INTERVJUJI

25. 8. 2023

Cvinger

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: LUCERUS

Po številnih uspešno odstranjenih preprekah Cvinger ponovno kažejo mišice na način, ki je edini pravi: skozi glasbo. Njihov tretji album Doctrines by the Figures of Črnobog izide danes, prvi nastopi, recimo na letošnjem mariborskem Brutal Janez Festu, pa so že tudi pred vrati. V današnjem intervjuju boste izvedeli, katere prepreke je bilo treba odstraniti, da bandov črni plamen trenutno ponovno gori s polno močjo.


DEJAN: Leta 2016 sva prvič uradno spregovorila v obliki intervjuja. Takrat ste imeli Cvinger za seboj svoj drugi studijski album Embodied in Incense in turnejo po Kitajski. Imel sem občutek, da se vzpenjate, da vas čakajo velike stvari, nakar je naenkrat vse obmolknilo okoli vas. Verjetno se je zgodilo marsikaj, zato greva počasi po vrsti. Kakšni so tvoji spomini na Kitajsko?
LUCERUS: Kitajska mi je ostala v spominu kot ena težjih in najbolj presenetljivih turnej, kar sem jih doživel. Na Kitajskem smo preživeli 20 dni, vsak dan smo imeli koncert in vsak dan v drugem kraju, ki so bili drug do drugega oddaljeni vsaj 1000 kilometrov. Za boljšo predstavo naj navedem naš koncert z Gorgoroth v Gorici, od koder smo morali naslednji dan priti v Varšavo. Od Nove Gorice do Varšave je slabih 1000 kilometrov, torej smo vsak dan prepotovali z vlakom, na katerem smo spali, pot od Nove Gorice do Varšave. Najbližji koncert je bil 200 kilometrov oddaljen iz Pekinga. Na koncertih smo videli vse, od metalcev do navadnih ljudi. Ko smo igrali v mestu Shaoshangchong, so na koncert prišli domačini, ki so bili oblečeni, kot da gredo na koncert nacionalnega orkestra, torej v oblekah. Seveda so bili šokirani, ampak sta jih glasba predvsem pa radovednost premamila in so se popolnoma sprostili. Bil je nor občutek igrati tem ljudem, ki še nikoli v življenju niso videli metal band igrati v živo, kaj šele black metal band. Kitajsko imam v lepem spominu, predvsem na severnem delu Kitajske, kjer so bolj napredni, je bil obisk dober in ljudje so uživali v naših nastopih. V osrednji in južni Kitajski pa smo pač enostavno šokirali in bili že samo zaradi corpse painta zanimivi.
DEJAN: Potem takem predvidevam, da kakšnega pravega mosh pita tam niste doživeli? Ali čupanja?
LUCERUS: Ne bi ravno rekel, da je bil mosh pit, je bilo pa definitivno norenje. Predstavljaj si 45 plus stare kitajske gospode v oblekah, ki z rokami v zraku skačejo pred odrom. Nisem vedel, ali uživajo ali nas podijo z odra. Po koncertu sem izvedel, da je bilo prvo.
 
DEJAN: Meniš, da ste se pravilno odločili, da ste se s takratnim albumom odpravili na Kitajsko?
LUCERUS: Da. Pravilno smo se odločili že zaradi tega, da smo videli in začeli spoštovati, kaj imamo v Evropi. Govorim o skupni valuti, dobro razviti sceni in dobro obveščenih obiskovalcih koncertov. Tega si deležen samo na severu Kitajske, vse ostalo je ... megla, hehehe.
 
DEJAN: V čem je največja razlika med kitajsko in evropsko ali zahodno publiko?
LUCERUS: Kitajsko publiko vse zanima, je v trenutku s teboj. Želijo izkušnjo ob poslušanju tvojega koncerta. V Evropi se to zgodi samo v določenih državah, recimo na Poljskem in Češkem. Ali ko imaš že veliko bazo fenov, ki si res želijo slišati in doživeti tvojo glasbo. V Evropi so se ljudje že malo naveličali vsega, evropska scena je zelo nasičena. Ko smo bili na turneji z Ragnarok, smo imeli v Parizu koncert v istem tednu, kot so en dan prej tam nastopali Dark Funeral, dan kasneje Mgla in pa mislim da Incantation. Torej ogromna izbira samo v roku treh dni. Kljub temu smo imeli odličen obisk. Mogoče je čas za reset.


DEJAN: Ko ravno omenjaš turnejo z Ragnarok … Spomnim se, da ste pred to turnejo ostali brez basista Obscuruma. Kaj se je zgodilo?
LUCERUS: Obscurum se prve turneje ni mogel udeležiti zaradi zdravstvenih težav, ker je moral na operacijo. Nas pa je obiskal, ko smo imeli koncert v Italiji. Namesto njega je takrat kot basist vskočil Nord Slayer, ki je potem postal druga kitara. Na drugi del turneje tudi ni odšel, zakaj točno, se ne spomnim več. Je pa takrat namesto njega vskočil Byteng iz Gehenne. Z njim smo se povezali na turneji z Gorgoroth in Gehenno dve leti prej, Nord Slayer pa je takrat že začel igrati pri Cvinger na poziciji druge kitare.
 
DEJAN: Kako je sicer takrat potekala turneja? Si bil oziroma ste bili zadovoljni z obiskom in reakcijami na takrat aktualni plošček?
LUCERUS: Moram reči, da je bil obisk koncertov v nekaterih mestih boljši kot v drugih. Ponovno sta se izkazali Češka in Poljska publika, koncert v Parizu je bil presenetljivo dobro obiskan, nemška publika pa me je malo pustila hladnega. Koncert v Budimpešti je bil slabo obiskan, saj so imeli poplave isti dan, tako da sem bil presenečen, da smo koncert sploh lahko izpeljali. Za dober oziroma slabši obisk bi lahko okrivil predvsem agencijo, ki je organizirala turnejo. Ko smo bili na turneji z Massive Music, so bili vsi koncerti dobro obiskani. So pa tisti obiskovalci, ki so bili na koncertih, album poznali in pozdravljali vse komade, ki smo jih odigrali; tudi z Enthronement Ov Diabolical Souls.
 
DEJAN: Lani je band zapustil tudi Bagot. Smeš povedati, kaj se je zgodilo?
LUCERUS: Enostavno so bili naši interesi oziroma moji in njegovi preveč različni. Jaz sem na glasbo in predvsem na nastope v živo začel gledati z drugačnega vidika, bolj »resnega«, osebnega in tudi spiritualnega. Veliko je bilo tudi nerazjasnjenih stvari, ki so se kopičile. Treba je bilo obrnit nov list.
 
DEJAN: Sta se takrat bandu pridružila Morgoth in Nord Slayer? Predvidevam, da ste se našli preko Cordure?
LUCERUS: Ne, sploh ne. Morgoth je skoraj že od samega začetka del banda. On je drugi bobnar po Krieg Maschine. Sodeloval je pri vseh albumih, razen pri EP-ju Monastery of Fallen. Nord Slayer pa se je pridružil kot basist po odhodu Obscuruma, torej leta 2017. Cvinger in Cordura sta skoraj enako stara banda, tako da je bilo to kar istočasno. Jaz sem začel peti v Corduri, Morgoth pa bobnati pri Cvinger.
 
DEJAN: Že leta 2018 smo na Paranoidu poročali, da ste se zaprli v studio, a novega albuma ni in ni bilo. To, kar boste izdali kmalu (dejansko danes, na dan objave tega intervjuja, op. a.), se pravi Doctrines By The Figures Of Črnobog, je tisti album iz leta 2018?
LUCERUS: Da, res je, to je ta album.


DEJAN: Kaj se je pa v tej zgodbi zapletlo?
LUCERUS: Uf, veliko stvari. Ko smo začeli s snemanjem albuma, smo se tega lotili povsem napačno. Stvari že na pilotskih posnetkih niso bile dobro posnete, kar se je kasneje, leta kasneje, izkazalo za usodno. Tako da smo morali še enkrat posneti stvari, predvsem Nord Slayer in Morgoth sta tukaj odigrala veliko vlogo, saj sta bila onadva tista, ki sta stvari postavila na novo. Potem je bilo tukaj še zavlačevanje, neresnost, ego … skratka stvari, ki band počasi ubijajo. In potem, ko že vidiš luč na koncu tunela, pride ta slavna korona. Ta je še dodatno zabila žebelj v krsto. Vmes sem že sam imel krizo oziroma sem dvomil, ali bi sploh še nadaljeval, saj je vsaka stvar, ki sem se je lotil, začela razpadati. Zato se moram iskreno zahvaliti svoji ženi, za njene jeklene živce (zase ne vem, če bi vse to prenašal, če bi bila situacija obratna, hahaha) in njeno podporo. Ko sem imel na neki točki že vsega dovolj, sem začel pisati novo glasbo, z Nord Slayerjem sva se dobila na novoletni večer (ne, nismo se držali hišnega pripora zaradi korone, haha) in v enem večeru spisala nov album, tako da nov material je že oziroma se pripravlja. Meni osebno je zelo pomembno, da se bo ta album končno izdal. S tem albumom zaključujem 10-letno obdobje ustvarjanja in odpiram novo poglavje za Cvinger z novo miselnostjo, novim pristopom in novo energijo.
DEJAN: Me veseli, da si torej kljub vsemu našel to energijo in voljo.
 
DEJAN: Izredno vesel sem bil, ko sem lani konec leta prebral, da se vam je pridružil kitarist Ichor in ste napovedali prvi nastop po dolgem času. Takrat si prvič kot edini preostali ustanovni član stal na odru s Cvinger? So bili občutki skozi koncert tisti pravi?
LUCERUS: Energija je bila drugačna. Bolj pomirjena. Ichor je odličen glasbenik in človek, ki mu zaupam. Kar pa mi je v tem trenutku najpomembnejše, je to, da vem, da so ljudje, s katerimi ustvarjam, zanesljivi, sproščeni, resni in predvsem profesionalni. Užival sem vsako sekundo na odru in mislim, da so obiskovalci 10. obletnice to tudi videli in doživeli z nami.
 
DEJAN: No, marca se vam je pridružil basist Corvus. To pomeni, da bo Nord Slayer igral drugo kitaro ali da je zapustil band? Koliko članov torej danes štejejo Cvinger?
LUCERUS: Corvus je tudi oseba, ki me je presenetila že na prvih vajah. Človek je prišel, odigral komade in ga čupal cele vaje. Kaj bi si torej še lahko želel drugega. Vesel sem, da se je odločil, da sodeluje z nami, predvsem pa se lahko zahvalim Ichorju, da ga je povabil zraven. Tako Corvus kot Ichor sta na vaje prinesla novo energijo, nove ideje, predvsem pa željo po ustvarjanju.
Sicer pa da odgovorim na tvoje vprašanje. Cvinger ima pet članov. Nord Slayer igra prvo kitaro, Ichor drugo.
 
DEJAN: In če mi dovoliš nagovoriti še zadnjo nesrečno prigodo … odpoved Črne Loke, kjer bi morali premierno predstaviti nov album. Kaj ima band res lahko toliko smole ali v vsem tem vidiš tudi nekaj pozitivnega? Si zaradi vsega, kar se je zgodilo, toliko bolj optimističen, da bo v prihodnje samo še boljše?
LUCERUS: Veliko bandov ima še kakšno hujšo zgodbo. Verjamem, da se vse zgodi z razlogom, v življenju so se mi velikokrat zaprla vrata, pa se je odprlo okno, ki je ponudilo še boljše priložnosti. Mogoče v tistem trenutku nisem tega še dojel, vendar mi je čas pokazal, da je prav, da se je tako zgodilo. V prihodnost gledam pozitivno in verjamem, da se v vesolju dogajajo premiki, ki so dobri zame in za Cvinger.


DEJAN: Odpovedana Črna Loka potem pomeni, da boste v Mariboru na Brutal Janez Festu imeli release party novega albuma?
LUCERUS: Tako je. Samo pet dni po izdaji ga bomo predstavili v živo, seveda še s starimi kreacijami. Album se bo dalo kupiti na samem festivalu.
 
DEJAN: Česa se lahko veselijo vaši poslušalci?
LUCERUS: Ognja, krvi, kadila, predvsem pa ritualističnega doživetja.
 
DEJAN: Med poslušanjem novega ploščka Doctrines By The Figures Of Črnobog sem zaznal, da vam je uspelo ohraniti dobršen del tistega tipičnega zvoka od Cvinger, sicer pa tudi glasbeno ne odstopate dosti od predhodnih izdaj. Kako sta se nova člana znašla v svojih vlogah?
LUCERUS: Odlično sta se znašla. Vesta, kako se igra in kaj se igra. Predvsem pa mi je pomembno, da sta začutila energijo, ki jo ima naša glasba; tako na novem kot na prejšnjih albumih. In komaj čakam, da začnemo z ustvarjanjem novega materiala.
 
DEJAN: Od introv se niste poslovili. A ste se odmaknili od cerkvenega vzdušja k bolj ritualističnemu, ki me spominja na nekakšno mešanico med Batushko in Rotting Christ. Tiči za tem kakšna posebna zgodba?
LUCERUS: Že ko sem začel pisati besedila za Embodied in Incense, sem raziskoval staro slovansko vero. Ne samo slovensko, ampak tudi druge veje. In ko začneš raziskovati, počasi plavaš v globlje vode, najprej v spiritualizem in potem še globlje v okultizem. Predvsem v Rusiji in njihovi literaturi sem našel kar veliko stvari, ki so mi blizu in mi odzvanjajo. Tisto obdobje sem začel eksperimentirati tudi z meditacijo in duhovno vizualizacijo. Zato sem se odločil, da to naredim na kraju, ki je bil za Cvinger vedno vsaj energetsko zelo pomemben. Noč sem preživel v Babji jami. To je jama blizu Domžal, kjer so leta 1967 našli sledi ledenodobnega lovca. Našli so kosti pragoveda, zobovje volka in veliko rezil. Že kot otrok sem zahajal tja, ker je bilo tam nekaj, kar me je klicalo. Tudi videospot za Summoning smo posneli v tej jami. Torej je bilo logično, da naredim kaj takega. Izkušnja je bila izventelesna, od evforije, strahu, panike, jeze in na koncu sprijaznjenosti. Vsega, kar sem doživel, ni v besedilih na novem albumu, so samo delčki tega, je pa veliko energije ujete v poglavjih. Zagotovo bo tega več na naslednjem albumu.
DEJAN: S poglavji imaš v mislih to, kar sem jaz poimenoval kot intro?
LUCERUS: Tako je.
DEJAN: Rekel si, da je Babja jama pomembna za Cvinger. Razumem, da si Cvinger v največji meri ti. Toda, ali še druge člane povezuje kar koli s to jamo? Razen videospota seveda.
LUCERUS: Predvsem povezuje mene, no, v neki meri tudi Bagota, ki je bil velikokrat tam z mano.


DEJAN: Tvoj najljubši komad na novem albumu? Zakaj ravno ta?
LUCERUS: Ne bi mogel izpostaviti ene pesmi, še posebej zaradi tega, ker gledam na vse kot delčke, ki mi sestavljajo celoto. Predvsem poglavja med pesmimi so tista, ki vse povezujejo v doživetje ob poslušanju.
 
DEJAN: Če rečem, da ste zame slovenski Gorgoroth, te primerjava moti ali ti ugaja? Zakaj eno ali drugo?
LUCERUS: Haha. Res? Gorgoroth? Ne, ne moti me, zame so Gorgoroth odličen band in rad poslušam njihovo glasbo. Želim si, da bo tudi Cvinger toliko časa ustvarjali in imeli primerljive uspehe. Hvala ti!
DEJAN: Malenkost. A bolj kot poslušam vaš nov album, sploh zadnji komad oziroma zadnje poglavje Chants and Canticle, se mi primerjava sploh ne zdi več tako zelo na mestu. Morda bi bolj ustrezala primerjava z Gaahls Wyrd?
LUCERUS: No, pa sva še vendo blizu Gorgoroth, ane? Gaahls Wyrd mi je zelo všeč. Glasba in sama avra, ki jo doživiš na koncertu, sta izventelesna. Ko sva z Nord Slayerjem posnela to pesem, Gaahl zagotovo ni bil inspiracija.
 
DEJAN: Kaj sledi po Brutal Janez Festu 2023?
LUCERUS: Želim si, da bomo album lahko predstavili slovenski in seveda tudi tuji publiki. Mogoče gremo spet na kakšno turnejo na drug kontinent. Lačni smo koncertov, haha.
 
DEJAN: Sva kaj izpustila?
LUCERUS: Mislim, da ne. Če pa sva, pa naj bo to dober razlog za še kakšen pogovor, haha.
DEJAN: Zmenjeno.

SORODNE VSEBINE:
8. 9. 2023Brutal Janez Fest 2023, 2. dan / Reportaže
6. 9. 2023Brutal Janez Fest 2023, 1. dan / Reportaže
5. 9. 2023Brutal Janez Fest 2023, 1. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija