INTERVJUJI

7. 9. 2021

Ansambel Vinotoch Band

Odgovarjal: FEŠTA in PEDER

Pred desetimi leti se je oblikovala primorska zasedba Vinotoch, ki je odtlej na rodni grudi pridno prirejala veselice, odkar se je prvič predstavila na GrimFestu v Kopru. Leta 2013 se je predstavila še v prestolnici na odru Kadilnice of Death, čez slab mesec že nastopila na Metaldays warmupu v Tolminu in naslednje leto na Krastivalu v Komnu. Če ste jih kljub neštetim priložnostim tako kot jaz zamudili v živo, nam dobrodušni fantje v petek dajejo priložnost za popravni izpit. Svojo 10. obletnico od ustanovitve bodo v sklopu četrte izvedbe MjuziKšoka praznovali v skateparku Bali v Kopru. Ob tej priložnosti sta člana Fešta in Peder predstavila zasedbo, delila kakšno lokalno anekdoto ter pojasnila, kaj je šagra metal in kaj lahko pričakujemo od petkovega koncerta.


ALEKSANDRA: Po nekaj letih ste se Vinotoch zbrali vkup za reunion koncert, a bi se za uvod vrnila čisto na začetek. Kako je nastal Vinotoch in čemu takšno ime?

FEŠTA: Pisalo se je leto 2011, ko smo še kot vestni koprski gimnazijci dopoldneve preživljali v Ziraldo Caffeju, vikende pa v znamenitem MKSMC-ju. Takrat je bilo folk metala v zraku več kot covida danes. In ravno tako nalezljiv je bil. Nalezla sva se ga tudi yours truly in Peder, ker sva se pač cepila samo s pelinkovcem. Žuranja in Alestormov ni manjkalo, zato sva kmalu zbrala ekipo ljudi s podobnimi disfunkcijami in rodil se je Vinotoch – zapravljen splav obalne glasbene scene. Svojo odrsko prezenco smo osnovali na svojih idolih, kot so npr. Gianni Rijavec, Adrijano od Platane, Manca Špik in Corpsegrinder.

PEDER: Čemu tako ime? Najprej smo bili Scooter, 11 dni po prvem špilu pa smo dobili sporočilo od prijatelja Davida (Hasselhoff, ex-Mayhem), da je ime že zasedeno. Užaloščeni smo se odločili za drugo varianto, jebiga.

ALEKSANDRA: Ptiček mi je prišepnil, da preigravate šagra metal. Kaj je značilno zanj oziroma po čem se razlikuje od folk metala?

FEŠTA: Se bom ustavil pri ptičku – pri vas kontinentalcih očitno ptiči šepetajo. Naši gabjani (galebi) so nagnjeni k vsemu prej kot k šepetanju, zato je tudi naš šagra (k)metal bolj vreščeč in neposreden.

Če ima iztrebek folk metal orla pH-vrednost med 4 in 5, ima drek šagra kmetal gabjana vsaj nekje med 3 in 4. Tako nekako kot refošk.

ALEKSANDRA: Kateri je vaš najljubši šagra metal junak, Vinko, Mafalda ali Močerad?

PEDER: Oni trije nimajo za kiflo in sok. Vinko ima hud problem z alkoholom in kleptomanijo – Mafaldi je ukradel recept za najboljši močeradovec v slovenski Istri, ki je leta 1077 pobral vse nagrade na prireditvi Škifa Istra. Potem je, nebodigatreba, odprl gostilno v Popetrah in na račun trdega dela gospe Mafalde nesramno obogatel. Slabši od Hojsa, skratka. Na drugi strani imamo vještico Mafaldo, ki je bolj zlobna od Cruelle De Vil – vse svoje sovražnike je preklela tako, da se jim je skisalo vse, samo zelje in kis ne.
Močerada pa nikakor ne moremo smatrati kot junaka, ker je nastradal že na našem drugem komadu – DaVinkotova Šifra, ko ga je Vinko potamanil in skuhal v žganju.

FEŠTA: Ultimate šagra metal warrior je naš tonc Vid, ki je bil prisoten na večini naših špilov. In ne samo to – rečeno nam je bilo, da je bil na večini njih popolnoma trezen.

ALEKSANDRA:
Odkod pa vaši nadimki? Iz vajinih lahko človek vsaj še kaj sklepa, odkod pa sta se vzeli Breda in Natalija?

PEDER: Breda – naš prvi bobnar je dobil nadimek, ko smo se nekega vročega poletnega popoldneva vozili v Rojce na vaje. Takratnega basista, zdajšnjega klaviaturista Natalijo je popadla vanzemaljska lakota, zato je poklical Bredo in ga vprašal, ali ima kaj kruha pri roki, in ga prosil, naj mu pripravi živež, da bo lahko godel. Ker pa je Natalijevo slovensko izrazoslovje zelo skopo, ga je vprašal: »Ou kaj maš kej bread-a gor?« Takrat se je rodil nadimek Breda. Če bi fant danes igral v Ansamblu Vinotoch Band, bi ga najverjenteje klicali »Foter«.

FEŠTA: Natalijev nadimek pa izvira iz njegove prvotne strasti, ki je neposredno vezana na kraljico ljudskih jošk – Natalijo Verboten. Ko je mali Natalija pri rosnih štirih letih prvič v roke prijel bas kitaro, je iz tranzistorja na njivi zazvenel legendarni komad Dva Policaja. Takrat se je Natalija zaljubil v glasbo in dojke.

ALEKSANDRA: Zadnja leta na domači metal sceni skorajda ni več nobene aktivne folk metal skupine. Se vama zdi, da je ta trend pri nas že zamrl?

FEŠTA: Kot sem že omenil, je pred dobrim desetletjem pri nas razsajala epidemija folk metala. Eluveitie, Korpiklaane in Arkono smo skoraj vsako leto lahko gledali v razprodanem Kinu Šiška, na Metalcampu itd. Seveda je to vplivalo tudi na domačo sceno. Za takratno dogajanje je absolutno najbolj zaslužna ekipa, ki je organizirala Svarunovo noč – čast in slava jim.

Težko obrazložim, zakaj je scena v Sloveniji zamrla. Morda je bilo v tistem obdobju vsega skupaj preveč. Tudi člani Ansambla Vinotoch Band smo folk metal pustili na stranskih tirih in pobegnili v black metal, alt-rock, jazz in … hiphop (hmm) vode.

Sami se nikoli nismo smatrali za »tradicionalen« folk metal band z zgodbami o prednikih, vojnah in naravi. Vinotoch se je dotikal bolj ali manj domišljiskih in napitniških tematik ier deloval bolj v okvirih eurotrasha kot standardnega folk metala. Šlo nam je bolj kot ne za to, da smo na odru neizmerno uživali. S koncem uživancije je prišlo tudi do konca Vinotoch.

ALEKSANDRA: Zakaj ste se znova zbrali skupaj ravno v letu 2021?

FEŠTA: Ker mineva 20 let od terorističnega napada 11. septembra in nič, razen koncerta Ansambla Vinotoch Band, ni slabšega od obletnice terorističnega napada.

Pa tudi malo nostalgije, no. V teh 10 letih se je zgodilo marsikaj – postarali smo se, dobili smo putiko, igrali smo s Challetom Salletom, končno smo zamenjali koprskega župana in ugotovili, da se v bistvu pogrešamo. Reunion je bil v dogovarjanju dobra 3 leta, in ravno ko smo se odločili zadevo spraviti na oder, nam je načrte prekrižal drugi primorski band Čokolinotoch in nam ukradel klaviaturista. Zato smo bili prisiljeni Natalijo spraviti za klaviature in bas poriniti v roke Ivanu »Verghogni« Umerju (Malorshiga, ex-Incarnated, ex-Halcyon Era). Čast in slava tudi njemu in njegovim živcem. Po vzoru tržaških velikanov Rhapsody of Fire smo tudi mi po menjavi članov spremenili ime. Zdaj se odzivamo samo, ko nas nekdo naslovi z »Ansambel Vinotoch Band«. Če nas ne pokličete kot »Ansambel Vinotoch Band«, bomo rekli, da pejte proč.

ALEKSANDRA: Leta 2015 ste izdali EP Mosh(t) s petimi komadi. Kaj lahko poleg teh še pričakujemo na vašem petkovem koncertu?

FEŠTA: Kot prvo bi izpostavili častne goste. Udeležbo na koncertu so napovedali Nicholas Cage, ki nas spremlja od samega začetka. Stregel je namreč v legendarnem Ziraldo Caffeju – takrat je govoril še z balkanskim naglasom in izgledal kot indijanski poglavar. Prišla bo tudi leva dojka Janet Jackson, ker je pač še nismo videli. Obisk koncerta je žal odpovedala bojevniška princesa Xena, ker pač ne obstaja. Seveda bo Klub študetnov občine Koper poskrbel tudi za varnost obiskovalcev. Na srečo se je povabilu za opravljanje dolžnosti varnostnika odzval Andrej Šiško, kar pomeni, da bodo obiskovalci zavarovani bolj od Pentagona.

PEDER: Poskrbljeno bo tudi za tiste najbolj lačne. Za hrano bo skrbela Seka Aleksić, ki bo na vhodu delila ovsene kosmiče z aspirinom. Vredno je izpostaviti še dobrodelno noto koncerta, saj bomo del prostovoljnih prispevkov namenili Neodvisnemu obalnemu radiu, ki je pred slabim mesecem zgorel in potrebuje sredstva za novo opremo.

Kar se pa glasbe tiče boste poleg starih Vinotoch komadov lahko priča izvedbam novih bodočih popevk Ansambla Vinotoch Banda. Tokrat ne gre za napitnice, marveč za nogomente himne in poletne španske hite.

Skratka, v petek lahko pričakujete mošt, ki ga v desetih letih nismo uspeli spremeniti v vino in je zdej ena mastna škifeca.

SORODNE VSEBINE:
5. 12. 2012Svarunova noč 2012 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana