REPORTAŽE

25. 10. 2016

Venom Inc. / Vital Remains / Mortuary Drape / NervoChaos / Desecrator

Orto Bar, Ljubljana / 20. 10. 2016

Začelo se je z dežjem, nadaljevalo se je z dežjem in končalo se je z dežjem. Toda, komu mar za dež, ko pa so prvič v Ljubljani in na slovenskih tleh nasploh nastopili »Abaddon, član Venom v letih 1979–1992 in 1995–1999, Mantas, član Venom v letih 1979–1985, 1989–1992 in 1995–2002, in Demolition Man, član Venom v letih 1989–1992« (vir: Paranoid; Venom Inc. / Vader / Divine Chaos). Oktober je do zdaj že tako ali tako ponudil obilo koncertnih poslastic, toda za nas ljubitelje ekstremnejših in starošolskih zvokov pa se je prava zabava komaj začela z dotičnim koncertom in se nadaljuje z Enslaved in Inquisition/Rotting Christ do konca meseca. Dragi bralci, prosim, ne me zdaj linčat, ker sem sto in en koncert izpustil in omenil le tiste tri, ki zanimajo mene osebno. Skratka, Orto Bar je gostil dva od treh očetov legendarnih albumov Welcome to Hell, Black Metal, At War with Satan in Possessed, zato sem se točno eno leto in en teden po nastopu Venom Inc. v zagrebški Tvornici z lahkoto odločil za ponovni ogled banda v živo. Ta je s seboj pripeljal kar nekaj še ekstremnejših imen metalske scene, ki pa so tako v napovedniku kot tudi na dogodku samem izpadli kot žanrsko zelo nekompatibilni. A nič zato, nič ni bilo narobe s tem, da sem prvič v živo videl Mortuary Drape in ponovno Vital Remains, medtem ko je naša posadka zamudila polovico nastopa brazilskih brutalnežev NervoChaos in v celoti avstralske thrasherje Desecrator. S pomočjo spletnega video kanala YouTube sem lahko ugotovil, da slednji igrajo klasični hiter thrash metal z meni neljubim (pre)visokim heavy vokalom, kar me je malo spominjalo na srbske Infest, ko nekdo pevca Vandala močno drži za jajca.
Za razliko od Desecrator pa mi je malenkost žal, da nam ni pravočasno uspelo na NervoChaos s Cherry na kitari. Feministični noti navkljub band namreč sploh ne zveni nežno, ravno obratno, svoj death metal pa zna odlično obarvati s ščepcem za svojo domovino značilnega groova. Kdor torej rad posluša death metal nasploh, naj si kdaj pa kdaj zavrti še te Brazilce, po mojem vam znajo biti všečni – seveda, če tega niste ugotovili že zdavnaj.
No, nadaljevalo se je torej z Mortuary Drape iz Italije. Okultneži so na sceni že od davnega leta 1987, za seboj imajo pet studijskih albumov, od leta 2014 dalje pa so po desetletnem premoru ponovno bolj aktivni. Njihov aktualni album Spiritual Independence je bil relativno dobro sprejet, glasbeno pa je kvartet z njim ostal v tradicionalnih black metal vodah, ki mestoma spominjajo na njihove doom rojake Abysmal Grief. Z nastopom Mortuary Drape je postalo vzdušje v veliki dvorani Orto Bara bolj črnomašne narave, medtem ko so črno-belo pobarvani obrazi na odru bili tako rekoč edina rdeča nit z legendami prvega vala black metala, ki so nastopili kot nosilci večera. Predhodno si tega sicer nikakor nisem drznil pomisliti, toda Mortuary Drape so bili zame največje presenečenje večera, še bolj presenečeno pa sem buljil na oder, ko je na njem stal Niklas od Shining, ki naj bi po neuradnih in nepotrjenih informacijah zdaj živel v Ljubljani, in skupaj z italijanskim frontmanom odpel eno pesem ter se nato ponovno pomešal med publiko.
Pred Venom Inc. pa so nato nastopili še eni brutalneži, in sicer Vital Remains. Američani so se rodili davnega leta 1988, sooblikovali ameriško death metal sceno, izdali pet albumov in nato leta 2007 studijsko poniknili. Sicer ponovno dokaj pridno koncertirajo, saj smo jih v zadnjih letih lahko večkrat videli na evropskih odrih, osebno nazadnje v Gradcu, toda njihovo delovanje lahko ravno na podlagi studijskega mrka brez težav označimo kot jahanje stare slave. »Pa kaj pol?!«, rečem jaz temu. Komada Icons of Evil z introm Where Is Your God Now in Dechristianize z introm Let the Killing Begin je še zmeraj luštno poslušati v živo, pa čeprav pevec Brian Werner s svojim nastopanjem na odru izpade kot totalen klovn in mu posledično uspe negativno zasenčiti še Tonyja Lazara.
»Bodo tokrat igrali In League With Satan?«, je bilo edino vprašanje in želja, ki se mi je vrtela po glavi pred nastopom Venom Inc. Za vse ostalo sem tako ali tako vedel, da bo odlično, le za to pikico na i nisem bil prepričan. Na koncu se je izkazalo, da je trojica pripravila spremenjeno setlisto v primerjavi s tisto iz Zagreba, a dotični komad je ponovno manjkal. Sem bil zaradi tega razočaran? Sploh ne, kajti tako kot pred enim letom je tudi tokrat vse ostalo daleč odtehtalo tisti en komad, ki sem si ga večkrat zavrtel med pisanjem tega besedila. V uvodu imensko navedeno trojico odlikuje neverjetna odrska prezenca in karizmatičnost, da je te starce že veselje samo gledati, kaj šele poslušati eno zimzeleno uspešnico za drugo. Po drugi tako zelo prijetni izkušnji z Venom Inc. mislim, da obisk Possessed v začetku decembra ni več vprašljiv.

SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2000Venom - Resurrection / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska