VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
13. 3. 2024

Jutri mineva 300 mesecev od rojstva Paranoida! V počastitev te okrogle obletnice smo na kup nabrali nekatere nekdanje in druge še vedno aktivne sodelavce, ki so o svojem delu spregovorili v dokumentarnem filmu:

26. 10. 2023

Within Temptation so prejšnji teden izdali album Bleed Out in hkrati objavili video za single Ritual, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Band za single pravi, da je ena najbolj čudnih pesmi, kar so jih kdaj koli napisali in je v celoti dobila navdih v From Dusk Till Dawn, ikoničnem filmu Quentina Tarantina o na videz običajnem potovanju, ki se spremeni v zabavo vampirskih morilcev. »To je zabavna pesem o zapeljevanju,« pojasnjuje pevka Sharon. »Gre za to, da ženska prevzame oblast v svetu, v katerem prevladujejo moški.«

29. 9. 2023

Matic Dominko je prekmurski filmski režiser in študent filmske in televizijske režije na AGRFT, ki predstavlja dokumentarni film z naslovom SMRT. Kratki dokumentarni portret o spiritualnem death metal bandu iz Turnišča se po besedah režiserja »fokusira na osebnost/družinsko življenje članov banda in na skupinsko energijo, ki jih med seboj povezuje. Namen filma je pokazati kontrast med tem, kako metalci predstavljajo sebe na odru in med tem, kakšni srčki so v resnici.«

Film se naslednji teden poteguje za Vesno, najvišjo možno slovensko filmsko nagrado za najboljši študijski film na Festivalu slovenskega filma, ki se bo med 3. in 8. oktobrom odvijal v Portorožu. Premierna projekcija filma na festivalu bo v soboto, 7. 10. 2023, ob 15. uri v Razstavišču Monfort v Portorožu. Vabljeni!


Režiser: Matic Dominko
Glavna producentka: mag. Jožica Šmid
Asistent produkcije: Gal Nagode
Direktorica fotografije in snemalka: Neža Jankovič
Montažerka filma: Anja Pirtovšek
Snemalec zvoka: Tonko Sekulo
Oblikovalec zvoka: Gregor Bajc
Grafični oblikovalec: Lan Pahor
Svetlobna in barvna obdelava slike: Neža Jankovič
Avtor glasbe: Luka Gjerkeš

V filmu nastopajo: Luka Gjerkeš (kitarist), Lan Pahor (pevec), Vili Marinčič (kitarist), Gal Gabriel (bobnar), ter Lukovi družinski člani: Tinkara Čerček, Mirjana Gjerkeš, Branko Gjerkeš in psički Leli, Caidy in Lucky.

Avtorica fotografije ob novici: Ela Mimi Pirnar

Napovednik:

29. 10. 2021

Sami Hinkka (Ensiferum, Metal De Facto) je danes za svoj projekt ssSHhh v sodelovanju s pevko Kristo objavil single Tech Noir, navdih zanj pa naj bi črpal v kultnem filmu Terminator.

20. 8. 2021

Domači nažigači Dickless Tracy predstavljajo drugi single s prihajajoče plošče Grave New World, ki bo izšla 15. septembra 2021 prek založbe Monsterbilly Records.

Single Dawn Of The Living Dead je poklon tako death in thrash klasikam kot kultnemu filmu Georgea Romera, Dawn Of The Dead iz leta 1978. Tema besedila, ki ga je napisal kitarist/vokalist Tomi, je zajeta v verzu »Consumer be consumed!!!«
Single je tudi eden od treh komadov digitalnega maxi-singla Dawn Of The Living Dead, ki ga lahko zastonj pretočite na njihovem Bandcampu in ki poleg omenjene pesmi vsebuje še dve pesmi, posneti v Brežicah 13. 10. 2017 na koncertu, s katerim so obeležili 20 let grindanja. Pozor! Obe v živo posneti pesmi sta »total live grindmageddon!«

Naslovnico za single je ustvaril Jurij Mikuletič (Psycho-art), ki je za band že ustvarjal v preteklosti, ustvaril je dizajn majice ob bendovi 10. obletnici, na sceni pa se je zapisal kot vokalist kultne zasedbe Magus Noctum. Band je pritegnilo Jurijevo ustvarjanje v sklopu ustvarjalnega izziva Inktober, znotraj katerega že nekaj let ustvarja zanimive in zlovešče risbe. Sam Inktober zahteva, da posamezni artist/-tka ustvari eno skico za vsak dan v oktobru. S tem v mislih so se Dickless Tracy odločili Juriju ponuditi možnost, da bi za knjižico CD-ja ustvaril 11 skic, ki bi ponazarjale vsako pesem posebej. Posel je, kot boste videli, opravil odlično.

Kmalu pa bo band predstavil še en single, hkrati pa tudi razkriva, da se bo »release party« novega albuma zgodil – če se seveda razmere v družbi ne obrnejo v drugo smer – v petek, 8. 10. 2021, ko bodo Dickless Tracy nastopili v klubu Gromka na Metelkovi skupaj z jezdeci črne ljubljanske smrti Ensanguinate.

22. 1. 2021

Beograjska zasedba Centurion, ki preigrava progresiven heavy metal z etno elementi, ob 10. obletnici izida prvega EP-ja z naslovom Virtuelno ognjište ponuja vpogled v glasbeno dogajanje tega obdobja. V dokumentarnem filmu med drugim razkrivajo še neobjavljene video posnetke, povezane z nastankom EP-ja, in pogovore tako s sedanjimi kot nekdanjimi člani banda.

 

 

Poleg tega vas Centurion vabijo še k ogledu promocijskega koncerta iz leta 2011, ki je prvič objavljen v celoti. Najdete ga na tej povezavi.

Avtorica: Tina Novaković
16. 7. 2020

Nemški thrasherji Destruction so v začetku junija odigrali svoja prva dva post-covid koncerta. Ta sta bila v Švici, za posamezen dogodek pa je bilo prodanih 300 vstopnic, čeprav sta se odvila v klubu ki sprejme 1600 obiskovalcev. Koncertne vtise je njihova ekipa posnela in združila v kratkem dokumentarnem filmu Live Through Corona Times.

Avtorica: Tina Urek
23. 6. 2020

Nagrajeni documentarec Shadows Of Light v produkciji SOL-Productions je končno na ogled javnosti. Shadows Of Light je dokumentarni film o festivalu, ki enkrat letno sredi avstrijskih Alp praznuje poletni solsticij. Poganske tradicije in arhaični obredi ob ognju spremljajo gorečo strast do glasbe, umetnosti in globoke povezanosti z naravo.

V filmu, ki ga je režiral Walter Fanninger, med drugim sodelujejo tudi člani Our Survival Depends On Us, Belphegor, Sólstafir, Bølzer, Primordial, Hexvessel, Amenra, Phurpa, Sangre de Muerdago, Svartidauði, A Forest Of Stars in Mosaic.

Shadows Of Light je že na ogled na nekaterih platformah za videovsebine, kot so Amazon.de, Amazon.co.uk, CHILI, Google Play in Videoload, kmalu pa naj bi ga ponujalo še več ponudnikov.

1. 6. 2020

Adam "Nergal" Darski, vodja black/death metal velikanov Behemoth, je zagotovo ena izmed medijsko bolj aktivnih in izpostavljenih oseb v svetu metala. Zato ni nič kaj čudnega, da o njegovem življenju pripravljajo dokumentarni film. Adam The Apostate bo predstavil Nergala vse od začetkov na Poljskem, do glasbene prepoznavosti in slave, ne bo pa izpuščena niti njegova borba z levkemijo in z roko pravice. Ta se je začela leta 2007, ko je Darski na enem koncertu na odru raztrgal Biblijo, eden od obiskovalcev pa je zadevo posnel in objavil na medmrežju. To in še več bomo lahko torej gledali v dokumentarnem filmu, ki bo izšel letošnjo jesen v sodelovanju z Artax Film, spodaj pa si lahko ogledate prvi napovednik.

Avtorica: Tina Urek
6. 6. 2019

Mötley Crüe so objavili videospot za skladbo Take Me To The Top, ki se nahaja na sountracku k njihovemu aktualnemu filmu The Dirt. Sicer je skladba v originalu izšla leta 1981 na albumu Too Fast For Love.

7. 3. 2019

Double Crush Syndrome pod vodstvom Andyja Bringsa (ex-Sodom, ex-Powergod) so objavili videospot za priredbo Skid Row z naslovom Riot Act, v kateri se jim je pridružil tudi originalni kitarist Scotti Hill iz Skid Row. Gre za single k prihajajočemu filmu Full Circle - Last Exit Rock 'N' Roll, ki bo premierno predvajan 26. aprila, skladba pa se sicer nahaja tudi na njihovem aktualnem EP-ju z naslovom Flash & Blood.

25. 2. 2019

Mötley Crüe so objavili videospot za novo skladbo The Dirt (Est. 1981), pri kateri sodeluje tudi rapper in igralec Machine Gun Kelly, ki igra vlogo bobnarja Tommyja Leeja v njihovem prihajajočem avtobiografskem filmu The Dirt.

Skladba je tudi na soundtracku za film, ki prinaša števine njihove uspešnice, kot so Dr. Feelgood, Girls, Girls, Girls, Kickstart My Heart, Same 'Ol Situation (S.O.S.), Shout At The Devil, Home Sweet Home in druge.

13. 6. 2018

Zavod Strup produkcija trenutno pripravlja dolgometražno grozljivko/črno komedijo The Curse of Valburga, v kateri se bo v vlogi satanističnega antagonista Svena preizkusil švedski glasbenik Niklas Kvarforth (Shining, Skitliv). Poleg njega igralsko zasedbo sestavljajo še Jurij Drevenšek (Idila, Stekle lisice), Saša Pavlin Stosić (Šuplje priče, Usodno vino), Marko Mandič (Nočno življenje, The Hitman's Bodyguard) in Grega Skočir (Big Foot Mama).

V filmski ekipi so scenarist in režiser Tomaž Gorkič (Idila, Apoptoza), direktor fotografije Nejc Saje, ki je ustanovitelj Zavoda Strup produkcija, in producent Mitja Kralj, ki sicer piše za glasbeni portal Profanity in organizira koncerte pod imenom Kiborg Spužva Büking. Več informacij o prihajajočem filmu najdete na uradni strani filma in na Facebooku.

Ustvarjalci so doslej objavili krajša napovednika:

21. 8. 2017

Spodaj si lahko ogledate videospot za skladbo Let Him Burn »zasedbe« The Relentless iz prihajajočega filma z naslovom American Satan, ki ga je režiral ustanovitelj založbe Sumerian Records Ash Avildsen. Glavno vlogo v filmu ima frontman Andy Biersack iz skupine Black Veil Brides, sodeluje pa tudi Ben Bruce iz Asking Alexandria.

9. 1. 2017

Samo še 5 dni lahko preko Adrifund kampanje podprete slovenski dokumentarni film Železne stopinje o razvoju slovenske metal kulture.

Režiser Jure Gorjanec je o filmu zapisal:
"Dokumentarec je poklon trdoživim predstavnikom in vsem pripadnikom težkometalne glasbe, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja pustila neizbrisen pečat na slovenski glasbeni sceni.
Avtorji filma želijo skozi pričanja glavnih tedanjih predstavnikov slovenskega heavy metala ovekovečiti duh tega obdobja slovenske glasbe za prihodnje generacije, hkrati pa tem izjemnim glasbenikom in njihovi publiki dati dolžno priznanje, ki so ga v času svojega glasbenega obstoja le redko dobili.
Ker pa sta realizacija in kvaliteta filma povezana z izdatnimi stroški, vas prosijo za pomoč in vas pozivajo: 'Ne dovolimo, da gre ta izredno pomemben del slovenske urbane kulture v pozabo!'"

ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana