Na današnji dan
1983
Anvil izdajo svoj tretji album Forged in Fire
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

27. 6. 2012
Marduk - Serpent Sermon
Century Media Records, 2012

Marduk je band, ki ne potrebuje posebne predstavitve. Vsaj za tiste ne, ki so se že na takšen ali drugačen način spopadli z black metalom. Je band, ki si je dolga leta z enim od najbolj markantnih pevcev black metal scene utiral pot na njen sam vrh. Ko so tja prispeli, tega niso imeli namena zapustiti niti po »odhodu« vokalista Legiona, ki je v zadnjih letih z Marduk v studiu svoje delo opravil odlično, medtem ko je na odru postal sam svoja senca. Leta 2004 ga je zato (povsem uspešno) nadomestil Mortuus, s katerim so Marduk do danes posneli že tri studijske albume: Rom 5:12, Wormwood ter Serpent Sermon. Slednji je hkrati zadnji album iz hiše Marduk, o katerem bo tokrat prelitega nekaj črnila.
Za dvanajsti studijski album Serpent Sermon so si Marduk ponovno vzeli nekaj več časa, med tem in njegovim predhodnikom so minila kar tri leta. V tem času so Marduk sicer izdali EP z naslovom Iron Dawn ter v omejeni nakladi single Souls For Belial z istoimensko pesmijo, ki se na Serpent Sermon nahaja pod zaporedno številko tri. Kdor je torej imel srečo, da je postal lastnik omenjenega singla, temu se je že svitalo, kaj ga čaka na prihajajočem oziroma (iz današnjega vidika gledano) aktualnem studijskem albumu. Na hitrosti oziroma blast beatih temelječ black metal s številnimi menjavami ritma in tempa, ki pa se na koncu zmeraj ponovno znajde v divjih in nekontroliranih vodah. Skratka, nič posebnega za Marduk, nič novega, odkar se je bandu pridružil Mortuus. Druga ponovitev tega, kar smo lahko slišali že na Rom 5:12 – hitro, brutalno, občasno zanimivo, vendar na koncu preveč monotono, da bi človek dejansko ločil posamezne komade med seboj. Ta slika se ponavlja od prvega Serpent Sermon, preko Souls For Belial, M.A.M.M.O.N., ki ga Marduk uvodoma popestrijo s cerkvenimi zvonovi, ter devetega ultra hitrega Gospel Of The Worm.
Toda k sreči se na albumu nahajata še dve skladbi, zaključna World Of Blades ter bonus Coram Satanae. Ta dva komada, ki po dolžini predstavljata skorajda tretjino celotnega albuma, sta na Serpent Sermon tako eksotična kot Storm (Of The Destroyer) na singlu K.I.N.G. (Satyricon). Sicer bo marsikateri poznavalec viž iz hiše Marduk hitro ugotovil, da so se ti podobnih prijemov kot na World Of Blades že poslužili (vendar minimalističen komad v srednjem tempu vseeno zažiga in je »Heavy as shit!«), kar pa za Coram Satanae nikakor ni možno trditi. Marduk ponovno s cerkvenimi zvonovi oznanijo, da sedaj poslušalca čaka nekaj svežega. Nikoli si ne bi mislil, toda Marduk so si (vsaj deloma) resnično drznili prebiti okvirje black metala in si privoščili nekaj kapljic poganskega vina. Uvodni riff v kombinaciji s cerkvenimi zvonovi ponovijo še enkrat za konec, vmes pa naredijo ponovno nekaj, česar od njih ne bi pričakoval. V poganski okvir vgradijo na enem riffu temelječo repetitivno melodijo, ki jo vlečejo nekaj minut, a nikoli razvlečejo. Poljski one-man-pagan čudež Graveland, pomešan z nemškimi kralji repetitivnega black metala Endstille. Prekrasno!

SORODNE VSEBINE:
28. 6. 2021Tudi Metal on the Hill bo! / Novice
19. 4. 2017Dark Easter Metal Meeting 2017 / Reportaže
10. 9. 2012Marduk vs. Immolation / Novice
3. 2. 2007Marduk / Novice
15. 10. 2002Marduk / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 4. 2024
Srd - vragvmesiton
Recenzija
11. 4. 2024
Mörghuul - Domination of the Beast
Recenzija
9. 4. 2024
Inquisition - Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence
Recenzija
5. 4. 2024
Iz ropotarnice: Tool - Ænima
Recenzija
3. 4. 2024
My Dying Bride - A Mortal Binding
Recenzija
29. 3. 2024
Khold - Du dømmes til død
Recenzija
28. 3. 2024
Aeternus - Philosopher
Recenzija
20. 3. 2024
Feral Forms - Premalignant (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
13. 4. 2024
Eruption, Necrosophy, Xenogod
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
13. 4. 2024
Claustrum, Intoxichate, Gastritis
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
13. 4. 2024
Metal razpaljotka: Fanteria di prima linea, Spirits of Stygia
Baza 13, Kočevje
13. 4. 2024
Riot Squad, La Squadra Demolizioni, Exit Catacomb
Bizarnica pri Mariči, Metelkova, Ljubljana
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana