Na današnji dan
1992
Metallica izdajo svoj največkrat predvajani komad Nothing Else Matters
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
15. 3. 2024

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenice in glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2024.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton znova obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil tudi izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2024.

Prijave na natečaj sprejemamo do 22. marca 2024.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
– vsaj tri zvočne posnetke (format .mp3, 320 kb/s),
– naslove in besedila skladb,
– kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
– ime in priimek kontaktne osebe, e-poštni naslov in telefonsko številko.

Prijave sprejemamo na e-poštnem naslovu: glasbeni.urednik@radiostudent.si.

26. 2. 2024

Domači Dickless Tracy bodo 20. aprila nastopili kot predskupina avstrijskemu bandu Schirenc plays Pungent Stench, ki je nekakšen naslednik legendarne avstrijske death metal skupine Pungent Stench. Koncert se bo odvil v avstrijskem mestu Wolfsberg, poleg omenjenih bandov bodo nastopili še avstrijski Behind The Nails. Več informacij, vključno s povezavo do prodaje vstopnic, najdete v našem Napovedniku.

30. 1. 2024

Poslušate lahko samonaslovljeni album od Slower, nove superskupine s člani zasedb Kyuss, Fu Manchu, Kylesa, Lowrider, Monolord in Year of the Cobra. Zasedba je na tem albumu priredila pet komadov legendarnih Slayer.

25. 1. 2024

Založba Season of Mist tukaj ponuja v posluh Autophagie, peti album francoskega industrial rock banda Kill the Thrill, ki uradno izide jutri.

22. 12. 2023

Rudolf Maister in Jože Plečnik krojita usodo naslednje edicije Brutal Janez Festa. Ker je Maister zavzel Janezovo vojašnico (Štuk) in zadolžil Plečnika za njeno prenovo, se je morala ekipa, zadolžena za nemoteno izvedbo ponovnega počitniškega domovanja Brutalnega Janeza v Mariboru, seliti onkraj Drave.

V varnem zavetju kluba MC Pekarna bodo PartySani, Paranoidovci in IndiJanezi 7. septembra gostili skupine, ki so za kratek čas zapustile svoj dom, da po svetu širijo novico o novem svetovnem redu.

Zato, dragi sledilci težke kovine, ne oklevajte, pridružite se Maistrovi črni vojski in pokažite, da vam je mar. Mar za mesto, mar za deželo, mar za metal! Na juriš!

19. 12. 2023

Ob praznovanju 20. obletnice delovanja so TrollfesT, pionirji »True Norwegian Balkan« metala, napovedali izid nove kompilacijske plošče z naslovom 20 Years in The Wrong Lane. Ta vsebuje mešanico starih demo posnetkov, jam sessionov, neobjavljenih skladb, bonus materiala in nekaj remiksov, ki povzemajo divje in veselo potovanje skupine skozi svet metala. Tracklista:

Stran A
Atlantis
...Skogfest
Smoldering Failure
A Shot of Trolljoy
Drinking Beer
Happy Little Boozer (Korpiklaani cover)
Dance Like a Remix

Stran B
Der JegerMeister
Drinking Song From Hell
Gigantic Cave (live)
Flamongous (live)
Kjetteren Afterski

13. 12. 2023

Čeprav se je letošnji Eindhoven Metal Meeting komaj končal, so organizatorji že najavili prve potrditve in sporočili datum naslednje ediciji. Festival se bo naslednje leto zgodil 13. in 14. decembra, za zdaj pa so potrjene naslednje skupine:

Asphyx
Anaal Nathrakh
Impaled Nazarene
Schammasch
Savage Grace
Thy Antichrist

Več informacij o samem festivalu najdete v našem Napovedniku.

11. 12. 2023

V tej miklavževi sezoni se je zgodil rockerski čudež, ki bo stresel vaše heavy metal srce! Pod imenom Matic Nareks Project so se združili štirje izjemni slovenski glasbeniki, in sicer Matic Nareks na vokalu, Tilen Hudrap na bas kitari, Marko Soršak »Soki« za bobni in Klemen Čampa na kitari.

Čeprav so ti glasbeniki bolj znani po svojih posameznih dosežkih na slovenski in tuji rock oziroma metal sceni, so se za ta projekt združili v posebni formaciji, stopili v čevlje parkljev in posneli svežo priredbo legendarne pesmi Takoj se dava dol skupine Pomaranča. Zakaj? Ker bo skupina Pomaranča praznovala že svojih častitljivih 45 let, so se fantje odločili, da eni njihovi pesmi podarijo malo sodobne rock čarovnije in se ji s tem poklonijo. Ob Miu Popoviču, legendarnem avtorju in kitaristu Pomaranče, so fantje oživeli zgodovino z novim videzom in zvokom.

Avtorica: Tina Urek
20. 10. 2023

Švedski power metalci Sabaton predstavljajo animirani film »The War To End All Wars« (Vojna, ki bo končala vse vojne) – glasbeno in zgodovinsko pustolovščino, ki vključuje skladbe z njihovega desetega albuma ter prikazuje usode vojakov različnih sprtih strani v prvi svetovni vojni.

Svetovni muzejski projekciji v okviru projekta History Rocks se pridružuje tudi Park vojaške zgodovine, ki vabi na premierno projekcijo filma. Ta bo v soboto, 4. novembra, ob 19. uri v paviljonu A med muzejskimi eksponati v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Dogodek je brezplačen, obvezna pa je predhodna rezervacija mest, saj je število mest omejeno.

Film si lahko obiskovalci Parka nato ogledate še od 5. do 19. novembra 2023, in sicer od ponedeljka do petka vsak dan ob 12. uri, ob sobotah in nedeljah pa ob 11. in 14. uri.

Film bo preveden v slovenski jezik.

19. 10. 2023

Po smrti Williama Tsamisa, kitarista in ustanovnega člana skupine Warlord, je kazalo, da se kultni ameriški heavy metalci poslavljajo. Po dve leti trajajočem zatišju je band najavil novega kitarista, pridružil se mu je Eric Juris (Crystal Viper), prihodnje leto pa se vrača na koncertne odre.

9. 10. 2023

Orto Bar se na svoj način poklanja legendam:

»Ljubljanski rock klub Orto Bar že 29 let gosti tribute to skupine znanih velikih še obstoječih ali neobstoječih glasbenih skupin, predvsem v okvirjih različnih zvrsti rocka in metala. V novi sezoni 2023/24 pa so v klubu pripravili poseben ciklus kar devetnajstih tribute to skupin ORTO TRIBUTE – POKLON NAJBOLJŠIM (sledijo še presenečenja), med katerimi so mnoge resnično vrhunske zasedbe, ki neprekosljivo oponašajo in interpretirajo slovite svetovne glasbene skupine in izvajalce. Gre za skupine, ki jih kot originalne ne moremo doživeti v klubskem, bolj intimnem okolju, temveč le na stadionih ali v arenah, in je doživetje njihove glasbe v živo v klubskem okolju prav posebno doživetje, kjer imajo tako rekoč vsi obiskovalci direkten stik z izvajalci in zvočno izkušnjo, ki pritiče samo klubom. Poleg tega mnogi izvajalci več ne obstajajo in je to edina možnost, da njihovo glasbo v živo sploh doživimo. In kot vemo, tudi J. S. Bach že zelo dolgo več ne nastopa, izvajajo ga le boljši in slabši interpreti. V Orto Baru pa so se še posebej potrudili v novi sezoni ravno glede kakovosti nastopajočih tribute to skupin, ki bodo prinesle v klub vrhunske izvedbe omenjenih izvajalcev, s pravo in neposredno glasbeno žur izkušnjo.«

Še več informacij o nastopajočih oziroma koncertih (štirje so že bili izvedeni) in možnosti nakupa vstopnice najdete na spletni strani Orto Bara.

4. 10. 2023

Metalski gusarji Alestorm prihajajo 14. novembra v ljubljansko Cvetličarno. En dan kasneje, 15. novembra, pa bodo igrali v zagrebškem klubu Boogaloo. Predskupine bodo še najavljene. Zaenkrat je znano le, da bodo Alestorm headlinerji, ostale predskupine bodo najavljene naknadno.

18. 9. 2023

Litovska speed black metal zasedba Night Slasher je nastala na ruševinah speed thrash metal zasedbe Alcotopia. Zasedba Alcotopia je leta 2019 izdala svoj prvi in dvakrat razprodani album It Hits The Spot in nastopala z bandi, kot so Destruction in Necronomicon, tako doma kot v tujini. Po prvencu se je usmeritev skupine začela spreminjati v nekaj veliko bolj mračnega in hitrejšega, kar ni več ustrezalo alco-thrash imidžu prvotne zasedbe. Nov material je zahteval novo ime in tako so se rodili Night Slasher.

Night Slasher so nedavno podpisali z založbo Sliptrick Records, kjer bo sledil prvenec. Več informacij sledi.

15. 9. 2023

Norveški black metal band Immortal, ki ga zdaj poganja Demonaz, bo kmalu izdal kompilacijski EP z naslovom The Northern Upirs Death. Ta kompilacija bo vključevala samonaslovljen demo skupine iz leta 1991, ko je ta še igrala dark death metal, samonaslovljen EP iz leta 1991 in 2 komada z vaj iz leta 1992.

Za remastering je poskrbel Patrick W. Engel, prednaročila pa so možna tukaj.

8. 8. 2023

Pri založbi Emanzipation Productions so ponovno izdali demo posnetke The Courier danske thrash/death metal zasedbe Samhain, ki je pod tem imenom delovala samo med letoma 1984 in 1986, koncertirala z bandi, kot so Kreator, Pestilence, Imperator, Illdisposed, Exumer, Mezzrow ali Invocator, nato pa ime spremenila v DesExult.

Album vsebuje vse pesmi s prvih dveh demo posnetkov skupine, ki so bili posneti v letih 1985 in 1986. Remastering je prevzel bivši bobnar skupine DesExult in producent Tue Madsen v svojem Antfarm Studio, kjer so med drugim snemali že tudi Rob Halford, Sick Of It All, The Haunted, Vio-Lence. Na svoj račun naj bi prišli vsi ljubitelji death thrasha iz osemdesetih.

Plošček z dodatnimi razlagami in fotografijami je izšel minuli petek in ga je možno naročiti na vinilu, medtem ko je digitalna različica med drugim na voljo na Bandcampu.

ZADNJE OBJAVE
Galerija
19. 4. 2024
Jena / Wildrive
Recenzija
19. 4. 2024
Iz ropotarnice: HammerFall - Glory to the Brave
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Recenzija
17. 4. 2024
Austrian Death Machine - Quad Brutal
Galerija
17. 4. 2024
La Squadra Demolizioni / Riot Squad / Exit Catacomb
Galerija
16. 4. 2024
Claustrum / Intoxichate / Gastritis
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana