Na današnji dan
1980
Black Sabbath izdajo svoj deveti album Heaven and Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
7. 11. 2023

Organizatorji Inferno Metal Festivala 2024 so obelodanili razpored po dnevih za naslednjo edicijo festivala. Ta je takšen:

ČETRTEK:
Kampfar
Candlemass
Nordjevel
Cattle Decapitation
Keep of Kalessin
Konvent
Crypta
Signs of the Swarm
Orm
200 Stab Wounds
Forcefed Horsehead
Nakkeknaekker
Vomit Forth
H.P. Doomcraft

PETEK:
At the Gates
Sólstafir
Carpathian Forest
Vltimas
Arthur Brown
Mantar
Extermination Dismemberment
Umbra Conscientia
Automaton
Vorga
Celestial Scourge
Deception
Visegard
Deathbarrel

SOBOTA:
Dimmu Borgir
Borknagar
Me And That Man
Orbit Culture
Saor
Khold
Jo Quail
Madder Morten
Dwaal
Void ov Voices
Tilintetgjort
In Twilight’s Embrace
Befouled
Shaving The Werewolf
Imbalance
Horrifier
Deathbarrel

NEDELJA:
Taake
Finntroll
Cynic
Winterfylleth
Misþyrming
Koldbrann
Bell Witch
Dödsrit
Phantom Fire
Zustand Null
Tusmørke
Inchiation
Blodkvalt
Selvforakt
Terminal

2. 11. 2023

Inferno Metal Fest je z zadnjimi potrditvami za naslednje leto dobil končno podobo. Med 28. in 31. marcem bodo v Oslu nastopile te zasedbe:

Dimmu Borgir, Taake, At the Gates, Kampfar, Candlemass, Borknagar, Sólstafir, Finntroll, Me and That Man, Carpathian Forest, Cattle Decapitation, Cynic, Nordjevel, Orbit Culture, Winterfylleth, Keep of Kalessin, Vltimas, Arthur Brown, Misþyrming, Saor, Mantar, Koldbrann, Konvent, Khold, Crypta, Signs of the Swarm, Bell Witch, Extermination Dismemberment, Dödsrit, Madder Mortem, Dwaal, Void ov Voices, Jo Quail, Orm, Phantom Fire, Tilintetgjort, Umbra Conscientia, In Twilight’s Embrace, 200 Stab Wounds, Automaton, Befouled, Vorga, Zustand Null, Forcefed Horsehead, Shaving the Werewolf, Tusmørke, Visegard, Imbalance, Nakkeknaekker, Celestial Scourge, Deception, Vomit Forth, Horrifier, H.P. Doomcraft, Inchoation, Terminal, , Blodkvalt, Selvforakt, Deathbarrel.

Vstopnice so že na voljo.

24. 8. 2023

Organizatorji festivala Inferno Metal Fest so objavili trojec novih bandov za naslednje leto. Že potrjenim zasedbam so se tokrat pridružile švedske doom metal legende Candlemass, domači black metalci Nordjevel in Poljaki In Twilight's Embrace.

Inferno Metal Festival 2024 se bo odvijal med 28. in 31. marcem 2024.

14. 3. 2023

Ameriški »spoken word« doom metal projekt Atheist Alien je pretekli petek pri Laser Yoga Records izdal nov album z naslovom A Tale Of Pentacles.

Projekt sta ustanovila avantgardni pisatelj Brian Horustopheles Labrecque in dark metal multiinstrumentalist Paul Dinenthal Taylor. Atheist Alien je poskus, da mračno brutalno poezijo pripelje do logičnega zaključka. Brianovo pisanje prikliče pijane grške bogove in večdimenzionalne mrzlične sanje. Zidovi resničnosti so v tej mračni epski zgodbi neusmiljeno popačeni.

Dvojici se je nedavno na bobnih pridružil tudi naš Simon Škrlec (Sinister, Melechesh, Vulvathrone, Obnounce). Na albumu kot gostujoča vokalista sodelujeta še Robert Lowe (ex-Solitude Aeturnus, ex-Candlemass, ex-Grief Collector) in Nita Morrigan (Lost Requiem).

26. 1. 2023

Švedske epic doom legende Candlemass so objavile besedilni video za skladbo Angel Battle. Skladba se nahaja na aktualnem albumu Sweet Evil Sun, ki je izšel lani novembra pri Napalm Records.

3. 1. 2023

Znan je izbor najboljših metal albumov v letu 2022, o katerih so lahko glasovali uporabniki spletne enciklopedije Metal Archives. Tukaj lahko preverite celoten seznam 338 izidov, na katerem so na 290. mestu Eruption z albumom Tellurian Rupture. Ob bok Candlemass so se na 159. mesto uvrstili Assumption z albumom Hadean Tides, med najboljših 10 pa se je uspelo prebiti zasedbi Messa.

Najboljših 10 albumov v letu 2022 po izboru Metal Archives:
1.     Blind Guardian – The God Machine
2.     Immolation – Acts of God
3.     Negative Plane – The Pact...
4.     Sumerlands – Dreamkiller
5.     Voivod – Synchro Anarchy
6.     White Ward – False Light
7.     Sigh – Shiki
8.     Blut Aus Nord – Disharmonium - Undreamable Abysses
9.     Messa – Close
10.   Autonoesis – Moon of Foul Magics

19. 12. 2022

Znani so vsi nastopajoči za bavarski festival Dark Easter Metal Meeting 2023. Te lahko preverite v našem Napovedniku, na tem mestu pa bi izpostavili le glavne nastopajoče, ki so Candlemass, Grave, Necrophobic in Betlehem v petek in Hellhammer, Rotting Christ, Nifelheim in Naglfar v soboto.

17. 11. 2022

Starešine švedskega doom metala Candlemass so objavile tretji single When Death Sighs s prihajajočega albuma Sweet Evil Sun. Tako nam je zasedba s tretjim singlom skrajšala čakanje na izid albuma, ki je napovedan za jutri.

5. 10. 2022

Doomerji Candlemass predstavljajo nov single s prihajajočega albuma Sweet Evil Sun. Gre za istoimenski komad, za katerega je band posnel tudi video. Album Sweet Evil Sun naj bi izšel 18. novembra pri založbi Napalm Records.

1. 9. 2022

Kitarist Kostas Salomidis je nedavno zapustil grški power/doom metal band Sorrows Path, ki ga je soustanovil leta 1993 in katerega član je bil ves čas njegovega delovanja, in ustanovil bolj heavy usmerjeno doom metal zasedbo Distorted Reflection. S to bo v naslednjem letu izdal prvenec z naslovom Doom Rules Eternally, katerega logo je izdelal Tomas Arfert (Candlemass, Krux), ki bo kasneje izdelal tudi celoten artwork albuma. Več informacij sledi.

22. 8. 2022

Švedski doomerji Candlemass predstavljajo prvi komad s prihajajočega albuma Sweet Evil Sun, in sicer Scandinavian Gods. Album bo izšel 18. novembra pri avstrijski založbi Napalm Records, vseboval pa bo deset komadov:

Wizard of the Vortex    
Sweet Evil Sun
Angel Battle
Black Butterfly
When Death Sighs
Scandinavian Gods
Devil Voodoo
Crucified
Goddess
A Cup of Coffin (Outro)

1. 6. 2022

Candlemass so trenutno v studio, kjer snemajo prihajajoči studijski album. Glede na nedavni intervju z vokalistom Johanom Längquistom je snemanje v zaključnih fazah, saj se že opravlja miks albuma.

Avtorica: Tina Urek
31. 1. 2022

On the Loose je epic doom metal one man band, za katerim stoji Marco Marouco. Za 20. marca pripravlja izid samonaslovljenega prvenca, ki naj bi bil kombinacija med Candlemass in Iron Maiden. Sicer pa lahko album že poslušate preko Bandcampa.

22. 12. 2021

Big Scenic Nowhere v posluh ponujajo tretjo skrajšano verzijo 20 minutne naslovne skladbe novega studijskega albuma The Long Morrow, ki izide 14. januarja pri založbi Heavy Psych Sounds.

Na prihajajočem albumu sodelujeta tudi kitarist Reeves Gabrels (The Cure, ex-David Bowie, ex-Tin Machine) in klaviaturist Per Wiberg (Spiritual Beggars, Kamchatka, King Hobo, ex-Opeth, ex-Candlemass, ex-Grand Magus).

6. 10. 2021

Švedske doom metal legende Candlemass so posnele priredbo The Tempter skupine Trouble, s katero se poklanjajo svojemu prijatelju in vzorniku Ericu Wagnerju, nekdanjemu frontmanu Trouble in kasneje The Skull, ki je tragično preminil avgusta letos.

ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona
26. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof
MC Pekarna, Maribor
26. 4. 2024
Buss, Dunraven
Mladinski center Postojna, Postojna