Na današnji dan
1986
Ozzy Osbourne izda album The Ultimate Sin
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

27. 4. 2006

Sinister / Dickless Tracy

MC, Brežice in Klub Kset, Zagreb, Hrvaška / 20. in 21. 4. 2006

Natančno štiri leta potem, ko so s Cannibal Corpse razturili Ljubljano, so se Sinister ponovno oglasili v Sloveniji in sicer v majhnem metal mestecu – Brežicah. Nastop je bil časovno precej zanimiv, ker se je pričel ob 20-ih in končal ob 22.15, za razliko od mnogih pa se je koncert začel z minimalno (15-minutno) zamudo. Ljudi se je nabralo vsaj 60, kar je bilo mnogo premalo za tako legendarno skupino (izgovori o oddaljenosti, ki jih navajajajo razvajenčki, ne štejejo, saj imajo Brežice eno najboljših prometnih povezav v Sloveniji), vendar se je vseeno izkazalo, da šteje kvaliteta folka, ki si je tokrat prišel »dat duška« s pravim death metalom. Sinister so prodajali izredno poceni merchandise, se pogovarjali s folkom, medtem ko je DJ Zombie vrtel najboljše death/thrash/speed pesmi.
Z zvokom novega intra so se Dickless Tracy v novi postavi pripravili tudi na predstavitev novega, bolj death metalsko orientiranega repertoarja. Nastop je bil silovit in energičen, dodatna kitara JS Imbeauja je kljub slabši zvokovni kvaliteti odličen dodatek, medtem ko se Cepo znova ni sramil uporabljati humornih vložkov ob razlaganju pesmi. Ritem sekcija Basko + Tegla je tokrat bila skoraj precej natančna, čeprav ga Tegla še vedno biksa in mede Baska, ki potem grdo gleda proti bobnarju in si ga želi pretepsti z basom. Resda so izpustili Norland Fjorland, ampak folka očitno ni motilo, da so fantje vzeli stvar malce bolj resno. Tokrat so dokazali, da Dickless Tracy niso samo humor, ampak v prvi vrsti zanimiv, razgiban, poslušljiv death metal z mnogimi vplivi. Dobremu nastopu, ki je razgibal kar nekaj ljudi, je botroval predvsem tonski mojster Saško, ki je tako razvadil naše death grinderje – ne pomnimo, da bi v Brežicah kdaj bil tako dober zvok. Slišali smo par pesmi iz prihajajoče plošče ter nekaj novih (oz. staro novih). Kruljačina, hitrost in catchiness + a wee bit of humour in DT so se po 35 minutah spravili v backstage jesti zasluženo pico.
Set lista Dickless Tracy: Intro, Incubator Of Death, Grindstorm, Halls Of Sickness, Howling, Outside, Promised For Eternity, Of Light And Darkness, When Battle Calls, Downfall, Deeds Of Flesh.
V novi postavi so Sinister (vidno utrujeni od 12-urnega potovanja) zasedli oder in pokazali, da za death metal ni potrebno biti najbolj tehničen, najbolj hiter ali pa ultra brutal. Bi rekel Aad: »Mi skušamo delati DOBER death metal.« Bravo, še posebej, ker je odločitev, da dajo Aada na vokal nekaj najboljšega, kar so Nizozemci iz Pekla lahko storili. Aad je resnično dokazal, da boljše kruli kot bobna, njegov bobnarski nadomestek Paul Beltman, pa je pokazal, kaj se pravi igrati enostavno, učinkovito in zanimivo. Živa dinamika se je nadaljevala ob gledanju prstnih vragolij basista Basa (naključje imen in pol), ter gladkemu igranju kitare Alexa Paula. Ob dobri uri in še enem dodatnem komadu so Sinister predstavili novi album Afterburner, vendar se niso izognili hitom iz vseh prejšnih plat. Konec s Cross The Styx in To Mega Therion je bil idealen, nato pa se je žur nadaljeval do jutranjih ur (pikado in death metal!). Ob dobrem zvoku in malce medlem nastopu je pa velik minus predvsem Aadova statičnost in slabo komuniciranje s folkom. Kljub temu smo bili vsi več kot zadovoljni ter utrujeni, ker je bilo prekleto vroče.
Set lista Sinister: Intro, Bleeding Towards The Meggido, Epoch Of Denial, The Grey Massacre, Into The Forgotten, Sadistic Content, Enslave The Weak, Altruistic Suicide, Men Down, Afterburner, Cross The Styx, To Mega Therion + Barbaric Order.
Da hrvaška meja ni tak bav-bav so dokazali naslednji dan Nizozemci, ki namreč niso imeli listine ata carnet (listina za prijava opreme), a so jih vseeno pustili skozi (in še to čez maloobmejni prehod), medtem ko so Dickless Tracy zgubili kar nekaj živcev, kljub temu, da so imeli omenjeno listino. Cariniki suck!!! V Zagrebu je navkljub dobro zastavljeni organizaciji vse zamujalo. Klub Kset je nedaleč od Močvare in je tudi precej dobro urejen, vendar kar se tiče urejanja zvoka tisti trije mojstri niso bili niti do kolena našem Saškotu. Tako je vse skupaj zamujalo, tonsko smo naredili Sinister in nekaj malo DT, nato pa so se na oder že pripravljali Toxic Death iz Bosne, ki so stvar dodatno otežili z dejstvom, da je bobnar levičar, že tako pa je bil »tight schedule«, saj so se v 3 urah mislilili predstaviti kar 4 bendi (od tega imajo Sinister več kot eno uro programa) – spreminjanje bobnov v prvotni položaj za desničarje pa je lahko dolgotrajen posel. Klub se je napolnil z vsaj 200 dušami, ki so prišle iz vse Hrvaške (+ par Slovencev – hails!). Prvih 20 minut so si vzeli Toxic Death iz BiH, ki so kljub pomanjkljivi komunikaciji odlično razgibali publiko. Tipi igrajo izredno catchy, ampak tehničen death metal v stilu Morbid Angel, Unleashed, Monstrosity z izjemno dobrimi glasbeniki. Vokal je globok in kruleč, kitarist se šeta po vratu s takšno milino, kot bi gurman jedel čevape, basistovi prsti so boljši kot masturbacija izkušenega dekliča, medtem ko je navidez trd bobnar resnični tehnik norih ritmov. Vse skupaj je komplicirano, ampak hkrati ne in je resnično kvalitetno. Predstavljali so plato Contamination. Za njimi so v kaos spravili publiko Dickless Tracy, ki so s pomočjo Paula iz Sinister in Robija iz Scaffold hitro postavili boben v Tegli všečen položaj. Cepotov humor je prišel še bolj do izraza, medtem ko je bend tokrat skoraj gladko odigral svoj set, kljub temu da je bobnarju spet (premočno) nagajal želodec. Puking intestines, hehehe. Folk je norel, mnogi so morda bili negativno presenečeni ob pomanjkanju preigranih zajebantskih komadov, čeprav jih je Cepo potem pomiril s popolno zmago ob pesmi Norland Fjorland, katerega je zapel v hrvaščini (ubijalsko smešno) z masko na glavi. Za tem je celo dal intervju za lokalno TV, vendar ni hotel nositi maske. Za njimi so na odru (vsaj mene) morili thrasherji Warhead, ki kljub odlični opremi in dobrem igranju niso nekako prepričali folka, pa zvok je bil resnično obupen. Za ljubitelje agresivnega mixa med ameriško in nemško šolo thrasha so Warhead prava stvar, ampak ta večer jim žal ni bil naklonjen. Oder so nato znova zasedli Sinister, ki so tokrat bili izredno energični in prepričljivi, čeprav je Aadova komunikacija še zmeraj izredno slaba. Set lista je bila ista, zvok boljši, žal niso odigrali Barbaric Order, ker je zmanjkalo časa. Folk je norel več kot preveč, zato so občasno (in pregrobo) posredovali varnostniki. Vendar je bilo več kot očitno, da so Sinister bili dobra izbira za ogled.
Sledilo je še veliko photo sessionov, vendar smo se vidno utrujeni Dicklessi kar kmalu usmerili domov. Doma pa takoj v CD player Sinister – AFTERBURNER!!! Odlično.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
15. 12. 1999Sinister - nov vokalist / Novice
21. 8. 2007Dickless Tracy / Novice
20. 5. 2009Dickless Tracy - Halls Of Sickness / Recenzije
20. 6. 2011Sinister / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
KONCERTI & FESTIVALI
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija
22. 2. 2020
Smrt, Dark Sphere, Taste Of Plague
KMT – Klub mladih Turnišče
22. 2. 2020
Iron Median, Interceptor, Alo!Stari, Spotless Minds, Newem
Dom kulture Šešče, Šešče
22. 2. 2020
Diabolical, Devilish Impressions, Dark Mirror ov Tragedy
Club Q, Gradec, Avstrija
23. 2. 2020
Duel, Mindcrawler
Backstage, München, Nemčija
24. 2. 2020
Inhepsie, Core System
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor