NAPOVEDNIK

9. 7. 2021

White Stain

Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
Organizator: Gromka

Predstavitev albuma 'Iskanja'

Punkrock band White Stain iz Ljubljane ustvarja od leta 2008. V prvih nekaj letih se je zasedba spreminjala, zadnja leta pa delujejo kot trio. Njihove začetke je zaznamovalo iskanje zvoka, ki bi ga lahko imeli za svojega, pri tem pa so se razvijali pod vplivom lokalnih in tujih bendov iz bogate punkrock scene. Od placa za vaje so, kot je običajno, prišli do prvih špilov in sčasoma do studija.
Prvih nekaj posnetih komadov je izšlo na EP-ju Evolution. V tem času so presedlali od lahkotnejše k ostrejši punkrock struji, tako v glasbi kot v besedilih, ohranili pa so naklonjenost melodičnosti. Leta 2014 je izšel prvi album, Attached, s katerim so preturali velik del Evrope ter Balkana. Ob intenzivnem koncertiranju so pripravljali drugi full-track album, Nation of Fear, ki je pri neodvisni založbi Giljotina izšel leta 2018. Koncertno zatišje korona časa so izkoristili za piljenje in snemanje komadov, ki so ga izvedli v lastni režiji. Za letošnji junij se tako pripravlja release EP-ja s štirimi komadi z naslovom Iskanja. Želimo si, da bi novo ploščo čim prej lahko predstavili tudi v živo.

Iskanja po zvoku in besedilih odstopa od prejšnjih izdaj. Komade zaznamuje to, da so inštrumentalni del glasbe posneli v studiju v živo. V tekstih pa so se tokrat, za razliko od prejšnjih, angleških, odločili za slovenska besedila, kar je bil za njih nov izziv. Zavezani pa ostajajo močni punkrock glasbi in neposrednim besedilom, ki se dotikajo življenjskih travm in izkušenj, vlogi posameznika v družbi in kritiki stanja v le tej.

Ker se dogodek odvija na dvorišču, vstopnine ni, so pa zaželjene donacije za nastopajoče.
____________________

Dogodek bo potekal v skladu z vladnimi uredbami in priporočil NIJZ.

Koncertni cikel ODPRTO/OPEN sofinancira Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.

SORODNE VSEBINE:
10. 3. 2020Turia / Iffernet / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija