VROČE NOVICE

DNEVNE NOVICE
20. 1. 2022

Klemen Markelj (Bipolar Disorder, Drift Into Black, Obidil, ex-Black Diamond, ex-Unspoken), ki je v preteklosti kot bobnar že sodeloval na več kot 100 albumih in je lani poleti postal polnopravni član ameriške gothic/doom metal zasedbe Drift Into Black, je zelo produktivno vstopil v novo leto. Po lanskem letu, v katerem je sodeloval pri treh albumih, in sicer Extinction Level Event od The Vicious Head Society, Patterns Of Light od Drift Into Black in Fossill Megacosm od Crashed Astro, sta v začetku tega leta izšla še dva albuma, za katera je posnel bobne. Gre za albuma:

A Measure of Meaning od progresivnega rock projekta Majestic Voyage iz ZDA in
Threshold of Madness od italijanske death/thrash metal zasedbe Bipolar Disorder, ki ga lahko poslušate spodaj.

20. 1. 2022

Dream Vision je svež slovenski projekt, ki ga je letos ustanovil multiinstrumentalist Jan Oblak, prav tako ustanovitelj black metal projekta Zorya. V Dream Vision se glasbeno mešajo blackgaze, synthwave, post-rock in black metal, celostna ideja projekta pa naj bi bila ustvariti novo glasbo in eksperimentirati s podobnimi žanri. Spodaj lahko poslušate prvo pesem z naslovom Le Spectre.

20. 1. 2022

Legendarni Scorpions so objavili videospot za naslovni single prihajajočega dolgometražca Rock Believer. Njihov že 19. studijski album bo izšel 25. februarja.

Avtorica: Tina Urek
20. 1. 2022

Steve Vai in Ibanez so predstavili unikaten instrument z imenom Hydra. Gre za pošast, ki jo sestavljata 7-strunska in 12-strunska kitara, 4-strunska »head-less« bas kitara, 13-strunska harfa in mnogo dodatkov. Kitarski oziroma basovski vrat je tudi delno »fretless«, več o samem, za mnoge »vesoljskem« glasbilu, pa boste izvedeli v posnetku spodaj.

Avtorica: Tina Urek
20. 1. 2022

Tretja epizoda dokumentarca finskih Amorphis o snemanju aktualne, a še neizdane plošče Halo se osredotoča na potek snemanja kitar. Kratek vpogled v zakulisno dogajanje si lahko ogledate v spodnjem videu.

20. 1. 2022

Oktobra lani je izšel EP z naslovom Hellbent, ki ga je ameriška deathcore zasedba Impending Doom izdala preko MNRK Heavy. S tega zdaj prestavljajo še video za pesem New World Horror.

20. 1. 2022

Portugalski doomerji Perennail Dawn objavljajo single z naslovom I Don't Know Why. To je že tretji single zasedbe od nastanka aprila lani in, kot pravijo, naj bi dolgometražec luč sveta ugledal še letos.

20. 1. 2022

Blackened speed/thrash metalci Vulcan Tyrant bodo 18. februarja preko Horror Pain Gore Death Productions izdali svoj prvenec Vulcanocide na CD-ju. Ta je lani izšel v digitalni obliki in na kaseti, zaradi česar je že tudi v celoti na voljo za poslušanje.

20. 1. 2022

Švedski simfonični metalci Emetropia objavljajo še zadnji single s prihajajočega prvenca Equinox, ki naj bi izšel 23. februarja. Zadnji single nosi naslov The First Leaf Falls.

20. 1. 2022

Legendarni španski black metalci Blazemth so izdali besedilni video za pesem The Return of Lucifer. Pri tej gre za drugi singel s prihajajočega istoimenskega dolgometražnega prvenca, ki bo luč sveta ugledal 15. marca pri Xtreem Music na CD-ju, vinilu, kaseti in v digitalnem formatu.

20. 1. 2022

Atmosferični black metalci Unru iz Nemčije napovedujejo izid drugega dolgometražca z naslovom Die Wiederkehr des Verdrängten, naslednika Als Tier ist der Mensch Nichts iz leta 2016. Plošček bo izšel 4. marca pri založbi Babylon Doom Cult Records in bo vseboval naslednje skladbe:

Intro
Die Wiederkehr des Verdrängten 
Ein Haug der Freiheit
Hungersteine
Eintausend Stimmen

20. 1. 2022

Danes zvečer ob 20. uri bo premiera komada Loka Mær od švedskega pagan black metal banda Mara. Gre za njegov četrti in samonaslovljen album, ki izide 11. marca.

20. 1. 2022

Blackened death metal zasedba Hath je objavila videospot za nov single Lithopaedic. Njihov debitantski dolgometražec All That Was Promised bo izšel 4. marca pri Willowtip Records.

Avtorica: Tina Urek
20. 1. 2022

Finska heavy metal zasedba Midnight Bullet bo 4. marca pri Inverse Records izdala četrti studijski plošček, naslovljen Hostile Resistance. Predvčerajšnjim so predstavili nov single Enemy Number One, ki bo na ploščku poleg naslednjih naslovov:

Rain on Me
Hostile Resistance
Paranoia Obsession
Wait and See
Rise and Fall
Dead Redemption
Take Me Away
Enemy Number One
Last Escape
Angel of Babylon

Avtorica: Tina Urek
20. 1. 2022

Finska death/doom zasedba Kuolemanlaakso je predstavila single Tulessakävelijä, ki je del prihajajočega celovečerca Kuusumu. Gre za zasedbo, ki jo sestavljajo znana imena finske melanholične death metal scene, na mestu vokalista pa stoji Mikko Kotamäki (Swallow the Sun). Omenjeni plošček bo izšel 3. aprila pri Svart Records, 29. julija pa bo izšel tudi na vinilu.

Avtorica: Tina Urek
20. 1. 2022

Po skoraj dekadi zatišja so se na sceno vrnili francoski underground black metalci Hell Militia. 28. marca bodo pri Season Of Mist Underground Activists izdali plošček Hollow Void, s katerega lahko že slišite komad Dust Of Time. Tracklista ploščka je sledeča:

Lifeless Light
Genesis Undone
Dust of Time
Within the Maze
Hollow Void
The Highest Fall
Kingdoms Scorched
Veneration
Corruption Rejoice

Avtorica: Tina Urek
KONCERTI & FESTIVALI
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor