Na današnji dan
2019
Umre kitarist Richard Brunelle, ki je pri Morbid Angel igral med l. 1985 in 1992
NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 9. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

18. 3. 2009

Lordi / Brandon Ashley & The Silverbugs / Forgotten Eden (13.3.2009)

Avtorica: Ajda Jelenc

Petek 13., polna luna nekaj dni prej in nenavaden kraj ob skrivnostnem jezeru. Tokrat je bila Cerknica prizorišče malce drugačnega koncerta oziroma predstave, saj so se vsaj za kratek čas slavni Uršuli in ostalim veščam odločile pridružite finske pošasti in demoni, ki vragolije skupaj uganjajo pod imenom Lordi. Zmaga na izboru Evrosong pred skoraj tremi leti je te stvore iz pravljic približala vsem, od malčkov v vrtcu do babic, tako da ni več nič nenavadnega, da svoje predstave izvajajo vsepovsod in pred različnim občinstvom. Enourno čakanje na mrazu pred odprtjem telovadnice šole ni bilo prijetno, tudi zadrževanje s strani redarjev in dretje ne, a so se vrata končno odprla in nekateri so zasedli svoje mesto pred odrom.
Tudi Lordi potrebujejo kasnejšo uro za začetek in pripravo, zato so pred njimi kot prvi nastopili domači Forgotten Eden. Dvorana ni bila zelo polna, a banda to ni motilo in svoj nastop so odigrali zelo dobro, suvereno in v dobrem razpoloženju ter kontaktu s publiko. Manjkalo jim je le malo več gibanja in dinamike, kar je na tako velikem odru potrebno, da zapolniš vidno polje občinstva in povečaš dinamiko. Poleg svojih komadov Straight, Nightfalls, Electric Night, It's My Love, Girl And Love, The End?, so za konec odigrali tudi priredbo Deep Purple, Burn in Whitesnake, Love Ain't No Stranger.
Za njimi so bili na vrsti Brandon Ashley & The Silverbugs. Tudi tu publike ni bilo veliko, kar sploh ni bilo presenetljivo, saj je bila njihova čudna hrupna glasbena mešanica zelo zoprna. In zelo slaba kopija Deathstars, tako in drugače. Glasbo je vsaj malo zasenčila energičnost na odru in pojava Brandona Ashleyja, ki naj bi prisegal na dekadenco in temačen glamur tako v glasbi kot videzu. Pri slednjem bi to še nekako, relativno šlo, pri glasu pa... Gotovo so predstave o dekadentni, temačno glamurozni glasbi in glasu različne. Za pritegovanje pozornosti k dogajanju na odru je pripomogla tudi plesalka, ki se je v različnih opravah pojavila kar nekajkrat, ter pevec, ki je postopoma odvrgel vsa zgornja oblačila in razkazoval svoj nizki pas. Na koncu niti vidna izkušnja ni bila pozitivna. Toliko o njihovem nastopu... Napovedana je bila še ena predskupina, glamerji Fatal Smile, a niso nastopili. Verjetno bi popravili slab okus prejšnjih nastopajočih, a ura je bila primerna za nastop headlinerjev.
S hodnikov svoje klavnice in mrtvašnice so se po intru drug za drugim na odru pokazali klaviaturistka Awa kot mrtva nevesta, alien bobnar Kita, basist Ox kot divji bik, mumificirani kitarist Amen in seveda, zlodej Mr. Lordi. Kulise omenjenih prostorov, poškropljenih s krvjo, in rekviziti: kosti, glave, trupla, žage, sekire, mumificirane babice v stilu ameriškega psiha ter »skečev« z roadiji in drugimi dodatnimi liki, ki so jih kot glavni igralci zlikovci uničili in prepodili člani banda, so se vrstili od začetka do konca. Vsak odigran komad so tako ali drugače ponazorili z različnimi maskami, preoblekami, situacijami in efekti. Slednji so segali od klasičnega ognja, iskric, snega, do konfetov, rdeče barve itd. Oprave in maske »pošastkov« niti malo niso ovirale pri gibanju po odru. Predvsem Mr. Lordi se je vsakih nekaj komadov preoblekel in bil med drugim horror Dedek mraz, mesar, kirurg, na koncu pa je seveda razširil tudi legendarna krila ter iskril sekiro, kot pred leti na Evroviziji. Potrudil se je in publiko pozdravil v slovenščini (kako si finske pošasti zapišejo izgovorjavo lahko vidite na priloženi fotografiji). Komadi so bili v njihovi maniri, žurerski in poplesujoči rock 'n' roll, predstava pa horror show musical. Občinstvo je bilo vidno navdušeno in sodelovalo od začetka do konca, med njim pa je bilo kar nekaj zelo mladih pa tudi starejših gledalcev, ki so vidno presenečeni, včasih tudi malo prestrašeni, a navdušeni spremljali dogajanje na odru. Ja, bilo je kaj videti in slišati, vsekakor nekaj drugačnega in zabavnega... Še Uršula je gotovo bolj izbuljila oči in sam hudič je povesil rep, »'cause the devil is a loser«, Lordi pa se klatijo po svetu in nas učijo o ljubezni do pošasti...
Setlista Lordi: Girls Go Chopping, They Only Come Out At Night, Raise Hell In Heaven, Bite It Like A Bulldog, Who's Your Daddy?, Blood Red Sandman, Manskin Boots, Haunted Town, Deadache, Bringing Back The Balls To Rock, Monster Monster, It Snows In Hell, Wake The Snake, Dr. Sin Is In, Missing Miss Charlene, Would You Love A Monsterman, Devil Is A Looser, Hard Rock Hallelujah.

Ajda

SORODNE VSEBINE:
29. 1. 2007Forgotten Eden / Novice
24. 2. 2006Forgotten Eden / Novice
13. 1. 2014Forgotten Tomb / Novice
20. 9. 2012Forgotten Tomb / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
25. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
Morost, Agan
Mostovna, Nova Gorica
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana