Na današnji dan
2015
Unleashed izdajo svoj dvanajsti album Dawn of the Nine
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
11. 10. 2021

Italijanski melodični black metal projekt Elmarja Schölzhorna Horn Project je minuli konec tedna preko Planet K Records izdal prvenec Illusions Of Maya. Za mastering je poskrbel Hannes Grossmann (Mordor Sound Studios), vokale je prevzel Max Careri, medtem ko je Christian Wieser sprogramiral bobne in uredil kitarski solaži za pesmi Illusions Of Maya in Mother Nature.

17. 7. 2020

Organizatorji Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina sporočajo: »Najmlajši so že ob 12. uri vabljeni v kino dvorano Kulturnega doma, kjer jih pričakuje animirana pripoved Slavna medvedja zasedba Sicilije režiserja Lorenza Mattotija. Ob 16. uri sledi brutalni slasher Nesmiselno nasilje, ki ga je režiral znani kanadski komik Jay Baruchel. Ob 18. uri je čas za mojstrovino češkega režiserja Václava Marhoula, presunljivo vojno dramo Obarvana ptica.

Na Glavnem trgu bo ob 21. uri projekcija slovenske črne komedije Operacija Cartier režiserja Mirana Zupaniča z gostom scenaristom Mihom Mazzinijem. Ob 23. uri bo sledila ugandska akcijska komedija Nori svet režiserja IGG Nabwane.

V atriju Mestne hiše bo ob 21. uri na sporedu drugi blok kratkih filmov iz tekmovalnega programa Melies d'Argent, ki mu bo ob 23. uri sledil glasbeni dokumentarec Tusta režiserja Andreja Korovljeva.«

17. 7. 2020

Organizatorji Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina pred zaključkom festivala sporočajo: »Danes na zaključni prireditvi ob 20.30 na Glavnem trgu razkrijemo dobitnike letošnjih nagrad!
Programski sklop Začarani kino danes v kino dvorani Kulturnega doma nudi kar dva filma, ob 12. uri dansko animacijo Pikica, Koko in divji nosorog režiserja Jannika Hastrupa za najmlajše in ob 13. francosko psihološko grozljivko Zombi otrok režiserja Bertranda Bonella za starejšo mladino.
Ob 15. uri bo na istem prizorišču na sporedu ameriška psihedelična grozljivka Blaženost režiserja Joeja Begosa. Ob 17. uri bo čas za ameriški horror triler 1BR režiserja Davida Marmorja. Ob 19. uri sledi španski fantastični triler Prednosti potovanja z vlakom režiserja Aritza Morena.
Na Glavnem trgu bo ob 20.30 slavnostna zaključna prireditev festivala, na kateri bomo razkrili dobitnike letošnjih nagrad. Nagrado za najboljše vino bo podelila vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin, z nagovorom pa nas bo počastil en in edini Peter Mlakar.
Projekcije na Glavnem trgu bodo v znamenju retrospektiv. Ob 21. uri bo prikazan slovenski znanstvenofantastični film Ječarji režiserja Marjana Cigliča z gostoma igralcema Ivom Banom in Jonasom Žnidaršičem, ob 23. uri pa bo na ogled restavrirana verzija klasične komedije Maratonci tečejo častni krog režiserja Slobodana Šijana.
V atriju Mestne hiše bo ob 17. uri posebna predstavitev novega stripa Ivana in Zorana Smiljanića z naslovom Črni plamen. Filmske projekcije bodo nudile dva glasbena dokumentarca, Električni orgazem za ljudi bodočnosti režiserke Marije Vukić in Bure bareta režiserjev Roberta Bubala, Maria Vukadina in Renata Tonkovića.
Ob 18. uri bo na Glavnem trgu potekal filmski kviz Hudega mačka z voditeljem Timonom Grabovcem.«

16. 7. 2020

Organizatorji Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina sporočajo: »Smo že na polovici ljutomerskega dela Grossmannovega festivala, ki danes ob 15. uri vabi v kino dvorana Kulturnega doma na francoski triler Hrup režiserja Jeremyja Lavala. Ob 17. uri bo sledila svetovna premiera britanske grozljivke Žrtvovanje režiserjev Tora Miana in Andyja Collierja, ki bo nas tudi obiskal. Iz tekmovalnega programa za najboljši celovečerec ob 19. uri sledi madžarska črna komedija Tovariš Drakulič režiserja Márka Bodzsárja.

Na Glavnem trgu bo ob 21. uri na ogled psihološka grozljivka Koča, prvi angleško govoreči film Veronike Franz in Severina Fiale, ki nas bo ob tej priložnosti tudi obiskal. Sledila bo ameriška grozljiva komedija Striček Tičeglavec režiserja Matthewa Johna Lawrencea.

V Atriju mestne hiše bo ob 21. uri predvajan prvi blok kratkih filmov iz tekmovalnega programa Melies d'Argent, ki jim bo ob 23. uri sledil glasbeni dokumentarec Kje se konča telo režiserja Marca Porsie, edinstven vpogled v delovanje kultne skupine Swans.«

14. 7. 2020

Iz Prlekije sporočajo: »Po uspešno zaključenem programu v Ormožu se Grossmannov festival seli v dobri stari Ljutomer. Začenjamo ob 18. uri v kino dvorani Kulturnega doma z drugim delom horror omnibusa Deathcember. Z nami bosta tudi gosta, in sicer producenta Dominic Saxl in Ivo Scheloske.

Ob 20.30 bo na Glavnem trgu otvoritvena slovesnost in predstavitev razstav Zorana Smiljanića in Roberta Juraka, ki bosta do konca festivala postavljeni v Galeriji Ante Trstenjak. Ob 21. uri sledi projekcija slovenske kriminalke Vsi proti vsem z gosti režiserjem Andrejem Košakom, igralci Vladom Novakom, Juretom Ivanušičem in Valterjem Draganom ter producentom Zoranom Dževerdanovićem. Ob 23. uri bomo na isti lokaciji pogledali še kanadsko slasher komedijo Aquaslash režiserja Renauda Gauthierja.

Ob 22. uri bo v atriju Mestne hiše projekcija filmov iz programskega sklopa Na fantastični strani Alp, gost bo režiser Janez Juh.

Vljudno vabljeni!«

10. 7. 2020

V Prlekiji pravijo: »Danes, 10. 7. 2020, bomo v Ormožu otvorili že 16. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo letos potekal v dveh krajih; med 10. in 12. 7. v Ormožu, med 14. in 18. 7. pa v Ljutomeru. Tako bo festival doživel tudi dve otvoritvi, prvo že danes ob 20.30 na grajski pristavi v Ormožu, kjer si bomo pod zvezdami ogledali tudi otvoritveni film Mateja Nahtigala, kriminalko z naslovom Korporacija. Ob 19. uri bo v dvorani ormoškega Kulturnega doma na ogled venezuelska zombi grozljivka Infekcija v režiji Flavia Pedote, ob 23. uri pa na čudoviti lokaciji ob ormoškem gradu sledi še Riot Girls, znanstvenofantastična akcija kanadske režiserke Jovanke Vuckovic.

V soboto bo Kulturni dom Ormož gostil Začarani kino, ki najmlajše vabi na ogled danskega animiranega filma Pikica, Koko in divji nosorog. Nekoliko starejši boste gledali ameriški grozljivki Blaženost in 1BR, slednja se poteguje za Hudega mačka za najboljši celovečerni film. V klubu Unterhund bo na sporedu prvi sklop kratkih filmov, ki tekmujejo za nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma Melies d’Argent za najboljši evropski fantastični kratki film, nato pa nas čakata še dva glasbena dokumentarca, 70 let doktorja za rock'n'roll in Zožene sanje – Repetitor v CZ-ju. Na grajski pristavi bomo trepetali ob ruski fantastični avanturi Koma in ugandski akcijski komediji Nori svet. Če boste z nami v Ormožu, vabljeni, da se prijavite na Filmski kviz Hudega mačka, ki bo preizkusil vaše poznavanje filma.

Nedeljski Začarani kino bo v Ormož pripeljal še Slavno medvedjo zasedbo Sicilije, nato bosta Kulturni dom prestrašili grozljivki Deathcember Vol.1 in Strupen sem, ki tekmuje za Hudega mačka. V Unterhundu bomo gledali drugi sklop tekmovalcev za Melies d’Argent in glasbeni dokumentarec Tusta o pevcu legendarne skupine KUD Idijoti. Od Ormoža in prvega dela festivala se bomo poslovili z vsem dobro poznano jugoslovansko komedijo Kdo neki tam poje, ki bo po štiridesetih letih od nastanka na ogled v digitalno restavrirani obliki. Vozi, Miško!«

8. 7. 2020

Iz Ljutomera prihaja naslednje sporočilo: »Organizatorji Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina smo v zadnjih mesecih zaradi epidemije koronavirusa naleteli na številne težave. K sreči smo se izognili najhujšemu in dogodka nismo odpovedali. Je pa prišlo v zadnjih tednih do dodatnih sprememb v spremljevalnem programu, žal tudi ne moremo predvideti, če bomo v kakšne prilagoditve prisiljeni še v naslednjih dneh. V priponki pošiljam aktualno sporočilo za medije, še bolj sveže informacije pa boste lahko dobili v sredo na tiskovni konferenci.«

Celoten filmski program je objavljen tukaj, glede glasbenega programa pa smo v zadnjem trenutku izvedeli, da je za letos žal odpovedan.

 

23. 6. 2020

Organizatorji Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina, ki se bo letos odvijal na dveh lokacijah (Ormož in Ljutomer) od 10. do 18. julija, sporočajo:

»Žal je zaradi novih ukrepov v zvezi s preprečevanjem korona virusa prišlo do spremembe, kar pomeni, da glasbeni program ne bo tak kot prejšnja leta. Koncerti v klubu trenutno niso izvedljivi, lahko pa se seveda še kaj spremeni. Glasbeni program bo najbrž samo v soboto, 18. julija, spet bodo z nami Monstrumental, in najbrž še dva banda.

Tudi zombi parada bo letos drugačna, in sicer se bo izvedla z avtomobili, ki bodo peljali do Ormoža in nazaj, in namesto banda, ki je po navadi spremljal povorko, bodo avtoradii preklopili na Radio Maxi, kjer bo poseben Grossmannov program.«

22. 6. 2020

Organizatorji Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina sporočajo:

»Še slab mesec dni nas loči od ponovnega praznika fantastičnega filma in vina – 16. Grossmannov festival letos ponovno vabi vse ljubitelje fantastike, grozljivk, kriminalk, trilerjev, komedij in glasbenih dokumentarcev v idilično prleško pokrajino, kjer jih pričakuje kar osem dni festivalskega dogajanja, in sicer od 10. do 12. julija v Ormožu in od 14. do 18. julija v Ljutomeru.

V Ormožu se bo filmski program odvijal na treh prizoriščih, poleg kino dvorane Doma kulture tudi na čudoviti lokaciji ormoškega gradu, kjer bodo projekcije potekale na prostem in v klubu Unterhund. Tudi ljutomersko dogajanje bo potekalo na treh že dobro znanih prizoriščih – v kino dvorani Doma kulture ter na prostem v okrilju Glavnega trga in atrija Mestne hiše.

Ponovno vas bomo razvajali z najboljšimi filmov iz aktualne produkcije, ki bodo prikazani tako v sklopu tekmovalnih programov – Hudi maček za najboljši celovečerec, Slakov hudi maček za najboljši kratki film, Melies d'argent za najboljši evropski fantastični kratki film (ki ga podeljuje Méliès International Festivals Federation, mednarodna zveza festivalov fantastičnega filma) in Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec -, kot tudi v posebnem izboru aktualnih filmskih presežkov izven tekmovalnega programa, kot po navadi pa se bomo spomnili tudi pomembnih starejših klasik in žanrskih mejnikov.«

11. 12. 2017

Nemška progresivna death metal zasedba Alkaloid, ki jo sestavljajo bobnar Hannes Grossmann (Eternity's End, Blotted Science, ex-Obscura, ex-Necrophagist), basist Linus Klausenitzer (Obscura, Eternity's End, Noneuclid, ex-Fall Of Serenity), kitarista Christian Münzner (Eternity's End, ex-Obscura, ex-Paradox, ex-Necrophagist, ex-Spawn Of Possession, ex-Defeated Sanity, ex-Majesty) in Danny Tunker (Abhorrent, ex-Aborted, ex-God Dethroned, ex-Prostitute Disfigurement), ter vokalist/kitarist Morean (Dark Fortress, Noneuclid), bo 9. februarja pri založbi Season Of Mist ponovno izdala svoj debitantski album The Malkuth Grimoire iz leta 2015. Tukaj lahko preverite tudi skladbo z naslovom Alter Magnitudes.

1. 12. 2017

Založba Prosthetic Records je pod svoje okrilje vzela ekstremne progresivne metalce Howling Sycamore, ki bodo 26. januarja izdali samonaslovljeni prvenec. Tukaj lahko že preverite tudi prvo skladbo z naslovom Upended.

Howling Sycamore je novi projekt, v katerem sodelujejo kitarist in producent Davide Tiso (Ephel Duath, Gospel Of The Witches), vokalist Jason McMaster (Dangerous Toys, Broken Teeth, ex-Watchtower) in bobnar Hannes Grossmann (Necrophagist, Obscura), na albumu pa se kot posebni gostje pojavljajo še saksofonist Bruce Lamont (Yakuza, Brain Tentacles) ter kitarista Kevin Hufnagel (Dysrhythmia, Gorguts) in Fester (Burials, Humorous).

Tracklista je sledeča:
Upended
Obstinate Pace
Let Fall
Intermezzo
Midway
Chant of Stillness
Descent to Light
Dysphoria

21. 6. 2016

»12. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo zopet ponudila jagodni izbor fantastičnih, grozljivih, divjih in kultnih filmov iz vsega sveta. Ob naših stalnih tekmovalnih kategorijah, ki jih priporoča Hudi maček, se bomo ozirali tudi v preteklost z izbranimi retrospektivami, ob tem pa gledali kultne klasike prihodnosti. Tudi letos pričakujemo številne filmske goste, ki bodo predstavljali svoje filme in s katerimi bo moč pokramljati ob kozarčku vina.
Letos prav tako ponujamo sodelovanje v filmskih in igralskih delavnicah, uvajamo pa tudi Malo delavnico digitalnih filmskih učinkov (CGI) ter Delavnico filmskega bojevanja. Rok prijave za Malo delavnico groze je 1. julij, za Malo delavnico filmskih učinkov pa 4. julij. Delavnica filmskega bojevanja vpisuje do zapolnitve mest, zato je potrebno s prijavami pohiteti.«

Poleg tega sporočajo organizatorji še: »Grossmannov festival, ki se je uveljavil kot najpomembnejši žanrski filmski festival v vzhodni in južni Evropi, pridobiva tudi značaj poletnega festivala. Kampiranje je zato letos prvič razširjeno na lokacijo ob ljutomerskem bazenu, kot POOL-CAMPING! Obiskovalci bodo lahko za pičle 3€ kampirali in se kopali urejenem ljutomerskem letnem kopališču.
Iz vročine bo seveda moč pobegniti na številne filmske projekcije in dogodke povezane s filmom, ali se udeležiti spremljevalnega programa, ki bo zajemal glasbene, subkulturne in druge umetniške dogodke in razstave. Gostje in obiskovalci pa bodo lahko tradicionalno okušali vrhunska vina in sodelovali pri izboru najboljše kapljice, ki bo prejela naziv Hudi maček - Vinski šampion.
Filmske projekcije in nekateri drugi dogodki programa bodo simbolično plačljivi.«

13. 7. 2015
Z jutrišnjim dnem se začenja že enajsta edicija priljubljenega festivala Grossmann, ki vsako leto poskrbi za obširno promocijo slovenskega filma, pa tudi za ljubitelje alternativne glasbe oziroma kulture nasploh. Metalsko ljudež utegne tu predvsem pritegniti sredin koncert simpatičnih brutalcev Dickless Tracy in thrasherjev Kaotic Bullets, z metalskimi tematikami z roko v roki pa kot vedno hodi tudi filmski in ostali program festivala. Pri tem gre izpostaviti predvsem prvo slovensko grozljivko Idila, ki se bo predvajala v sredo, 15. 7., ter v petek, 17. 7., ko se bo odvila uradna predpremiera filma, na kateri se bo gledalcem pridružila tudi snemalna ekipa. Če vas zanima, kaj film ponuja, naj omenimo samo to, da gre za celovečerec na nivoju, pri katerem je sodelovalo kar nekaj predanih ljubiteljev težke glasbe ter številna znana imena slovenske filmske in gledališke scene. Sicer pa se bo v soboto na festivalu odvila še tradicionalna zombi parada, ves teden bo tam prisoten legendarni igralec Udo Kier, ki bo prejel nagrado za življenjsko delo, kot novost pa so organizatorji uvedli tudi tedenske vstopnice, filmi pa bodo predvajani v tehnologiji DCP, kar pomeni veliko višjo kvaliteto tako slike kot tudi zvoka. Kampiranje kot vedno ostaja brezplačno. Za več in bolj natančne informacije o pestrem dogajanju v Ljutomeru si oglejte urnik festivala. /J.G./

Avtor: Gorjanec
9. 2. 2015
Mednarodni festival fantastičnega filma in vina Grossmann v Ljutomeru se bo letos ponovil enajstič. Enajsti Grossmann bo potekal od 14. do 18. julija, odprti so filmski razpisi za Grossmannov festival, za kaj več podrobnosti tako o filmskem kot tudi glasbenem programu pa je v tem trenutku še prehitro. A prepričani smo, da bo spet vredno romanja v prleško prestolnico. /D.K./

18. 7. 2014
V skupini Alkaloid so se združili bobnar Hannes Grossmann (ex Obscura, Blotted Science, ex Necrophagist), kitarista Christian Muenzner (ex Obscura, ex Necrphagist) in Danny Tunker (Aborted, ex God Dethroned), basist Linus Klausenitzer (Obscura) in vokalist/kitarist Florian Magnus Maier (Noneuclid, Dark Fortress). Peterica že pripravlja prvenec, ki bo izšel v začetku prihodnjega leta. /P.G./

KONCERTI & FESTIVALI
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana
24. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Revolver Club, San Donà di Piave, Italija
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona