Na današnji dan
2015
Unleashed izdajo svoj dvanajsti album Dawn of the Nine
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

2. 7. 2002

Hubi Meisel

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: HUBI
V začetku letošnjega leta je svoj prvi solo album izdal bivši pevec progresivcev Dreamscape, Hubi Meisel. Čeprav ni vse potekalo kot si je sam želel, je s tem albumom uresničil svoje dolgoletne sanje. Več o tem in njegovih prihodnjih načrtih je pevec in producent iz Münchena povedal v intervjuju.


MATJAŽ:
Pred kratkim si izdal svoj prvi solo CD z naslovom Cut, na katerem so priredbe pop skladb iz osemdesetih. Zakaj si se odločil posneti nekaj, kar je tako drugačno od tvojega predhodnega ustvarjanja?

HUBI:
Ja, Cut je precej drugačen od mojih preteklih CDjev in se razlikuje tudi od mojih prihodnjih projektov. Kakorkoli že, ta CD sem moral posneti. Že od otroštva so bile moje sanje, da bi predelal znane pop hite iz osemdesetih, v zelo posebnem stilu in s težkimi kitarami, seveda! Vključuje tudi poklon eni mojih najljubših skupin, Rush. Hotel sem kombinirati melodijo originalnih verzij z udarnostjo rocka in metala.

MATJAŽ:
Predvidevam, da so ti bile te skladbe všeč, ko si bil mlajši?

HUBI:
Ja, v otroštvu sem poslušal take pesmi. Vendar sem leta 1986 spoznal heavy metal in od takrat sem odvisen od kakršnekoli rock/metal/progresivne glasbe.

MATJAŽ:
Kako si izbiral skladbe?

HUBI:
Naredil sem seznam približno 15 do 20 skladb, izmed katerih sem jih nato izbral 10, ki so mi bile najbolj všeč. Hotel sem tudi predelati sklade, ki imajo zelo posebno vzdušje.

MATJAŽ:
Zakaj je potem na albumu le sedem skladb in ne vseh deset?

HUBI:
Posnel sem deset skladb, nato sem od nemške GEMA (agencija za avtorske pravice, op.av.) pred produkcijo albuma dobil napačne pravne nasvete in na koncu, ko je bila vsa produkcija že končana, sem za dovoljenje moral vprašati lastnike avtorskih pravic in založnike. Zaradi tega je bil izid prestavljen. Trajalo je več tednov, preden so poslušali moje verzije in končalo se je tako, da za tri nisem dobil dovoljenja. Zato sem prosil svojo založbo in distribucijo za primerno ceno CDja. Na moji strani www.hubimeisel.com je naprodaj za približno 11 eurov.

MATJAŽ:
Je bilo težko zbrati glasbenike za snemanje? Kitarist Marcel Coenen prihaja z Nizozemske. Si že od začetka hotel, da igra, ali nisi našel primernega kitarista doma v Nemčiji?

HUBI:
Poznam veliko glasbenikov povsod po svetu in rad sodelujem z različnimi ljudmi ter ustvarjam multikulturno glasbo. Seveda poznam tudi veliko dobrih nemških kitaristov, vendar sem za to hotel Marcela, ker je njegovo udarno igranje kot nalašč za ta CD.

MATJAŽ:
Na albumu je tudi Rush priredba. Že prej si omenil, da so ena tvojih najljubših skupin. So bili tudi razlog, da si začel poslušati tršo glasbo?

HUBI:
Ne, prve heavy metal skupine, ki sem jih poslušal v zgodnji mladosti so bile Iron Maiden, Accept in Savatage.

MATJAŽ:
So nate vplivale še kakšne skupine ali pevci? Mislim, da imaš zelo edinstven vokal. Nekoliko me spominja na Doro, še posebej pri Drive od The Cars.

HUBI:
Hvala! To je zelo prijeten kompliment za opis mojega glasu kot edinstvenega. Ko pojem, poskušam vedno biti »100% Hubi« in nič drugega. Zabavno je biti primerjan z Doro, tudi ona ima zelo edinstven glas in njeno emocionalno petje mi je zelo všeč, tako da je OK.

MATJAŽ:
Prej si pel pri nemških progresivcih Dreamscape. Si sodeloval še s kakšnimi drugimi skupinami ali projekti?

HUBI:
Zadnjih nekaj let sem kot gostujoči vokalist sodeloval s skupino Maeve Of Connacht, v kateri so bivši člani Black Jester in Asgard, na njihovem CDju Imaginary Tales. Poleg solo kariere pa bom sodeloval tudi kot pevec pri drugih mednarodnih projektih.

MATJAŽ:
Zakaj ste se z Dreamscape sploh razšli?

HUBI:
Zapustil sem jih leta 1999, nekaj mesecev po izidu uspešnega albuma Very. Na začetku smo se zelo dobro razumeli, kmalu pa nismo imeli nič več skupnega. Zdaj sem vesel, da sem dobil možnost iti svojo pot in preizkusiti različne stile rocka in metala. Ne glede na to, da na Cut prevladujejo hardrock elementi, bodo moji prihodnji projekti zopet bolj v progresivni smeri.

MATJAŽ:
Prej si omenil, da boš poleg svoje solo kariere sodeloval tudi pri drugih mednarodnih projektih. Očitno želiš nadaljevati s solo kariero, imaš za to kakšno vizijo? Ali ni lažje igrati progresivne glasbe s celotno skupino za sabo?

HUBI:
Nedvomno bom nadaljeval s solo kariero in lahko ti zagotovim, da bom v prihodnosti izdal še veliko CDjev. Poleg sodelovanja z drugimi projekti ali skupinami želim uresničiti tudi svojo lastno in zelo osebno glasbeno vizijo.

MATJAŽ:
Ali imaš že kakšno ponudbo za petje pri drugih projektih?

HUBI:
Ja, bilo je že nekaj povpraševanja in vedno sem vesel priložnosti peti dobro glasbo. Ob koncu 2002 bom skupaj z italijanskimi glasbeniki in Garyjem Wehrkampom iz Shadow Gallery realiziral progresivno opero, z naslovom Orfeo. Poleg tega načrtujem še nekaj stvari, vendar o podrobnostih še nočem govoriti.

MATJAŽ:
Solo, z bandom ali projektom, kakorkoli, upam, da boš prinesel nekaj novega, svežega v nemško progresivno glasbo. Nekaj je dobrih skupin kot Vanden Plas, Poverty's No Crime, vendar niso tako popularne kot mnoge power/heavy metal skupine. Boš poskušal to spremeniti?

HUBI:
Prepričan sem, da ne morem spremeniti okusa ljudi, čeprav bi bil zelo vesel, če bi ljudje poslušali več progresivne glasbe. Ne maram predalčkati glasbe. Rad pojem in upam, da poslušalce zanima moj individualen in lastni stil.

MATJAŽ:
Hubi, hvala za intervju. Želim ti uspešno glasbeno kariero še naprej.

HUBI:
Najlepša hvala za interes in vsem želim veliko zabave.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana
24. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Revolver Club, San Donà di Piave, Italija
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona