom, Armaroth in Nature. Dotični koncert bo tudi priložnost za vse slovenske bande, da stopijo direktno v stik s snovalci ideje (Markus – Horns of Hattin) in se tako dogovorijo za koncerte v tujini.

SORODNE VSEBINE:
8. 2. 2012Metal Exchange / Reportaže
18. 6. 2011Metalsteel / Keller / Galerija
2. 7. 2012Early Man / Woli Wo / Keller / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska