Na današnji dan
1956
Rodi se Steven Barry “Lips” Kudlow, kitarist in ustanovni član Anvil
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

9. 4. 2014

Metal Klavnica XXXVII: Darkfall / Incarnated / Kripl

MIKK, Murska Sobota / 5. 4. 2014

Po skoraj dveh letih abstinence obiskovanja koncertov v Murski Soboti sem se na prvo aprilsko soboto letošnjega leta ponovno odpravil v srce Prekmurja, srce Murske Sobote, mestni grad, kjer ima klub MIKK svoje prostore. Tokrat je vabil Herman z že 37. epizodo Metal Klavnice v družbi treh bandov, in sicer dveh slovenskih ter enega avstrijskega. Kot glavni band so bili napovedani avstrijski Darkfall, a zaradi časovne stiske niso nastopili kot zadnji, temveč kot drugi band večera. Zamenjava »glavnega« banda zame ni pomenila nič posebnega, saj sem se na koncert odpravil izključno zaradi postojnskih Kripl, ki so poleg Incarnated v zadnjem trenutku vskočili in potrdili nastop namesto dveh drugih slovenskih bandov. Katera banda naj bi to bila, sploh ni pomembno, ključno je le, da je organizator/Herman pravočasno uspel najti zamenjavo, saj bi koncert sicer odpadel.
K sreči pa v Sloveniji še obstajajo skupine, ki se zavedajo privilegija igranja in nabiranja kilometrine v živo, in tako smo lahko še na tem koncu Slovenije prisluhnili bandu, ki je na nerazložljiv način v meni zbudil zanimanje. Kombinacija naslovnice, imena banda ter prvega demo posnetka, ki ga zaradi faktorja presenečenja namenoma nisem poslušal na spletu, me je pritegnila takoj, medtem ko je bilo presenečenje še večje od pričakovanega. Ko sem videl trojico možakarjev (ne fantov, saj mislim, da nihče od njih nima manj kot 35 let), kako se ogrevajo na odru, nisem vedel, ali me čaka parodija ali koncert. No, dejansko znajo biti Kripl izredni šaljivci, toda glasbeno mislijo povsem resno. Sicer je bil njihov nastop vse kaj drugega kot tehnično brezhiben, glasba pa je direktna in predvidljiva kot prošnja fanta punce za ples, vendar, kdor je imel dve ali tri piva »v riti«, je hitro začel migati na povsem enostavne ritme, ki so jih proizvajali ena kitara in bobni v spremljavi krulečega blackmetalskega godrnjanja. Kripl, ki so glasbeni dokaz za to, kako resnično blizu sta si punk in black metal, so nastopili pred najštevilčnejšo publiko, ki je tudi kot najbolj zadovoljna zapustila dvorano.
Kot že rečeno, so drugi nastopili Avstrijci. Ker se je zaradi premajhnega števila obiskovalcev v dvorani – zunaj je črnina dodobra obkoljevala mestni grad – začetek koncerta zavlekel za dobre pol ure, so Darkfall posledično pričeli komaj nekaj čez enajsto. Melodični death/ thrash metal, s katerim se je predstavila peterica iz sosednjega Gradca, pluje v srednjem kakovostnem razredu žanra in se mestoma ponaša z brutalnejšimi izbruhi vokalista in dvojnega pedala bobnarja, z jasnim in globokim zvokom pa vse skupaj še dodatno podčrta basist. Kitarski riffi, ki ne sodijo med najbolj izvirne, so kljub vsemu dovolj nalezljivi in vsake toliko prepričajo v ritmično sodelovanje glave in vratu. Vseeno pa sta kitari oziroma kitarista pustila negativen vtis, saj namen dveh kitar ni bolj poln zvok, temveč dvoglasnost, ki je je bilo pri Darkfall izredno malo. S tega vidika bodo morali Avstrijci, ki bodo drugo leto kljub le enemu izdanemu albumu praznovali že 20 let obstoja, še marsikaj dodelati.
Okoli pol enih, pred še bolj razredčeno, vidno utrujeno in zategadelj dosti bolj pasivno publiko, so nastopili primorski Incarnated. Za razliko od predhodnikov so fantje ponudili bolj direkten old school thrash/death metal v sicer podobnem kakovostnem razredu. Toda fantje so mladi, njihova glasbena »kariera« se je komaj začela, zato imajo še dosti časa, da se razvijejo v band, ki ne bo prepričal samo kot skupek osebkov, ki obvlada svoje instrumente, temveč tudi kot band, ki zna morebiti ponuditi kaj svežega. Poleg pomanjkanja lastnih idej pa je peterica – sploh vokalistovo grlo ter vez med njim in publiko – pokazala še skromno kilometrino oziroma neobvladovanje komuniciranja z občinstvom. Ker bolj absolutna resnica dejansko ne obstaja, naj zaključim z nasvetom: vaja dela mojstra.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
2. 3. 2024
Black Abyss Ritval: Guyođ, Saturnists, Naire
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija