Na današnji dan
1987
Testament debitirajo z albumom The Legacy
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 4. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 5. 2014

Handful of Hate / Mist / Verminate

Dvorana Gustaf, Maribor / 1. 5. 2014

Kljub 1. maju je bil četrtkov mariborski koncert v Gustafu povsem v znamenju števila 2 (dva ali dve – demokratično prepuščam izbiro bralcu). Gre namreč za drugi zaporedni koncert, ki sem ga obiskal v svojem domačem kraju v dobrih dveh tednih, med nastopajočimi sta bila tokrat kar dva banda, ki sta pritegnila mojo pozornost in sem ju želel končno videti v živo, vse tri pa bi lahko razdelil na dva tabora: moškega (brutalnejšega) in ženskega (nežnejšega) – dodatna/druga konotacija slednjega pridevnika je zgolj naključna, njen učinek pa nadvse dobrodošel.
Kot prvi so oder zavzeli mariborski death metal privrženci, ki so si leta 2012 nadeli drugo ime, in sicer so se preimenovali iz Doomed v Verminate. Naj kar takoj na začetku povem, da band v živo ni zaigral nobenega komada z EP-ja From the Crypt, ki je bil leta 2010 izdan pod starim imenom banda. Po koncertu mi je kitarist izdal, da je to glasba, ki ni del trenutne zasedbe (tej sta se pridružila dva nova člana), in je band zaradi tega tudi ne preigrava več. Smo pa zato slišali pet novih/neznanih komadov, ki so me razdvojili. Na eni strani band reciklira veliko starega in že slišanega in ga na drugi strani kombinira s sodobnejšimi oblikami žanra. Kot drugo slabost bi navedel še kitarske solaže, ki me osebno pač redko pritegnejo. Tako kot dve negativni sem našel tudi dve pozitivni stvari: video projekcija kot uvod v prvi komad Plague (upam, da je naslov pravi) ter še dva komada, Cold Hollow Machinery in Merchants of Death. Sicer me komadi niso sezuli, vendar glede na to, da sem jih slišal prvič in v živo, je vtis kar pozitiven.
Kot drugi band (in moj drugi razlog za obisk koncerta) so nastopile Ljubljančanke pod skupnim imenom Mist (Hvala za darilo!). Punce, ki so se zavezale doom metalu in trenutno zbirajo odrsko kilometrino za številne nastope, ki jih do konca leta čakajo v tujini, so se predstavile s povsem drugačnimi melodijami. Preklop s hitrega in tehničnega brutaliziranja k počasnejšim in bolj jasnim melodijam je bil že skorajda ekstremen, a zagotovo všečen celotni publiki, ki ni varčevala z aplavzom. Band je »v celoti« zaigral svoj demo, ki vsebuje dve pesmi, in dodal še tri nove skladbe (dve že imata naslov, ena pa ga še čaka) ter priredbo Relentless (Pentagram). Ker band še zmeraj eksperimentira in se uči, kaj pride med nastopom v živo najbolje do izraza, je tokrat nastopil z dvema rekvizitoma: s svečami levo in desno ob odru in živalsko lobanjo, ki krasi naslovnico že omenjenega dema. Nad videnim in slišanim sem bil zaradi izredno catchy riffov zelo impresioniran, čeprav sicer sploh nisem ljubitelj doom metala.
Kot tretji in zadnji band večera so nastopili italijanski Handful of Hate. Četverica (dva kitarista, basist in bobnar) se trenutno nahaja na poti na krajšo turnejo po Romuniji, za en nastop pa so se ustavili v štajerski prestolnici. To nam je v italijanski angleščini povedal pevec banda in dodal še, da so letos izdali svoj šesti studijski album, ki ga bodo promovirali na omenjeni turneji. Osebno bi dodal še dve informaciji: band je lani praznoval dvajset let obstoja, pri igranju black metala pa je najmanj tako hiter, kot so Dark Funeral. Tako dotičnim Švedom kot tudi Handful of Hate manjka predvsem velika mera razgibanosti, zaradi česar so tri četrtine njihovega nastopa zvenele kot en in isti komad. Preostala četrtina pa je bila obogatena z nekaterimi zanimivi kitarskimi riffi in melodijami ter raznolikim bobnarskim dogajanjem. V tem slogu je bil tudi vrhunec njihovega nastopa, izvedba komada You Will Bleed. Zaradi nepoznavanja zasedbe lahko rečem samo še tole: morda kdaj drugič, ob drugem času in na drugem mestu, čeprav le malokateri band dobi dve priložnosti.

SORODNE VSEBINE:
21. 2. 2013Verminous / Novice
22. 5. 2014Mist / Intervju
26. 7. 2010Vermin / Novice
29. 3. 2017Winter Days Of Metal, 3. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
22. 4. 2021
STREAM: Rock System, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
STREAM: Emptiness
Le Botanique
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina