Na današnji dan
1998
Blind Guardian izdajo svoj šesti album Nightfall in Middle-Earth
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
15. 4. 2024

Norveški gotični elektroničarji The Kovenant bodo nastopili na nizozemskem festivalu Eindhoven Metal Meeting 2024. Poleg njih je bilo napovedanih še šest zasedb, celoten seznam nastopajočih pa trenutno zgleda tako:

DARK FUNERAL (petkov headliner) | ASPHYX | THE KOVENANT | AGENT STEEL | M.O.D. | ANAAL NATHRAKH | IMPALED NAZARENE | CARPATHIAN FOREST | REVEL IN FLESH | HOUR OF PENANCE | EMPYRIUM | SCHAMMASCH | CHAPEL OF DISEASE | AKHYLS | ALFAHANNE | SVARTTJERN | SOULBURN | SAVAGE GRACE | THY ANTICHRIST | MALPHAS | FRACTURED INSANITY | VIOLENTHOR | THREE EYES OF THE VOID.

11. 4. 2024

K nam se kmalu vračajo norveški black metal veterani Keep of Kalessin. Na tokratnem pohodu po evropskih odrih jih spremljajo poljski blackened death metal kolegi Hate, po več nastopih v prestolnici pa so si kot postojanko na slovenskih tleh tokrat izbrali kranjski TrainStation SubArt, ki bo 3. maja gostil koncert. Za ogrevanje bodo poskrbeli domači black metalci Kamra.

Vstopnice so že na voljo v predprodaji na spletni strani kluba po ceni 20 EUR. Na dan dogodka bo vstopnina 25 EUR. Za več informacij lahko tukaj sledite dogodku na Facebooku.

10. 4. 2024

Španski death/doom metalci Totengott so razkrili naslovnico in seznam pesmi prihajajočega albuma Beyond the Veil. Naslovnico najdete na sliki, tracklista pa je takšna:

Inner Flame
Sons of the Serpent
Marrow of the Soul
The Architect
Beyond the Veil Part I: Mirrors of Doom
Beyond the Veil Part II: Necromancer
The Golden Crest (The Ritual, The Curse, The Path, The Light)

25. 3. 2024

Ta vikend se bo v bavarski prestolnici zgodil Dark Easter Metal Meeting 2024, kjer bo 32 bandov v dveh dneh nastopilo na treh odrih, kakor je prikazano na priloženi sliki.

20. 3. 2024

Po 13 letih se na sceno vračajo progresivni death metalci DÅÅTH. 3. maja bo pri Metal Blade Records izšel njihov novi studijski album The Deceiver. Zasedba je že objavila videospot za prvi single Hex Unending, na ploščku pa se bodo našli še ti naslovi:

No Rest No End
Hex Unending
Ascension
With Ill Desire
The Silent Foray
Unwelcome Return
Purified by Vengeance
Deserving of the Grave
Into Forgotten Dirt

Avtorica: Tina Urek
7. 3. 2024

Beneški heavy/power metalci Hextar z novo skladbo Nothing Is Eternal napovedujejo prvenec Doomsayer, ki ga bodo 24. maja izdali pri založbi Dying Victims Productions. Tracklista:

Skies of Strife
Nothing Is Eternal
The Otherwordly Sin
Hour of Glory
Crestfallen Hunter's Tale
The Fight Beyond the Sleep
A Requiem for Fools
Doomsayer
The Story so Far

4. 3. 2024

Grški black metalci Septuagint so podpisali za založbo Underground Kvlt Records, kjer bo po desetih letih delovanja izšel bandov dolgometražni prvenec z naslovom Acosmic Conflagration. Ta bo na CD-ju prinesel pet komadov:

Spirituus Luna Nox
The Cauterizing Sulphur
Restoration of Apophis
Cainite Bloodtrails
Into the Furnace of Moloch

28. 2. 2024

Američani Inter Arma napovedujejo izid novega albuma New Heaven, ki izide 26. aprila pri Relapse Records in ga lahko prednaročite tukaj. Tracklista:

New Heaven
Violet Seizures
Desolation’s Harp
Endless Grey
Gardens in the Dark
The Children the Bombs Overlooked
Concrete Cliffs
Forest Service Road Blues

27. 2. 2024

Eindhoven Metal Meeting, ki se bo letos odvijal 13. in 14. decembra v Eindhovnu, je razkril nove nastopajoče. Celoten seznam zdaj izgleda tako:

DARK FUNERAL
ASPHYX
AGENT STEEL
ANAAL NATHRAKH
CARPATHIAN FOREST
EMPYRIUM
IMPALED NAZARENE
SCHAMMASCH
CHAPEL OF DISEASE
AKHYLS
ALFAHANNE
SOULBURN
SAVAGE GRACE
THY ANTICHRIST
FRACTURED INSANITY
VIOLENTHOR

Avtorica: Tina Urek
22. 2. 2024

Eksperimentalni post/black metalci Botanist v novem videospotu razkrivajo skladbo Aristolochia, s katero napovedujejo enajsti dolgometražec Paleobotany. Izdali ga bodo 17. maja pri založbi Prophecy Productions, album pa obsega te naslove:

Aristolochia
When Forests Turned to Coal
Magnolia
Archaeamphora
The Impact That Built the Amazon
Sigillaria
Strychnos Electri
Wollemia Nobilis
Dioon
Royal Protea

21. 2. 2024

Grška black metal zasedba Dødsferd sporoča, da bo maja izdala nov celovečerec Wrath. Natančneje naj bi album izšel 10. maja pri Hypnotic Dirge Records in bo zajemal te skladbe:

Restoration of Justice
Decay of Sanity
Raging Lust of Creation
Spiritual Lethargy
Heaven Drops with Human Filth
Failure Ablaze in Your Existence
Back to My Homeland… A Beast in Calm (vinyl only)

19. 2. 2024

Ameriški dark/death metalci Aberration so napovedali Refracture, svoj dolgometražni prvenec. Ta bo izšel 22. marca pri Sentient Ruin Laboratories na CD-ju, vinilu, kaseti in digitalno ter prinesel pet komadov:

Antithesis
Wresting Vibrations
Interstitial Enmity
Blighted
Refracture

19. 2. 2024

Italijanski progresivci Avelion so minuli petek izdali single Firestone.

31. 1. 2024

Lansko leto je enočlanska black metal zasedba Blackbraid, ki svojo inspiracijo išče v zgodbah ameriških staroselcev, izdala album Blackbraid II. Po krajšem premoru pa zdaj idejni vodja Sgah’gahsowáh sporoča, da je že začel delo z novim albumom, ki bo nosil ime Blackbraid III. Podrobnosti za zdaj še ostajajo skrivnost. Celotno izjavo Sgah’gahsowáha pa lahko preberete spodaj:

»I realize it has been several weeks since I posted on this account which is unusual for me. Rest assured the silence is a temporary but necessary one. The solitude of winter has always been an integral part of my writing and this year is no different.

That being said it should not surprise you that I have recently begun work on a third full length, Blackbraid III. The details of this release are still largely unknown and there is much work to be done in the coming months, just know that my lack of social media presence during the writing process is a necessary one.

As the winter wanes on I will make more updates on the new album as the process progresses. As always, thank you all for your endless support, I promise this is only the beginning.«

29. 1. 2024

Festival MetalDays 2024 je odpovedan, tako pravi organizator:

Dragi prijatelji in obiskovalci festivala MetalDays, z mešanimi občutki vam sporočamo novico, da smo zaradi vseh izzivov, s katerimi smo se morali soočiti, sprejeli težko odločitev, da festivala MetalDays v letu 2024 ne bomo organizirali.

Po dolgotrajnih pogovorih vseh vpletenih v organizacijo festivala smo se soglasno odločili, da festival MetalDays 2024 prestavimo in se osredotočimo na organizacijo festivala MetalDays 2025, ki bo potekal od 27. julija do 2. avgusta 2025. Čeprav ta odločitev ni bila sprejeta enostavno, verjamemo, da je razumna in v predvsem v interesu vseh vključenih v organizacijo tako obsežnega dogodka.

Do sedaj že veste, da smo z vami delili vse izzive in prepreke, s katerimi se je festival srečeval, in zavedamo se, da na žalost še zdaleč nismo edini festival, ki se je v letu 2023 soočil z nepredvidenimi dogodki. MetalDays 2023 se je soočil z nepredvidenimi težavami zaradi hudih poplav, kar je privedlo do odpovedi zadnjih dveh festivalskih dni. Posledice, skupaj z izpadom dohodka, so nam otežile organizacijo festivala in zagotovitev festivalske izkušnje, ki si jo obiskovalci zagotovo zaslužite.

Organizatorji festivala MetalDays smo od samega začetka zavezani k obljubi, da je festival nepozabna in edinstvena izkušnja, saj verjamemo, da si vsi sodelujoči zaslužite le najboljše. Glede na vse okoliščine menimo, da je odločitev za premor in preusmeritev naših prizadevanj za zagotavljanje nove nepozabne izkušnje v letu 2025 pravilna in logičen korak naprej. Namesto hitenja in sklepanja kompromisov vidimo to kot priložnost za premor, sveže ideje in ponovno združitev v organizaciji kar najboljše edicije festivala v letu 2025.

Še enkrat se vsem zahvaljujemo za vašo podporo, ki ste nam jo izkazovali na prav vsaki ediciji festivala MetalDays, in vam želimo vse dobro. Sledite našim družbenim omrežjem in obiščite spletno stran festivala za vse aktualne informacije, ki bodo sledile. Na snidenje v letu 2025 še boljši in s še bolj edinstveno festivalsko izkušnjo.

Ekipa festivala MetalDays.

* Vstopnice, kupljene za leto 2024, so veljavne za leto 2025, vsi imetniki vstopnic bodo o tem obveščeni tudi po elektronski pošti.
** Vsi imetniki vstopnic za MetalDays 2024 lahko brezplačno obiščejo festival GoatHell
.

KONCERTI & FESTIVALI
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana
24. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Revolver Club, San Donà di Piave, Italija
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona