NAPOVEDNIK

1. 8. 2020

Extreme Smoke 57, Link Der Wasser, Molska Palca

Nova Gorica, Mostovna
Organizator: Mostovna

EXTREME SMOKE 57 (Nova Gorica)
Bila je neka vetrovna sobota, točneje 30. v marcu leta 1990, ko se v zaklonišču nekega bloka na Gradnikovi ulici v Novi Gorici, čez dan zbere manjša skupina mladcev z namenom posnet kup hrupa in se zajebavat ter rogat na vse možne načine z izživljanjem nad še tiste malo inštrumentov, ki so jih premogli. Celo čudo je, da so po tem ne-glasbenem genocidu sploh ostali še celi, saj se je v enem popoldnevu tam posnelo okrog 350 komadov noise-cora kaosa. In nastali so Extreme Smoke 57, bolj kot ne iz čiste zajebancije in dolgčasa. In seveda na veliko zgražanje in posmeh takratnih lokalnih glasbenih ''virtuozov''. Namen tega projekta je bil zgolj posnet en kup hrupa (na kasetnik, kako pa drugače?), katerega v takratni Sloveniji še ni bilo moč slišat in kasneje razpast. A se to ni zgodilo za kar je predvsem zaslužna mednarodna underground noise/ grind scena, saj so ravno tej posnetki med takratnimi tape-trading entuziasti vzbudili ogromno zanimanja in zahtevo po novih posnetkih! Ostalo je zgodovina...
Zgledovali so se po zgodnjih grind/noise bendih tipa Napalm Death, Agathocles, Fear Of God, Patareni, Sore Throat, 7 Minutes Of Nausea, Siege, Larm, Anal Cunt, Crawl Noise in podobnih, a se je glasba sama z razvojem benda izpopolnjevala in rahlo ločila od surovega in brezkompromisnega nažiganja, kar se jasno sliši na drugem 7'' EP – ju iz leta 1992. Leta 1993 bend uradno razpade in se leta 2008 odloči ponovno stopiti med aktivne bande. Od ponovne oživitve dalje je bend nastopil na kar nekaj zelo odmevnih evropskih festivalih, kot so Metal Days fest, Obscene Extreme fest, Exit fest in Punk Rock Holidays fest. Prav tako ima za seboj kar nekaj nastopov in turnej širom Evrope (Španija, Nemčija, Švica, Italija, Belgija, Češka, Madžarska, Avstrija, Hrvaška, Srbija, Portugalska, Francija in Sicilija), kot tudi redno koncertiranje po Sloveniji. Seveda so k temu vštete tudi redne izdaje na različnih fizičnih nosilcih zvoka. V zelo bližnji prihodnosti napovedujejo izid novega samostojnega 7'' EP – ja.
V čast okrogle, tri dekade dolge obletnice nastanka prvega noise/ grind core benda na domačih tleh bodo po skoraj petih letih spet nastopili v domači Novi Gorici na odru Mostovne, v soboto 21.3.2020 v spremstvu dveh odličnih in še vedno živečih starih bendov, katera sta zaznamovala začetek glasbenega pohoda, podporo in prodor na odre – z Desklani LINK DER WASSER ter MOLSKA PALCA (ex Polska malca) iz Krškega.

LINK DER WASSER (Deskle)
Slovenski Punk/ Rock/ Fusion bend iz industrijskih delov čudovite doline Soče je bil ustanovljen na robu nepredstavljive epidemije industrijske bolezni v poznih osemdesetih letih. Po 20 letih plavanja v reki Soči in ne skrbi za glasbo se v letu 2015 spet pojavijo na sceni! Pripravljeni na novo epidemijo !? Pridružite se jim na poti boleče možgansko - prazne norije...

MOLSKA PALCA (Krško)
Začetki Molske palce segajo vse do leta 1982, ko so začeli z punk bendom pod imenom Polska malca. Seveda imajo za sabo bogato zgodovino in, kot zase sedaj povejo: ''Kot Polska malca v nadaljevanju osnovne ideje, a le ritem sekcija Đanija in Uroša''. Starejša generacija se jih gotovo dobro spominja iz plošče ''Mojster s snežinko'', kasete ''Provinca vrača udarec'' ter drugih izdaj v različnih postavah in seveda rednega koncertiranja širom naše bivše skupne domovine. Vsekakor bend, kateri si zasluži odra Mostovne.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija