Na današnji dan
1980
Black Sabbath izdajo svoj deveti album Heaven and Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
25. 4. 2024

Angleški black metalci Inconcessus Lux Lucis s komadom Temples Colliding in Fire napovedujejo tretji studijski album, ki bo nosil isti naslov. Album Temples Colliding In Fire bo izšel 7. junija pri I, Voidhanger Records in prinaša komade:

From the Forge Primordial and Timeless
I Am the Crooked Blade
Temples Colliding in Fire
Meditations upon Burning Breath
Revenge of the Other God
Eternal Descent (At the Speed of Death)
And His Wounds Shall Devour the Heavens

22. 4. 2024

Radio Študent, najstarejša evropska študentska radijska postaja, prihodnji mesec praznuje 55-letnico. Na osrednjem dogodku praznovanja bodo 9. maja nastopila štiri zveneča imena aktualne domače glasbene scene: The Canyon Observer, Širom, Etceteral in Haloban. Več informacij o dogodku najdete v našem Napovedniku.

22. 4. 2024

Konec januarja smo vam sporočili datum letošnje edicije MetalWitcha, tradicionalnega ljubljanskega festivala, ki se bo odvil 19. septembra. Zdaj pa so znane že tudi vse štiri nastopajoče zasedbe, in sicer: Nightmare, Depresy, Doomas in Godzilla.

Poleg tega sporočamo, da se festival vrača v Klub Cirkus.

19. 4. 2024

Švedski black metalci Hellbutcher so posneli videospot za komad The Sword of Wrath. Z njim napovedujejo prvenec Hellbutcher, ki ga bodo izdali 31. maja pri založbi Metal Blade in ki prinaša komade:

The Sword of Wrath
Perdition
Violent Destruction
Hordes of the Horned God
Death's Rider
Possessed by the Devil's Flames
Satan's Power
Inferno's Rage

19. 4. 2024

Kranjski klub TrainStation SubArt bo 9. julija gostil Maxa in Igorja Cavalero, ki bosta z zasedbo Cavalera Conspiracy nastopila na zunanjem odru kluba. Za več informacij lahko tukaj spremljate dogodek. Vstopnice že v prodaji – prvih 50 bo na voljo po 30 EUR, preostale pa po redni ceni 34 EUR. Na dan dogodka znaša vstopnina 40 EUR.

19. 4. 2024

Založba Neseblod Records v Oslu (prej Helvete, ki je bila prvotno v lasti Euronymousa – to je tista klet z napisom "BLACK METAL", ki jo vsi slikajo), je bila pretekli teden v požaru hudo poškodovana. Požar, ki naj bi izbruhnil v kleti, je uničil velik del njene vsebine. Policija požar še preiskuje.

Helvete so zaprli v začetku leta 1993, potem ko je pritegnila negativno pozornost lokalne policije in medijev zaradi dejavnosti Black Metal Inner Circle. Založbo so nato znova odprli kot Neseblod Records. Na splošno velja, da je založba Helvete muzej black metala, ta požar pa je za svet metala preprosto tragičen. Solastnik Kenneth Neseblod je povedal, da je velik del tega, kar imajo v založbi, samo na ogled in ni naprodaj. To je prizorišče, podobno muzeju, hkrati pa trgovina s ploščami.

19. 4. 2024

Drugi headliner na festivalu Metaljot Raspaljot 2024 bodo nizozemski pionirji death metala Pestilence! Kot šesta potrditev se pridružujejo doslej najavljenim bandom Bombarder, Rotting Christ, Skytower, Kaoz in 1914.

Festival bo potekal 5. julija na občinskem dvorišču v Laškem, v predprodaji pa je trenutno na voljo 200 vstopnic po ugodnjši ceni 32 EUR. V redni prodaji bodo nato stale 35 EUR oziroma 37 EUR na dan dogodka.

18. 4. 2024

Floridski tehnični death metal veterani Nocturnus AD predstavljajo pesem Yesod, The Dark Side of the Moon s prihajajočega albuma Unicursal, ki ga bodo 17. maja izdali pri založbi Profound Lore Records. Tracklista:

Intro
The Ascension Throne of Osiris
CephaloGod
Mesolithic
Organism 46B
Mission Malkuth
Yesod, the Darkside of the Moon
Hod, the Stellar Light
Netzach, the Fire of Victory
Outro

18. 4. 2024

Ta mesec se po stari celini mudi avstralski hard rock band Tarot, ki po izbranih klubih predstavlja sveže izdani drugi album Glimpse of the Dawn. Po zaslugi Kvlt ov Seitan lahko Tarot danes zvečer prisluhnete v klubu Gromka na Metelkovi, kjer bo za ogrevanje poskrbel slovenjgraški stoner metal/rock trio Woygn, ki se je lani predstavil z debitanskim EP-jem Ascendance.

Vstopnina na vratih znaša borih 10 EUR, začetek pa je napovedan ob 20. uri. Za več informacij spremljajte dogodek na Facebooku.

17. 4. 2024

Peta potrditev za Metaljot Raspaljot 2024 so velenjski thrash metal veterani Kaoz. Festival se bo odvijal 5. julija na občinskem dvorišču v Laškem, doslej potrjeni nastopajoči pa so Bombarder, Rotting Christ, Skytower in 1914.

Prvih 100 vstopnic po ceni 29 EUR je že pošlo. V predprodaji bo naslednjih 200 vstopnic na voljo po ugodnjši ceni 32 EUR, nato pa bodo v redni prodaji stale 35 EUR oziroma 37 EUR na dan dogodka.

17. 4. 2024

Ameriški progresivci Oceans of Slumber z novim singlom Where Gods Fear to Speak napovedujejo izid šestega celovečerca. Album bo izšel pri Season Of Mist, kdaj, pa še ni znano.

17. 4. 2024

Organizatorji dogodkov Hangtime Agency sporočajo, da je nedeljski koncert zasedb Grima in Ultar v zagrebškem klubu Močvara odpovedan. Odpovedana sta tudi koncerta v Beogradu in Novem Sadu ter tudi 40 drugih nastopov skupin po Evropi. Zapletlo se je namreč pri vizah. Izjava banda:

»Dear followers of the Grima cult, sometimes even the biggest and oldest spruce tree can't withstand (in)human acts. There is a point where we have to bow down and accept what cannot be changed.
After 4 months of non-stop efforts from everyone involved behind the scenes, the best we got is a 30 days stay in the Schengen area. We have applied for a 90 days arts science visa, which we have been granted in past years, but not this time, the reasons have not been communicated to us.
We did everything we could do, Asgaardian Events and even Les Acteurs de L'Ombre Productions helped us as much as possible, but all we got are these 30 days for now, which we shall use to the fullest.
Our first show will be on the April 25 in Switzerland and the last one will be on the May 22 in Paris. Any other show will be cancelled. There will be no further rescheduling. We will be happy to see each one of our cultists at these shows. We won't have any other Central European tours in the near future, except a few festivals next year, which we are already negotiating with.«

17. 4. 2024

Organizatorji iz dvorane Gustaf v Mariboru sporočajo, da je znana časovnica za današnji koncert zasedb Cremisi, Cronica in Dark Sphere, in sicer:

19.30 vrata
20.30 Dark Sphere
21.30 Cremisi
22.45 Cronica

Več informacij o samem dogodku najdete v našem Napovedniku

12. 4. 2024

Ulcerate so objavili videospot za skladbo To Flow Through Ashen Hearts s prihajajočega albuma Cutting the Throat of God, ki bo 14. junija izšel pri Debemur Morti Productions. Tracklista:

To Flow Through Ashen Hearts
The Dawn Is Hollow
Further Opening the Wounds
Transfiguration In and Out of Worlds
To See Death Just Once
Undying as an Apparition
Cutting the Throat of God

11. 4. 2024

K nam se kmalu vračajo norveški black metal veterani Keep of Kalessin. Na tokratnem pohodu po evropskih odrih jih spremljajo poljski blackened death metal kolegi Hate, po več nastopih v prestolnici pa so si kot postojanko na slovenskih tleh tokrat izbrali kranjski TrainStation SubArt, ki bo 3. maja gostil koncert. Za ogrevanje bodo poskrbeli domači black metalci Kamra.

Vstopnice so že na voljo v predprodaji na spletni strani kluba po ceni 20 EUR. Na dan dogodka bo vstopnina 25 EUR. Za več informacij lahko tukaj sledite dogodku na Facebooku.

KONCERTI & FESTIVALI
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona
26. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof
MC Pekarna, Maribor
26. 4. 2024
Buss, Dunraven
Mladinski center Postojna, Postojna