NOVICE

17. 5. 2021

V 61. letu starosti se je poslovil William John Tsamis, kitarist in soustanovitelj legendarne ameriške zasedbe Warlord. Znano je, da je Bill Tsamis trpel za neozdravljivo boleznijo, vendar vzroka smrti javnosti niso razkrili.

14. 5. 2021
Metalsteel danes ob 20h pripravljajo poseben livestream koncert z gosti, naslovljen Tribute to Legends. Gre za dogodek v sklopu promocije zadnjega singla Death=Life ter promocijo prihajajočega albuma Forsaken By the Gods, ki bo izšel letos septembra. Predvsem pa gre za opomnik, da domača metal scena še živi, čeprav je zaradi epidemioloških ukrepov na kolenih. V ta namen so povabili glasbene kolege, vokaliste, da se skupaj poklonijo legendam heavy metal glasbe. Dogodek bosta moderirala Šujo & Gorjanec z Radia Bob.
 
Z Metalsteel bodo nastopili:
- Aleks Škofljanec (Negligence, ex-Metalsteel)
- Jan Leščanec (SkyEye)
- Aleksandra Josić (King Foo)
- Frenk Stritar (Hangar 55)
- Igor Zonta (Cowboys From Hell)
- Mario Murgič (ex-Underground)
 
Dogodek se bo brezplačno prenašal na www.facebook.com/klubjedro, prav tako pa bo potekal v živo v etru Radia Bob:
- FM 87,6 MHz (Ljubljana z okolico)
- DAB+ 215,072 MHz, blok 10D (vsa Slovenija)
- spletni stream: http://www.radiobob.si/live/
- mobilne aplikacije (TuneIN Radio ipd.)
10. 5. 2021

Letošnje poletje se vrača domači festival Črna Loka, o katerem smo že pisali tukaj. Nedavno pa so organizatorji razkrili tudi prvi nastopajoči zasedbi, in sicer Češke black metalce Inferno ter domače black/death metalce Morost.

7. 5. 2021
Metalsteel v sodelovanju s Klubom Jedro in Radiem Bob naslednji petek, 14. maja, pripravljajo poseben pretočni koncert z gosti, ki ga lahko brezplačno spremljate na Facebooku.

Medvodskim heavy metalcem se bodo na domačem odru pridružili:
– Aleks Škofljanec (Negligence, ex-Metalsteel)
– Klemen Kalin (Eruption)
– Jan Leščanec (SkyEye)
– Aleksandra Josic (King Foo)
– Franc Stritar (Hangar 55)
– Igor Zonta (Cowboys From Hell)
3. 5. 2021

Goregäng sta objavila videospot za skladbo Farm The Mother s svežega EP-ja z naslovom Long Live The Grime, ki je izšel konec prejšnjega tedna pri Listenable Insanity Records.
28. 4. 2021

Hore je poljski post-black metal projekt, ki je že vse od nastanka leta 2018 zavit v tančico skrivnostnosti. Čeprav naj bi šlo za skupino, sestavljeno iz znanih glasbenikov iz metalskih voda, se ti niso odločili za razkritje identitete. Komadu Drwimy jak grom lahko prisluhnete tukaj, debitantski plošček Siostry Wiedźmy pa bo izšel 14. maja.

28. 4. 2021

Nekoč davnega časa, skoraj 30 let nazaj, je imela Slovenija festival pod imenom Črna Loka, ki je dobil svoje ime po Škofji Loki, v okolici katere se je odvijal. Težki koronski časi pa so pripeljali do tega, da bo na obali Poljanske Sore letos ponovno potekal istoimenski festival. Kot lahko izveste na Facebook dogodku, se bo 5. in 6. avgusta odvijalo »manjše« druženje, kar pomeni do največ 400 oseb. Vsak večer bo nastopil en tuj band, družbo pa jim bodo delale mnoge domače zasedbe.

28. 4. 2021

V torek je iz kampa festivala Metaldays prišla informacija o odprtju kampanje zbiranja donacij preko portala GoFundMe. Glede na to, da so tudi oni ostali brez državne pomoči, stanje poletne festivalne oziroma kulturne sezone pa je še vedno pod velikim vprašajem, so se odločili za dodatno zbiranje denarnih sredstev. Še vedno pa lahko podprete domači festival tudi z nakupom raznolikega mercha, v katerem so ponovno na voljo tudi nalepke za avto in zanimive sestavljanke.

22. 4. 2021

Španska death metal zasedba Bizarre, v kateri sodelujejo člani skupin Wormed, Onirophagus, Aposento in drugih, je objavila skladbo The Shadow Over Innsmouth s prihajajočega albuma Invocation Codex, ki bo izšel letos poleti pri Transcending Obscurity Records. Naslovnico za album je prispeval Roberto Toderico (Sodom, Pestilence, Sinister, Fleshcrawl, Paganizer).

16. 4. 2021

Tukaj lahko v celoti prisluhnete EP-ju brazilsko/nemških death metalcev Incarceration. Empiricism je uradno izšel danes.

6. 4. 2021

Med velikonočnimi prazniki je organizator bavarskega festivala Dark Easter Metal Meeting objavil seznam vseh nastopajočih na festivalu Dark Easter Metal Meeting 2022.

Seznam je naslednji: 1914, ARS VENEFICIUM, BELPHEGOR, BETHLEHEM, CRESCENT, DEMONICAL, DENIAL OF GOD, DORDEDUH, ELLENDE, ENISUM, ERIDU, GAAHLS WYRD, GRAVE, GRAVE DESECRATOR, IMPERIUM DEKADENZ, MARDUK, MEMORIAM, MEPHORASH, MERRIMACK, MESSA, MORK, MY DYING BRIDE, NAGLFAR, PANZERFAUST, PERCHTA, PRIMORDIAL, ROOT, RUNEMAGICK, SULPHUR AEON, VARATHRON, VARGSHEIM in WORMWOOD.

Seznam nastopajočih po dnevih najdete na priloženi sliki ali na Facebook strani dogodka oziroma v našem napovedniku. Vse že kupljene vstopnice za leti 2020 in 2021 ostanejo veljavne do leta 2022.

26. 3. 2021

Ameriški grunge/punk/metal trio Warish je objavil videospot za skladbo S.H.M. (Second Hand Misery) s prihajajočega albuma z naslovom Next To Pay, ki bo izšel 30. aprila pri RidingEasy Records.10. 3. 2021

Organizator norveškega festivala Inferno Metal Festival 2022 je objavil dnevni razpored nastopajočih:

Četrtek, 14. april:
Triumph of Death, Ihsahn, Kampfar, Cadaver, Djerv, Bølzer, Sylvaine, 1914, Regarde Les Hommes Tomber.

Petek, 15. april:
Venom, Gorgoroth, Ved Buens Ende, Uada, Hamferd, Benighted, The Great Old Ones, Asagraum, Solbrud.

Sobota, 16. april:
Mayhem, Marduk, Vreid, Asphyx, Dark Fortress, Tulus, Valkyrja, Xenoblight, Gnida.

Nedelja, 17. april:
Kreator, Taake, Myrkskog, Oranssi Pazuzu, Whoredom Rife, Dyscarnate, Nyrst, Eridu.

Še bolj pregleden razpored najdete na spletni strani festivala, kjer lahko tudi kupite vstopnice. Sicer pa za edicijo v naslednjem letu veljajo že kupljene vstopnice za lansko ali letošnjo edicijo, ki sta bili odpovedani zaradi koronavirusa.

8. 3. 2021

Producent in solo izvajalec Libra je sredi pandemije junija lani k sodelovanju povabil nekatere prominentne glasbene kolege, da skupaj posnamejo priredbo Depeche Mode klasike It Doesn’t Matter Two. Pri projektu so se mu pridružili Anneke Van Giersbergen (ex-The Gathering, Vuur, The Gentle Storm), Shaun MacGowan (My Dying Bride), Aaron Stainthorpe (My Dying Bride), Eicca Toppinen (Apocalyptica), Aaron Aedy (Paradise Lost), Don Aires Pereira (Moonspell), Kenny Hickey (ex-Type O Negative, ex-Danzig, Silvertomb), Caleb Bingham (ex-Five Finger Death Punch, Athanasia) in Ruud Jolie (Within Temptation), rezultat pa so sedaj ovekovečili tudi s »koronskim« videospotom.

Za produkcijo, aranžmaje in miks je poskrbel Libra, ki je odigral tudi bobne, medtem ko so mastering zaupali legendarnemu Tedu Jensenu (Metallica, Megadeth, Iron Maiden, AC/DC).

3. 3. 2021

Nemški dark metal/neofolk dvojec Empyrium je pretekli petek pri Prophecy Productions izdal svoj šesti studijski album z naslovom Über den Sternen, ki mu lahko v celoti prisluhnete spodaj.ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka