Na današnji dan
2015
Unleashed izdajo svoj dvanajsti album Dawn of the Nine
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

6. 12. 2022

Sign of the Devil

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ROK

Zadnje čase se na slovenskih tleh spet nekoliko bolj množično pojavljajo nove zasedbe. Te na metal sceni zapolnjujejo zelo različne kotičke, kar je za njeno bogatenje več kot dobrodošlo. Čisto nobena izjema v tej zvezi niso postojnski death metalci Sign of the Devil, ki so lani konec leta zatresli domača tla s polvečercem Destructive Cataclysm, nakar so se stvari okoli njih zaradi »izgube« pevca nekoliko umirile. Po močni okrepitvi je kvartet iz Postojne ponovno koncertno in studijsko aktiven, kaj točno pa četverica v prihodnje pripravlja za svoje sledilce, boste izvedeli od basista Roka, ki si je vzel čas za pogovor z nami.


DEJAN: Glede na to, da pri Sign of the Devil delujete člani iz drugih bandov, ki ste v svoje vrste nedavno povabili novega vokalista, bi te najprej prosil, da predstaviš posamezne člane.
ROK: Pa začniva pri našem pevcu, ker ga ravno omenjaš. Jürgen »Azaziel« Darc je naš nov vokalist, ki prihaja iz Belgije, vendar se je pred petimi leti preselil v Slovenijo. Za sabo ima že več kot 30 let izkušenj kot vokalist. Pel je v zasedbah, kot so Deceived, Mittgard in Necrosis iz Belgije ter Tears of Blood iz Španije. Od selitve do danes pa pravzaprav ni imel nobenega banda. Z željo, da bi lahko ponovno preizkusil svoje glasilke, je iskal skupino, pri čemer je opazil oglas na naši strani na Facebooku. Nato se je preizkusil in vse drugo je zgodovina.
DEJAN: Kdaj je bilo to?
ROK: V začetku leta smo začeli iskati novega vokalista, Azaziel pa je prišel na prve vaje nekje v sredini junija letos. Brez zadržkov lahko trdim v imenu vseh, da nas je s svojimi izkušnjami in glasom takoj prepričal, tako da je kmalu postal stalni član.
DEJAN: Super. Lepo, da se je tako odvilo. Kaj pa drugi člani?
ROK: Na bobnarskem stolčku sedi Boštjan Vukadinović. Je eden izmed ustanovnih članov skupine Sign of the Devil in bivši član skupin Smrt in Pursuing Death. Bobne igra že od mladih let, ima pa tudi končani dve leti in pol glasbene šole za bobne. Prav njegova pa je bila ideja za ime skupine. Ko sta z Vilijem po prekrokani noči pila še zadnje pivo na kavču in ugotavljala primerna imena, je Boštjan nenadoma zložil skupaj imena dveh pesmi skupine Gorgoroth, ki sta se eno za drugo takrat slučajno predvajali na radiu. To sta Sign of an Open Eye in The Devil is Calling. Tako je nastalo ime Sign of the Devil.
Na kitari je Vili Marinčič, tudi ustanovni član skupine. Poleg tega je kitarist pri Smrt in bivši član skupin Morbid Creation in Relentless Youth. Kitaro igra že 15 let. Vili velikokrat improvizira ter piše riffe in melodije tako rekoč »on the go«. Na žalost pa jih skupaj z drugimi člani do konca jam sessiona večino že pozabi. (hehe) Rad pa tudi razvija svoj stil igranja in se poskuša oddaljiti od ustaljenih norm death metala, kar se kaže tudi z njegovim odporom do igranja priredb, ki jih nikoli ni igral in jih tudi nikoli ne bo.
Na basu pa je moja malenkost. Sem tretji basist zasedbe ter bivši kitarist skupin Vigilance in Underground. Bandu sem se pridružil čisto po naključju in na vajah prvič zamenjal šest strun za štiri. Drugi so bili z mano hitro zadovoljni, prav tako pa smo se zelo dobro ujeli kot prijatelji. Ko sem nato štiri strune zamenjal za pet, smo ugotovili, da je to to. In še mimogrede … Poleg tega vihtim bas tudi pri sveži idrijski black metal zasedbi Divine Inferus, katere član je bil nekoč tudi Azaziel.
 
DEJAN: Kako to, da ste sploh iskali novega pevca?
ROK: Do zamenjave je prišlo predvsem, ker se glasbeno nismo najbolje ujeli, zato smo se odločili, da prekinemo našo skupno pot. Boštjan Volk sicer nadaljuje svoje glasbeno udejstvovanje v skupini Ralu.


DEJAN: Z novim članom pa se Sign of the Devil približujete tudi novemu mejniku, in sicer imate v planu nov EP. Kdaj naj bi ta ugledal luč sveta?
ROK: Pravzaprav nimamo namena izdelati novega EP-ja, ampak zgolj ponovno posneti stari EP z novimi vokali, saj se nam zdi, da trenutna postava veliko bolje odraža glasbo, ki jo želimo predstaviti poslušalcu. Decembra se želimo zakleniti v studio, ponovni izid EP-ja pa pričakujemo nekje na koncu prve/začetku druge četrtine naslednjega leta.
Nato pa je naš naslednji cilj izdelava albuma, za katerega imamo sicer trenutno izdelano v celoti zgolj eno pesem, vendar imamo že pripravljene osnutke nadaljnjih. Datum izida albuma še ni znan, upamo pa, da ga bomo spisali in posneli najkasneje do konca naslednjega leta.
 
DEJAN: Torej novi EP Destructive Cataclysm sploh ne bo kaj drugačen?
ROK: Novo posneti EP bo z novimi vokali malenkostno drugačen. Drugačen bo pa tudi zaradi tega, ker imamo namen zamenjati besedila pesmi in posledično tudi spremeniti imena nekaterih. Z Azazielovimi besedili, ki jih je napisal za obstoječe pesmi, se bo sam koncept EP-ja navezoval na teme, kot so smrt, umor in začaran krog preživetja serijskega morilca. Za več podrobnosti pa bi bilo bolje vprašati Azaziela, saj on najbolje ve, kaj vse je imel pri pisanju besedil v mislih.
DEJAN: Mislim, da to zaenkrat ne bo treba, bova lahko ponovila vajo, ko bo vaš debitantski album zunaj, pa se takrat poglobimo v detajle. So mi pa zdaj jasni Azazielovi nagovori med komadi, med vašim nastopom v Mariboru, ki jih takrat sploh nisem znal povezati z vašimi komadi.
ROK: Velja, zmenjeno.
DEJAN: Kaj še lahko poveš v zvezi z novim albumom?
ROK: Glede albuma pričakujemo, da bo obsegal nekje 12 pesmi. V planu imamo tudi uporabo akustičnih vložkov ali komadov z bolj atmosferičnim pridihom. Tematika bo najverjetneje bolj temačna, skladno z imenom banda.
 
DEJAN: Na debitantskem EP-ju je zagotovo izstopala pesem A Touch Less Death. Se boste v bodoče razvijali v tej smeri, se pravi bolj tehnični, ali bodo vaši komadi postali bolj neposredni?
ROK: Načeloma delamo predvsem na tem, da kombiniramo tehnični in nekoliko melodični death metal s kančkom progresije in v bodoče tudi z različnimi stili petja. Za prihodnost težko rečemo, saj se načeloma zanašamo bolj na to, kam nas inspiracija ponese med samim pisanjem. Kar imamo trenutno novega materiala, bi lahko rekel, da je nekoliko bolj neposreden in melodičen, vendar to še ne pomeni, da se ne bo našla tudi kakšna pesem, podobna A Touch Less Death. Ta nam je še posebej všeč, ker jo lahko na vajah raztegnemo v nedogled in je odlična podlaga za jam session. (hehe)

DEJAN: Pri poslušanju EP-ja Destructive Cataclysm mi nehote v ušesih odmeva tudi glasba od Smrt. Tudi sam slišiš podobnost in v kolikšni meri je bila ta želena?
ROK: Sam ne slišim ravno velike podobnosti. Ker pa si oboji delimo kitarista in vlečemo tudi inspiracijo iz skupine Death, je seveda povsem mogoče, da smo nevede nekaj tega »vajba« prenesli med obema skupinama.
 
DEJAN: Prvi EP ste izdali v samozaložbi. Bo v prihodnje enako?
ROK: Da, pri ponovnem posnetju EP-ja in pri novem albumu načrtujemo, da oba izdamo v samozaložbi, saj smo trenutno še prosti. Hint vsem založnikom, ki berejo ta intervju. (hehe)
DEJAN: Čop, si slišal? (hehe)
 
DEJAN: V kakšnem ali kakšnih formatih bosta izšla prihajajoča ploščka?
ROK: EP in album bosta načrtovano izšla na CD-ju in seveda tudi na digitalnih platformah, kot sta Bandcamp in Spotify. Sčasoma se morda odločimo tudi za kakšne plošče in kasete, če se nam odpre ta možnost.
 
DEJAN: Glede na to, da ste nedavno nastopili na Metelkovi kot predvozači zasedbama Shores of Null in Impure Wilhelmina, ste tam verjetno že zaigrali kaj svežega materiala?
ROK: Da, tam smo zaigrali novo pesem, ki bo tudi na prihajajočem albumu. Imenuje pa se po skupini, torej Sign of the Devil. Poleg tega smo odigrali še celoten EP, v nekoliko drugačnem vrstnem redu, kot je na ploščku.
 
DEJAN: Kako je bilo sicer vzdušje na koncertu? Kako ste bili zadovoljni z odzivom na špil?
ROK: Obiskovalcev je bilo sicer malo, koncerta pa tudi nismo ravno najbolje odigrali, ampak smo vseeno dobili pozitiven odziv publike. Ne glede na to smo se vseeno imeli super, saj so bili člani drugih skupin zelo prijetni. Tudi organizator je zelo lepo poskrbel za nas in druge zasedbe.
 
DEJAN: Menite, da ste se z drugima bandoma žanrsko dobro ujeli?
ROK: Menimo, da smo vseeno nekoliko drugačna zvrst od obeh, vendar smo se s Shores of Null ujeli nekoliko bolje, čeprav so bolj black metal, kot z Impure Wilhelmina, ki so precej drugačna zvrst oziroma kombinacija zvrsti. Kljub temu vidimo to kot pozitivno stvar, saj je igranje z bandi mešanih žanrov pravzaprav prava lepota nastopanja. Dobro je, da imajo bandi mešano publiko, tako da glasba lahko doseže čim bolj raznolike ljudi.
 

DEJAN: Po lanski jeseni, ko ste kar dinamično naskočili nekaj odrov slovenskih klubov, so se za vas stvari do tretje četrtine letošnjega leta koncertno povsem ustavile. Kako to?
ROK: Ustavile so se predvsem zaradi tega, ker smo iskali novega vokalista. Vzelo nam je kar nekaj časa, preden smo našli pravega, nakar ga je bilo treba vpeljati, zaradi česar so se stvari pričakovano zavlekle. Upamo, da bo tega v prihodnosti čim manj in se bomo lahko raje posvetili igranju koncertov in pisanju glasbe.
 
DEJAN: Poleg ljubljanskega pa lahko na tem mestu omeniva tudi vaš nastop z Ulfhednar, ki se je zgodil 17. novembra v mariborski Dvorani Gustaf, in sicer pod okriljem društva Defenders of Metal Maribor. Predvidevam, da so bili ti tudi vam neznanka? Za omenjene italijanske black metalce vsaj jaz do tedaj še nisem slišal.
ROK: Moram priznati, da jih nismo poznali, zato smo si jih vsi hitro zavrteli. Ponovno nam je bilo všeč, da sta si lahko dve žanrsko različni skupini delili oder.
 
DEJAN: Bi želel izpostaviti še kaj?
ROK: Še enkrat bi omenil, da se decembra že premikamo v studio, kjer bomo z novim vokalistom na novo posneli prvi EP, katerega izdajo načrtujemo na CD-ju in digitalnih platformah konec prve/začetek druge četrtine naslednjega leta. Po novem letu se imamo tudi namen vrniti na odre.
Kmalu zatem bomo nadaljevali s pisanjem in nato snemanjem prvega celovečerca, katerega pesmi bo možnost predhodno slišati tudi na bodočih koncertih. Svoj odrski repertoar želimo namreč nekoliko razširiti.
Delamo tudi na tem, da bi naslednje poletje igrali na festivalih v tujini, saj smo trenutno v kontaktu z nekaj tujimi organizatorji. K temu seveda pripomore dejstvo, da imamo v skupini osebo, ki ni iz Slovenije. Kar se tiče drugega, pa bomo videli, kaj nam bo prinesla prihodnost. Želja je, da se naša norost razširi med vse uboge duše, ki nas bodo kadar koli videle v živo.
DEJAN: Pri tem vam seveda želim vso srečo.

SORODNE VSEBINE:
30. 1. 2023Deprivacija / Intervju
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana
24. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Revolver Club, San Donà di Piave, Italija
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona