Na današnji dan
1980
Black Sabbath izdajo svoj deveti album Heaven and Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
22. 4. 2024

Srbski stonerji Northern Revival so minuli teden v petek v Ljubljani začeli evropsko turnejo. Ta jih bo prek Avstrije in Hrvaške ponesla nazaj v Slovenijo, in sicer jutri v Maribor ter v soboto v Velenje, kjer se bo tudi zaključila.

19. 4. 2024

Založba Neseblod Records v Oslu (prej Helvete, ki je bila prvotno v lasti Euronymousa – to je tista klet z napisom "BLACK METAL", ki jo vsi slikajo), je bila pretekli teden v požaru hudo poškodovana. Požar, ki naj bi izbruhnil v kleti, je uničil velik del njene vsebine. Policija požar še preiskuje.

Helvete so zaprli v začetku leta 1993, potem ko je pritegnila negativno pozornost lokalne policije in medijev zaradi dejavnosti Black Metal Inner Circle. Založbo so nato znova odprli kot Neseblod Records. Na splošno velja, da je založba Helvete muzej black metala, ta požar pa je za svet metala preprosto tragičen. Solastnik Kenneth Neseblod je povedal, da je velik del tega, kar imajo v založbi, samo na ogled in ni naprodaj. To je prizorišče, podobno muzeju, hkrati pa trgovina s ploščami.

2. 4. 2024

Domači speed/heavy metalci Big Bad Wolf so predstavili novega člana, in sicer zdaj bobne pri njih igra Tilen »Towelie« (na fotografiji na sredini).

Big Bad Wolf lahko v novi postavi preverite že naslednji teden z Okl's Fruitloops in ParanoisE na naslednji Kadilnici of Death, ki bo v četrtek 11. aprila v Menzi pri Koritu.

20. 3. 2024

Kanadska heavy/thrash metal zasedba Lutharo je prejšnji teden pri založbi Atomic Fire Records izdala nov studijski album Chasing Euphoria. Posneli so tudi videospot za naslovno skladbo Chasing Euphoria.

19. 3. 2024

Čilski thrasherji Critical Defiance so minuli teden na portalu Toilet ov Hell premierno predstavili komad Helpless World, ki je del prihajajočega albuma The Search Won't Fall​… Tega lahko preverite tukaj, seznam komadov pa je takšen:

The Search Won't Fall
Long Distance (The What's to Come)
Helpless World
44 Minds
The Blind Divine
Absolüt
All the Powers
Full Paranoia
Margarita
Bulldog
Critical Defiance

15. 3. 2024

Nizozemske legende brutalnega death metala Houwitser so prejšnji teden izdali šesti celovečerec Sentinel Beast, v posluh pa ponujajo tudi besedilni video za komad Onwards to Battle, ki si ga lahko ogledate spodaj. Celotnemu albumu lahko prisluhnete tukaj.

15. 3. 2024

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenice in glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2024.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton znova obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil tudi izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2024.

Prijave na natečaj sprejemamo do 22. marca 2024.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
– vsaj tri zvočne posnetke (format .mp3, 320 kb/s),
– naslove in besedila skladb,
– kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
– ime in priimek kontaktne osebe, e-poštni naslov in telefonsko številko.

Prijave sprejemamo na e-poštnem naslovu: glasbeni.urednik@radiostudent.si.

14. 3. 2024

Ameriški progresivni metalcorovci No Kings Allowed so posneli video za komad Dethroned z istoimenskega albuma, ki so ga prejšnji teden izdali pri No Kings Allowed Records.

12. 3. 2024

Po nekaj nastopih na Otoku Enslaved nadaljujejo svoje romanje po Evropi. Čez natanko teden dni bodo svoj glas širili v dunajskem klubu ((szene)) v družbi Svalbard in Wayfarer.

Avtorica: Tina Urek
5. 3. 2024

Letošnji Brutal Assault bo poseben še zaradi enega velikega dogodka, in sicer se bodo ob 200. obletnici rojstva znamenitega poljskega skladatelja Bedřicha Smetane na odru združili domači black metal velikani Cult Of Fire in praški simfonični orkester Bohemian Symphony Orchestra pod vodstvom Martina Šande. Skupaj bodo odigrali poseben set, posvečen prej omenjenemu skladatelju. Dirigent Martin Šanda je namreč napisal aranžmaje določenih komadov Cult Of Fire in vanje vpletel Smetanovo glasbo. Vsekakor gre za edinstven koncert, vreden ogleda in posluha.

Avtorica: Tina Urek
1. 3. 2024

Francoski post metal/shoegaze dvojec Alcest je objavil video za novi single L'Envol. Kot smo poročali že prejšnji teden, bo band 21. junija pri založbi Nuclear Blast Records izdal sedmi album Les Chants de l’Aurore.

Poleg tega se dvojec konec oktobra odpravlja na turnejo, v sklopu katere bo 18. novembra nastopil tudi v Kinu Šiška.

1. 3. 2024

Švedski hard rockerji Eclipse iz Stockholma predstavljajo video za novi single Apocalypse Blues.

1. 3. 2024

Simfonične metal dive Exit Eden so posnele video za skladbo Désenchantée z aktualnega albuma Femmes Fatales.

26. 2. 2024

Ameriški power/thrash metalci Anubis so minuli teden izdali videospot za komad Priestess of Dark Paradise kot del albuma Dark Paradise, ki je tudi izšel prejšnji teden.

26. 2. 2024

Nemški heavy metalci Stormhunter so lani decembra napovedali nov album, minuli teden pa so Nemci v obliki besedilnega videospota razkrili pesem Vagabond ter poleg tega izdali, da bo album nosil naslov Best Before: Death in da bo prinesel enajst pesmi:

Morituri te salutant (instr.)
Reaper
Altar of Illusions
Nightmare
Fallen Angel
Death
Empty Shell
Vagabond
Berceau de l'Enfer
War Is Peace
A Mourning in August (instr.)

KONCERTI & FESTIVALI
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona
26. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof
MC Pekarna, Maribor
26. 4. 2024
Buss, Dunraven
Mladinski center Postojna, Postojna