NOVICE

20. 9. 2021

Majhni bratec velikega festivala Metaldays, New Metal Festival, se poslavlja. Festival, ki je vzklil kot rezultat t. i. 2-dnevnega (uradnega) predčasnega prihoda v Tolmin, odhaja v upokojitev predvsem zaradi posledic korona krize. Organizatorji pa vseeno navajajo še mnoge druge razloge, kot so nepredvidljivi pogoji v prihodnosti (neuradno naj bi jim bilo celo rečeno, da 10-dnevnega festivala, kot smo ga poznali, več ne bo možno izvajati), prav tako pa jim očitno (slaba?) logistična izkušnja zaradi pogojev PCT na letošnji ediciji festivala ravno tako ne pomaga. Še ena novica pa je ta, da naj bi občina Tolmin v preteklem tednu podpisala pogodbe glede gradnje vsem znane obvoznice, kar pomeni, da bi se dela lahko pričela hitreje, kot sprva pričakovano. Kaj to pomeni za festival Metaldays, zaenkrat še ni znano. Metaldays se bo (načrtovano) odvil med 24. in 30. julijem 2022, zaradi prej omenjenih razlogov pa je predčasni prihod nedovoljen oziroma prepovedan.

13. 9. 2021

Ta četrtek, 16. septembra, bodo v mariborski dvorani Gustaf nastopile ameriške heavy/thrash metal/punk legende Mentors (znane tudi kot The Mentors). Gre za zasedbo, ki je bila ustanovljena leta 1976 in tako letos praznuje 45 let delovanja, v okviru katerega je izdala 8 studijskih albumov in številne druge izdaje, zadnjo v lanskem letu, in sicer EP z naslovom Al extremo. Zasedba je sicer poznana po svojih kontroverznih besedilih in divjih nastopih, zaradi česar bo njen nastop v Gustafu vse kaj drugega kot dolgočasen. Kot predskupina bodo nastopili lokalci Uporabniki.

3. 9. 2021

Včeraj se je začel 2. del praznovanja 27. obletnice KC Pekarna. Tukaj je časovnica današnjega metal večera:

20.00 Uporabniki (Old School Thrash Metal)
21.00 Taste Of Plague (Blackened Deathcore)
22.00 Decatholicize (Death Thrash Metal)

27. 8. 2021

Švicarski industrialci Samael bodo eden od headlinerjev na dunajskem festivalu Vienna Metal Meeting. Vsi zaenkrat napovedani bandi so: Samael, Vomitory, Vektor, Asphyx, Cryptosis, Diabolical, Partental Advisory, Fuoco Fatuo, Darvaza in Necrophobic.

23. 8. 2021

Gvatemalski death/thrash metalci Metal Requiem so julija izdali single Sickness Within. Besedilni video si lahko ogledate spodaj:
19. 8. 2021

Prejšnji teden se je v Velenju začel že 24. festival mladih kultur Kunigunda, ki ga prireja Mladinski center Velenje.

Poleg razstav, okroglih miz, predstav, delavnic in drugih dogodkov vsako poletje poskrbi tudi za nekaj koncertov, in sicer je letošnji metal koncert na Kunigundi napovedan 27. avgusta, ko bodo na letnem kinu ob Škalskem jezeru nastopili Kaoz, Marax, Carnifliate, Something Small in Snøgg.

Na uradni strani festivala je objavljen celoten program, omenjeni dogodek pa lahko spremljate tudi na Facebooku.
O letošnjem programu so organizatorji zapisali:

»
Festival mladih kultur se v Velenje vrača že 24. leto. Tokrat pod sloganom srcalo družbe. Tega je ekipa izbrala z namenom, da obiskovalce postavi pred ogledalo, z vprašanjem kdo kot posameznik in družba smo. Z željo o predstavitvi širše slike, Kunigunda nagovarja soljudi naj stopimo korak nazaj in trenutna globalna trenja pogledamo z distance in opozarja na pomen dialoga ter iskanja rešitev za skupno dobro. 

Tako je letošnji program večinsko posvečen domačim ustvarjalcem, ki so v časih ko je kultura najbolj trpela bili pozabljeni. Tudi tokrat pa je v ospredje postavljeno občinstvo, da doživi umetnost v živo, se povezuje, sprosti, okrepi telo in duha za življenje v novi realnosti.

Skupaj s predfestivalskim dogajanjem, se bo letos zvrstilo 17 vsebinsko raznolikih dogodkov.«

6. 8. 2021

Ameriška progressive stoner rock/doom metal zasedba Ealdor Bealu je podpisala za založbo Metal Assault Records, pri kateri bo 24. septembra prvič na CD-ju izdala svoj drugi album Spirit Of The Lonely Places iz leta 2019, medtem ko nov studijski izdelek lahko pričakujemo v začetku prihodnjega leta.

Ealdor Bealu iz Boisea v Idahu sestavljajo Carson Russell (kitara, vokal), Rylie Collingwood (bas, vokal), Travis Abbott (kitara, vokal) in Michael Mulcock (bobni).

4. 8. 2021

Po lanski in letošnji odpovedi dunajskega festivala Vienna Metal Meeting je zdaj znan datum izvedbe v naslednjem letu. To je 7. in 8. oktober 2022, zaenkrat potrjeni bandi pa so: Asphyx (NED), Darvaza (INT), Fuoco Fatuo (ITA), Necrophobic (SWE), Parental Advisory (AUT), Vomitory (SWE).

4. 8. 2021

Britanske doom metal legende Warning bodo 24. septembra pri Cappio Records izdale koncertni album Watching From A Distance - Live At Roadburn. Na njihovem Bandcampu lahko že prisluhnete koncertni verziji skladbe Footprints. Skupina se je po daljšem času ponovno zbrala leta 2017 za nastop na festivalu Roadburn na Nizozemskem in še nekaterih drugih, a trenutno ni več aktivna.

Tracklista je sledeča:
Watching From A Distance
Footprints
Bridges
Faces
Echoes

27. 7. 2021

V 55. letu starosti je umrl Mike Howe, pevec pri Metal Church ter bivši član zasedb Heretic in Snair. Vzrok smrti javnosti ni bil razkrit.

23. 7. 2021

Švedski heavy rockerji Bombus so posneli videospot za punk/metal himno Abomination Rock'n'Roll, ki je že na voljo na vseh digitalnih glasbenih platformah. Gre za prvega od dveh singlov, ki ju bo skupina objavila čez poletje.16. 7. 2021

Znana je časovnica avstrijskega festivala Metal On The Hill 2021, ki se bo odvijal 13. in 14. avgusta na mestnem gradu mesta Gradec. Razpored najdete na priloženi fotografiji, karte pa lahko že (pred)naročite pri Napalm Records.

6. 7. 2021

Za letošnje leto napovedan in kmalu zatem odpovedan škofjeloški festival Črna Loka ima nov datum. Črna Loka Metal Festival 2022 bo na sporedu 25. in 26 avgusta naslednje leto.

5. 7. 2021

V Gornji Radgoni, natančneje na Sejmišču Gornja Radgona, bo letos prvič potekal dvodnevni metal festival s polnim imenom Metal Fest: Festivalska transverzala Pomurje-Posočje. Če bi se rad odpravil brezplačno na festival, kjer sta glavna headlinerja industrialci Noctiferia in madžarski melodičarji Sear Bliss, moraš vedeti, katerega leta je bil prvič v sodobni obliki organiziran Pomurski sejem. Več informacij najdeš v naši aktualni nagradni igri.

2. 7. 2021

Kalifornijski stoner metal trio Solar Haze napoveduje nov EP The Solar Age, ki izide 16. julija pri založbi Metal Assault Records. Spodaj si že lahko ogledate videospot za naslovno skladbo The Solar Age.

Skupino Solar Haze po novem tvorijo Stephen Falla (kitara, bas, vokal), Ross Cowan (kitara) in Ryan Michael Falla (bobni).

ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana