Na današnji dan
2011
Vicious Rumors izdajo svoj deseti album Razorback Killers
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

22. 5. 2014

Mist

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: NEŽA

Tokrat si bom nekoliko olajšal delo ter kot uvodnik intervjuja uporabil PR-sporočilo, ki mi ga je posredovala basistka Neža, s katero sem se s pomočjo spleta na daljavo izčrpno pogovoril o bandu in njegovem delovanju, nato pa si je pred in po nastopu v mariborskem Gustafu čas za pogovor vzel kar cel band. Preberite, kaj so imela dekleta povedati.

»Mist je ženska doom metal zasedba iz Ljubljane, ki svojo glasbeno podobo gradi na zapuščini nekaterih kultnih izvajalcev, kot so Black Sabbath, Pentagram, Candlemass, Coven, Saint Vitus in podobni. Skupina je novembra lansko leto izdala svoje prve demo posnetke s preprostim naslovom Demo 2013, ki so bili zaradi izrednega zanimanja že po dveh tednih dobesedno razgrabljeni, prav tako pa je tudi že pošel prvi ponatis. Demo je bil deležen nadvse ugodnih kritik in radijskih predvajanj po celem svetu, kar je samo še doprineslo k temu, da so punce postale nekakšna prepoznavna underground atrakcija. Čeprav gre za dokaj mlado zasedbo, so že dobile priložnost, da so se decembra lani predstavile tudi kot predskupina britanskih retro doom rockerjev Uncle Acid & The Deadbeats na Dunaju.«

DEJAN: Reciva kar takoj na začetku bobu bob in se brez ovinkarjenja lotiva teme ženske in metal glasba. Kombinacija sicer ni nenavadna, je pa redka in zato toliko bolj privlačna. Moje prvo vprašanje na to temo: je glasbeni šovbiznis šovinističen?
NEŽA: Živjo. Vsekakor se strinjam, da ženske v metalu nismo nič nenavadnega, vendar gre marsikomu še vedno v nos, ko vidi žensko z inštrumentom. Sploh pri nas se mi to zdi zelo prisotno na metal sceni. Pogosto se nam dogaja, da nam nekdo po koncertu ali po poslušanju dema reče, da je pozitivno presenečen, saj je pričakoval slabše. Zakaj? Ker smo ženske?
Drugo pa je novinarski senzacionalizem, ki izpostavlja vsako, velikokrat tudi nepomembno malenkost. Me same nikoli nismo posebno poudarjale, da smo ženski band, so pa skoraj vsi drugi to postavljali na prvo mesto, pred glasbo.

DEJAN: Meniš, da vam videz na kakršen koli način lahko pomaga zgraditi uspešno glasbeno kariero? Konec koncev je to dejavnik, s katerim vaši moški kolegi ne morejo ravno neposredno parirati.
NEŽA: Gotovo nekdo, ki nas vidi prvič, najprej opazi videz. Je pa ogromno bandov, ki imidž postavljajo daleč pred glasbo, in me nikakor nismo ene izmed teh. Šele po nekaj koncertih smo začele razmišljati tudi o vizualni predstavitvi, ker smo najprej želele izpiliti glasbeni del. Na prvem mestu se trudimo pisati kvalitetno glasbo in prepričana sem, da bomo to z našimi naslednjimi izdajami tudi dokazale. Verjetno res koga najprej pritegne to, da smo ženske, vendar gotovo ne bi ostal fan, če mu naša glasba ne bi bila všeč.
DEJAN: Se strinjam!

DEJAN: Če bi ena članica zapustila band, bi njen/-a naslednik/naslednica bil/-a moškega ali ženskega spola? Je za vas pomembno, da ste ženski band, ali se je band razvil kot skupen interes petih prijateljic?
NEŽA: Band so začele tri prijateljice (Mihaela, Nina, Ema) in nekako se jim je zdelo logično, da nadaljujejo v tej smeri. Naj pa omenim, da smo v bandu že imele kitarista, Benjamina Kica iz Metalsteel. Sicer samo za določen čas, saj je polno zaposlen s svojim bandom.

DEJAN: Zakaj ime Mist? Sicer mislim, da ustreza glasbeni ideji banda, a bi prosil, da še sama razložiš našim bralcem.
NEŽA: Želele smo besedo, ki bi poslušalca pripravila na to, kar lahko pričakuje od naše glasbe. Megla je skrivnostna, temačna, malce melanholična … Takšen je tudi doom metal.
DEJAN: Po katerem bandu se zgledujete tako glasbeno, kot tudi idejno in gledano z vidika uspeha?
NEŽA: Glasbeno se zgledujemo po vseh izvajalcih, ki so nam všeč, nikakor samo po doom ali metal bandih. Glavni vplivi so recimo Pentagram, Candlemass, Black Sabbath, Jex Thoth, zadnje čase pa tudi bandi, kot so Kadavar in Uncle Acid. S pisanjem besedil nimamo težav, ideje pridejo same od sebe, večinoma iz naših lastnih občutkov in izkušenj. Ne iščemo jih pri drugih bandih.
O uspehu pravzaprav nismo razmišljale, sploh pa se nismo primerjale z drugimi. Naša največja želja do sedaj je bila, da bi nekoč igrale na festivalu Hammer Of Doom, kar se bo letos tudi uresničilo.

DEJAN: Ko si ravno omenila festival … Pred vami je kar nekaj koncertov, in sicer ne na slovenskih tleh, temveč v tujini, kar je za slovenski band dokaj velik uspeh, sploh z ozirom na seznam festivalov, na katerih boste igrale. Je vaš cilj, da si nekoč služite svoj kruh z glasbo, ali se trenutno pač prepuščate toku, da vas nese?
NEŽA: Prepuščamo se toku, pridno vadimo, v band vlagamo ogromno energije in ga postavljamo pred vse ostale obveznosti. Sicer pa se mi doom metal ne zdi zvrst, ki bi jo izbral nekdo, ki bi z glasbo želel služiti.
DEJAN: Mislim, da je na splošno v metalu tako. Kdo bi vedel? Če boste dovolj vztrajne in boste prepoznale prave priložnosti …

DEJAN: Kateri izmed prihajajočih nastopov ima za vas največjo težo in zakaj vam je najbolj pomemben?
NEŽA: Vsak koncert je za nas pomemben. Izpostavila bi recimo Doom Fest v Italiji, saj bo naš prvi festivalski nastop. Gotovo pa bo za nas največji izziv nastop na festivalu Hammer Of Doom, kjer igramo z legendarnimi Saint Vitus ter drugimi večjimi imeni doom metala.

DEJAN: Predvidevam, da še obiskujete šolo ali pa študirate, da nobena od vas še nima redne službe. Kako pa boste to uskladile s prihajajočimi nastopi? V kolikšno podporo so vam v tej zvezi vaši starši?
NEŽA: Zaradi precejšnjega števila koncertov imamo trenutno veliko vaj, kar nam vzame več časa kot koncerti sami. Ni ravno lahko, ampak ker je band vsem članicam prioriteta, nam to ni v breme. Starši nas podpirajo in nam pomagajo s prevozi na koncerte.

DEJAN: In ko sva ravno pri podpori … Glasbeniški kruh naj bi bil zelo težko prislužen, zato me zanima, če boste prihajajoče nastope po evropskih odrih poleg neprecenljivih izkušenj zaključile tudi s pozitivno finančno bilanco ali na vse skupaj gledate kot na vložek v dolgoročni komercialni uspeh banda, čeprav tokrat morda ne bo izpadel pozitivno?
NEŽA: Odvisno od prodanega mercha, saj so potni stroški zelo visoki.

DEJAN: Zdaj je pa že čas, da se še neposredno posvetiva vaši glasbi. Zaradi že omenjenih številnih nastopov doma in v tujini vam do konca leta ne bo uspelo izdati studijskega prvenca. Za kdaj ga načrtujete?
NEŽA: Že na Radiu Študent smo omenile, da pričnemo s snemanjem prvenca letos proti koncu poletja. Datum izida je odvisen od različnih dejavnikov, tako da ga ne moremo točno napovedati.

DEJAN: Bo vseboval pesmi z Dema 2013?
NEŽA: Verjetno ja, saj si ju želimo posneti v studiu in izboljšati aranžma.

DEJAN: Razmišljate morda o live albumu za začetek?
NEŽA: Za začetek gotovo ne, morda kasneje.

DEJAN: Tudi drugi ponatis dema Demo 2013 naj bi že pošel. Sledi še tretji ponatis?
NEŽA: Tretji ponatis je že v pripravi, na voljo pa bo le na naših koncertih.

DEJAN: Kdo vam ureja nastope, sploh v tujini? Nekaterim bandom namreč nikoli ne uspe narediti česar koli odmevnega čez mejo, vaši nastopi se pa kar množijo.
NEŽA: Nikakor nismo edine, ki nastopamo v tujini. Zelo smo vesele za kolege Shutdown, Motorfire, Dr. Evil, Hellcats, Metalsteel, Vigilance, Era Of Hate, Mephistophelian idr., ki so že prestopili meje Slovenije.
Nastope si urejamo same, na nekatere pa so nas osebno povabili (npr. v Tilburgu igramo s Cauchemar na povabilo pevke Annick Giroux), na Malta Doom Festival ter Hammer Of Doom so nas povabili organizatorji. Nobenega od teh ljudi še ne poznamo osebno. Gotovo nam je pri prepoznavnosti pomagal Bojan Bidovc, ki nam je naredil PR za tujino in Slovenijo. Iz srca se mu zahvaljujemo.

DEJAN: Kako ste sploh prišle v stik z Bojanom?
NEŽA: Na videz smo se poznali že od prej. Po obisku našega koncerta se je odločil, da nam ponudi pomoč, saj je v nas videl potencial.

DEJAN: Obstaja kakšen patentni recept za uspeh? Kaj je bil ključni dejavnik pri vas?
NEŽA: Pomembnih je veliko različnih dejavnikov. Dobra glasba, predanost ustvarjanju, zagnanost, način predstavitve, dobri odnosi in spoštovanje v bandu. Vsekakor je eden izmed pomembnejših dejavnikov tudi sreča, ne smemo pa zanemariti dobrega PR-ja, zato na tem mestu še enkrat izpostavljam Bojana Bidovca. Tudi pri snemanju dema smo imele pomoč s strani Anžeta Čučka in Benjamina Kica. Brez njiju bi bil končni izdelek veliko slabši (snemanje, miks, mastering).

DEJAN: Kaj bi se moralo zgoditi, da bi ti ali band prenehal delovati?
NEŽA: O tem ne razmišljamo.

Ta del intervjuja, ki sledi spodaj, pa je nastal in je rezultat sproščenega druženja s celotnim bandom pred in po njihovem nastopu v Mariboru.

DEJAN: Nastopile ste kot kvartet. Kje je vaša peta članica, kitaristka Nina?
NEŽA: Trenutno je osredotočena na svojo družino, upamo pa, da se kmalu vrne.

DEJAN: V tem času ne boste iskale nadomestitve?
NEŽA: Ne, dokler se Nina ne vrne, se bomo na odrih pojavljale v trenutni zasedbi.

DEJAN: Kdo je v glavnem odgovoren za tako catchy riffe?
NEŽA: Predvsem Ema in jaz, izpopolnimo in nadgradimo pa jih vse skupaj.

DEJAN: Pred nastopom si povedala, da imate že šest avtorskih pesmi, album pa boste začele snemati letos konec poletja. Koliko pesmi lahko pričakujemo?
NEŽA: Vsaj deset, nekaj novih je že v idejni obliki. Odvisno, koliko nam jih uspe dokončati in izpiliti.

DEJAN: Kako se je pevka Nina počutila v kuti in z lobanjo? Boste kaj podobnega še ponovile?
NEŽA: Gotovo bomo še naprej imele podobne pripomočke na odru.
NINA: Počutila sem se mogočno, kot bi želela celo dvorano začarati v nek trans energije in prikazati občinstvu njihove grozote in strahove.

DEJAN: Če sem pravilno razumel, ste pri pisanju glasbe zelo samokritične in, če je treba, kakšen komad tudi zavržete?
NEŽA: Tako je. Dva stara komada smo v njuni prvotni obliki opustile, ker nismo bile povsem zadovoljne z njima. Trenutno sta v fazi predelave.

SORODNE VSEBINE:
29. 7. 2015Metaldays 2015, 3. dan / Reportaže
13. 11. 2013Vigilance, Mothermound, Mist / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija