NOVICE

17. 5. 2021

V 61. letu starosti se je poslovil William John Tsamis, kitarist in soustanovitelj legendarne ameriške zasedbe Warlord. Znano je, da je Bill Tsamis trpel za neozdravljivo boleznijo, vendar vzroka smrti javnosti niso razkrili.

10. 5. 2021

Letošnje poletje se vrača domači festival Črna Loka, o katerem smo že pisali tukaj. Nedavno pa so organizatorji razkrili tudi prvi nastopajoči zasedbi, in sicer Češke black metalce Inferno ter domače black/death metalce Morost.

3. 5. 2021

Goregäng sta objavila videospot za skladbo Farm The Mother s svežega EP-ja z naslovom Long Live The Grime, ki je izšel konec prejšnjega tedna pri Listenable Insanity Records.
6. 4. 2021

Med velikonočnimi prazniki je organizator bavarskega festivala Dark Easter Metal Meeting objavil seznam vseh nastopajočih na festivalu Dark Easter Metal Meeting 2022.

Seznam je naslednji: 1914, ARS VENEFICIUM, BELPHEGOR, BETHLEHEM, CRESCENT, DEMONICAL, DENIAL OF GOD, DORDEDUH, ELLENDE, ENISUM, ERIDU, GAAHLS WYRD, GRAVE, GRAVE DESECRATOR, IMPERIUM DEKADENZ, MARDUK, MEMORIAM, MEPHORASH, MERRIMACK, MESSA, MORK, MY DYING BRIDE, NAGLFAR, PANZERFAUST, PERCHTA, PRIMORDIAL, ROOT, RUNEMAGICK, SULPHUR AEON, VARATHRON, VARGSHEIM in WORMWOOD.

Seznam nastopajočih po dnevih najdete na priloženi sliki ali na Facebook strani dogodka oziroma v našem napovedniku. Vse že kupljene vstopnice za leti 2020 in 2021 ostanejo veljavne do leta 2022.

26. 3. 2021

Ameriški grunge/punk/metal trio Warish je objavil videospot za skladbo S.H.M. (Second Hand Misery) s prihajajočega albuma z naslovom Next To Pay, ki bo izšel 30. aprila pri RidingEasy Records.10. 3. 2021

Organizator norveškega festivala Inferno Metal Festival 2022 je objavil dnevni razpored nastopajočih:

Četrtek, 14. april:
Triumph of Death, Ihsahn, Kampfar, Cadaver, Djerv, Bølzer, Sylvaine, 1914, Regarde Les Hommes Tomber.

Petek, 15. april:
Venom, Gorgoroth, Ved Buens Ende, Uada, Hamferd, Benighted, The Great Old Ones, Asagraum, Solbrud.

Sobota, 16. april:
Mayhem, Marduk, Vreid, Asphyx, Dark Fortress, Tulus, Valkyrja, Xenoblight, Gnida.

Nedelja, 17. april:
Kreator, Taake, Myrkskog, Oranssi Pazuzu, Whoredom Rife, Dyscarnate, Nyrst, Eridu.

Še bolj pregleden razpored najdete na spletni strani festivala, kjer lahko tudi kupite vstopnice. Sicer pa za edicijo v naslednjem letu veljajo že kupljene vstopnice za lansko ali letošnjo edicijo, ki sta bili odpovedani zaradi koronavirusa.

8. 3. 2021

Producent in solo izvajalec Libra je sredi pandemije junija lani k sodelovanju povabil nekatere prominentne glasbene kolege, da skupaj posnamejo priredbo Depeche Mode klasike It Doesn’t Matter Two. Pri projektu so se mu pridružili Anneke Van Giersbergen (ex-The Gathering, Vuur, The Gentle Storm), Shaun MacGowan (My Dying Bride), Aaron Stainthorpe (My Dying Bride), Eicca Toppinen (Apocalyptica), Aaron Aedy (Paradise Lost), Don Aires Pereira (Moonspell), Kenny Hickey (ex-Type O Negative, ex-Danzig, Silvertomb), Caleb Bingham (ex-Five Finger Death Punch, Athanasia) in Ruud Jolie (Within Temptation), rezultat pa so sedaj ovekovečili tudi s »koronskim« videospotom.

Za produkcijo, aranžmaje in miks je poskrbel Libra, ki je odigral tudi bobne, medtem ko so mastering zaupali legendarnemu Tedu Jensenu (Metallica, Megadeth, Iron Maiden, AC/DC).

3. 3. 2021

Nemški dark metal/neofolk dvojec Empyrium je pretekli petek pri Prophecy Productions izdal svoj šesti studijski album z naslovom Über den Sternen, ki mu lahko v celoti prisluhnete spodaj.2. 3. 2021

Obalni black metal one-man band Vulgaris je konec prejšnjega meseca pri založbi Narbentage Productions v omejeni nakladi na kaseti izdal svoj debitantski EP, ki nosi naslov The Gospel Of Bestial Noise.

Vse inštrumente in vokale za aktualno izdajo je posnel Hellscream (Chains, Teufel, Druidorama, Provocator, Bleeding Fist).

25. 2. 2021

Včeraj je organizator norveškega festivala Inferno Metal Festival naznanil, da je tudi letošnja edicija odpovedana. Postopek v zvezi z vračilom vstopnine bo enak kot za lansko edicijo in se bo začel s 1. marcem, kdor pa želi drugo leto obiskati festival, pa mora samo obdržati že kupljeno vstopnico.

Drugo leto bo festival potekal od 14. do 17. aprila, potrjenih pa je prav tako že veliko letošnjih bandov: Kreator, Mayhem, Venom, Ihsahn, Kampfar, Ved Buens Ende, Vreid, Cadaver, Myrkskog, Entombed AD, Asphyx, Benighted, Bølzer, Dark Fortress, Tulus, Whoredom Rife, Djerv, Hamferd, Dyscarnate, The Great Old Ones, 1914, Sylvaine, Asagraum, Nyrst, Isvind, From The Vastland, Regarde Les Hommes Tomber, Nachash, Ulvehyrde, Kosmos Brenner, Sovereign, Gnida, Eridu, Zifir, Solbrud, Xenoblight, Oranssi Pazuzu.

22. 2. 2021

Glede na trenutne Covid-19 razmere je bilo pričakovati tudi odpoved avstrijskega enodnevnega festivala Vienna Metal Meeting. Za razliko od ostalih festivalov pa VMM ni prestavljen, ampak je v celoti odpovedan. Organizatorji so namreč sporočili, da veliko bandov z letošnjega seznama nastopajočih ni uspelo potrditi udeležbe na festivalu prihodnje leto, ki pa bo potekal v drugačni obliki. Zaradi želje po 100 % izvedbi so se odločili, da bo VMM po novem dvodnevni festival, ki bo potekal 7. in 8. oktobra, in sicer izključno v notranji dvorani oziroma prostorih Arene Dunaj. Do vključno 1. junija 2021 imate imetniki že kupljenih vstopnic čas, da na mestu, kjer ste te kupili, zahtevate vračilo denarja. Če ste to storili preko portala Ticketmaster, lahko v kratkem pričakujete elektronsko sporočilo z dodatnimi navodili.

28. 1. 2021

Organizatorji nemškega festivala Dark Easter Metal Meeting, ki se tradicionalno dogaja vsako leto na velikonočni konec tedna v bavarski prestolnici, so tega zaradi aktualne situacije v zvezi s Covid-19 ponovno odpovedali oziroma prestavili na naslednje leto. Nov termin sta 16. in 17. april 2022, organizator pa že dela na tem, da bi lahko vsi za letos potrjeni bandi nastopili tudi naslednje leto.

27. 1. 2021

V več kot 4-urnem pretočnem koncertu oziroma dogodku Stream Bloody Stream so se združile 4 stockholmske zasedbe: heavy metalci Wolf, doom legende Sorcerer, progresivni death metalci Descend ter 70's hard rockerji Lugnet. Koncert bo predvajan to soboto, 30. januarja, ob 19.15, več informacij kot tudi možnost nakupa vstopnic pa najdete na tej povezavi.

18. 12. 2020

Radijski moderator Ivan Cepanec sporoča: »Metal Detektor Radio Študent vabi SLOVENSKE metal bende k sodelovanju v letnem pregledu slovenske metal scene. Če ste slovenska zasedba/duet ali pa one-man band in ste v letu 2020 izdali album/demo/EP ter igrate metal ali kaj podobno extremnega, potem se METAL DETEKTOR priporoča za sodelovanje. Namreč, v zadnjih dveh epizodah – 22. 12. in 29. 12. 2020 ob 22:00 na Radiu Študent – bomo opravili pregled letošnjih slovenskih metal izdaj.

Če ustrezate zgoraj navedenim kriterijem, mi pošljite ENO pesem, v MP3 320 kbps verziji (YouTube link pač ne velja!) ter kratki info na ZS.

NE NA MAIL! IN NE YOUTUBE LINKOV! MP3! ENA pesem v MP3 formatu je dovolj. Ni treba celega albuma, EP-ja itd., pa naj si izbiram. To ENO pesem v MP3-formatu lahko brez težav pošljete na ZS. Obvezno pa je dodati info, prosim.

Izberite pač komad, za katerega menite, da vas najbolje reprezentira. Material sprejemam do sobote, 19. 12. 2020!

PS: Tudi če ste že bili letos predstavljeni v oddaji, boste pač še enkrat, ako imate željo, tako da kar pišite – isti pogoji glede formata posnetka, info teksta in datumskega zadnjega roka veljajo tudi za vas.«

26. 11. 2020

Založba Argonauta Records napoveduje koncertni album sedaj že razpadlih ameriških doom metal legend Iron Man z naslovom Hail To The Riff, ki v trgovine prihaja 5. marca 2021. Album je posvečen spominu na leta 2018 tragično preminulega ustanovnega člana in kitarista Alfreda Morrisa III. Gre za posnetek njihovega nastopa na Castle of Doom Festival v Pagazzanu iz leta 2014, ko je skupina nasploh prvič v svoji karieri gostovala v Italiji. Ob tej priložnosti je vokalist Dee Calhoun ustvaril tudi videospot za skladbo As The Gods Have Spoken, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Tracklist je sledeča:
The Fury
Run From The Light
The Worst And Longest Day
Ruler Of Ruin
South Of The Earth
Grown
As The Gods Have Spoken
Hail To The Haze
Sodden With Sin
A Whore In Confession
On The Mountain
Fallen Angel
Black Night
Black Morning (do sedaj še neizdana studijska skladba)

ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka