NAPOVEDNIK

19. 6. 2021

Zapuščinska obravnava: Britof in drugi

Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
Organizator: MAD, raum AU

Špajzovci, MADovci, hejterji, simpatizerji in novi obrazi
Jesen je vzela poletje in Špajz, prinesla pa drugi val in praznino. Sedemdnevno povprečje je zdej kul, policijske ure so se vrnile na armaturke in majsko deževje se počasi suši. Protiprazninskih urepov do zdaj ni bilo, pa naj bo to prvi.

Špajza ni več, MAD zaenkrat ostaja. Mu pa ni lahko. V zadnjih izdihljajih, s povečanimi stroški, zmanjšanimi sredstvi, izmučeno opremo, odpadajočim ometom in s Špajzovci, skajenimi do filtra, ga je lanska usmrtitev javnega življenja bolj ali manj izklopila z aparatov. MAD vas vabi k pomoči, k oživljanju. Bohnedaj samo Mladinskega alternativnega društva, oživljali bomo več kot to, ker Špajz ni bil zgolj klub in ker MAD ni zgolj društvo. Za usmrtitev volje, želje in predvsem potrebe se bo moralo vesolje potruditi še malo bolj.
Mladinska alternativna kultura je od nekdaj doma tudi med Uršljo in Pohorjem. Obdobje Špajza je le eno izmed obdobij, ko je lahko bivala na površju, vsem dostopna in na očeh. Preden jo spet izgubimo, potuhnjeno v majhnih sobicah, okradeno interakcij in same sebe, poskusimo nekaj novega. Namesto še enega Špajza, polnega slastnih jabolk, tokrat posadimo jablano.

In sajenje se že obeta. Pod streho našega novega doma, HUB-a kreativnih dejavnosti, se je nameč nedavno rodila ideja po novem, boljšem, predvsem pa trajnem prostoru, ki bo namenjen mladinski ter alternativni kulturi v najširšem pomenu. Potreba po Urbanem prireditvenem prostoru se nedvomno odseva v pestrosti ponudbe nevladnikov v MOSG (13 nas trenutno deluje samo v HUB-u na Partizanski poti), ki smo trenutno brez ustrezne infrastrukture za nadaljnjo razvijanje koncertne oziroma prireditvene dejavnosti v mestu. Še bolj izrazito nedvomno pa bo potreba, kot vedno, izražena z vašo pomočjo. Z vašim obiskom, z vašim glasnim odobravanjem, predvsem pa z vašo zavestjo, da alternativna kultura je atribut mesta, da raznolikost je vrednota in da je odprto okolje skrb vseh nas.

Letos, v letu kulturne postapokalipse, si tako vabljen, da z društvom MAD Mesec ljubiteljske kulture v Slovenj Gradcu zaključiš s poklonom pokojnemu Špajzu in z optimističnim pogledom v prihodnost.

Spomnili se bomo samih sebe, svojih začetkov in svojega konca. V ta namen prirejamo razstavo vtisov, imenovano »Živela ustvarjalnost: Špajzovci!« (galerija raum AU). Pridi se poiskat na kakšni fotki, prisluhni kakšnemu podoživljajočemu komadu, najdi svoj najljubši plakat in preveri, kakšne vtise je pustil Špajz obiskovalcem, artistom in predvsem Špajzovcem.

Z otvoritvijo razstave se bodo na dvorišču HUB-a odvili tudi koncerti Špajzu prijateljskih skupin in glasbenikov, ki so se v pomoč društvu odpovedali honorarju, in pridejo k podpori spodbudit tudi vas.
__________________________________________
Vidimo se v soboto, 19. 6., ob 17. uri, ko se odpre razstava in začnejo koncerti!

V pomoč so priskočili:

- Marko Brecelj
- Britof
- Matthias von Stumberger und seine Jugend
- Nage Babe
- Luka Kotnik & Alina Hirtl
- Rafuda
- BHB

SORODNE VSEBINE:
11. 2. 2019Smrt / Britof / Grob / Galerija
13. 2. 2019Smrt / Britof / Grob / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija