Na današnji dan
2011
Amon Amarth izdajo svoj osmi album Surfur Rising
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
15. 3. 2024

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenice in glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2024.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton znova obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil tudi izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2024.

Prijave na natečaj sprejemamo do 22. marca 2024.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
– vsaj tri zvočne posnetke (format .mp3, 320 kb/s),
– naslove in besedila skladb,
– kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
– ime in priimek kontaktne osebe, e-poštni naslov in telefonsko številko.

Prijave sprejemamo na e-poštnem naslovu: glasbeni.urednik@radiostudent.si.

4. 3. 2024

Poljski folk metalci Cronica in italijanski simfonični epic metalci Cremisi se bodo aprila podali na skupno turnejo, ki jo bodo začeli v Sloveniji, in sicer 17. aprila v mariborski Dvorani Gustaf. Kot domača predskupina bodo nastopili prekmurski simfonični black metalci Dark Sphere.

Ostale datume skupne turneje najdete na sliki.

9. 2. 2024

Melodični death metalci Okl's FruitLoops se aprila odpravljajo na krajšo turnejo po Sloveniji. Kje jih boste lahko ujeli, pa lahko preverite na sliki.

7. 2. 2024

45 let Pomaranče, 45 let heavy metala v Sloveniji! 6. junija se bo v Kinu Šiška odvil veliki koncert praznovanja težke kovine, saj bodo oder zasedli Pomaranča s posebnimi gosti Metalsteel. Več informacij o dogodku bo znanih kmalu, zaenkrat pa je razkrito že prvo veliko presenečenje: na odru bo po več kot 40 letih s Pomarančo stal originalni klaviaturist Tomaž Žontar!

Moči za ta enkraten dogodek sta združila kreator metala v Sloveniji, človek, ki je inspiriral generacije in bil prvi metal heroj Jugoslavije, Mijo Popović, ter največji slovenski metal glasbenik Tilen Hudrap (Northtale, Doro, U.D.O., Vicious Rumors, Testament, Pestilence). Ko k temu dodamo Matica Nareksa, eno najboljših grl v državi, in bobnarja Matjaža Winklerja (Keller, Requiem …), je spektakel garantiran.

Vstopnice za dogodek bodo naprodaj od 1. marca dalje na vseh Eventimovih prodajnih mestih. Fantje pravijo, da to ni še niti polovica zgodbe, tako da več informacij sledi.

Avtorica: Tina Urek
17. 1. 2024

Organizator festivala Tresk sporoča:

»Petnajsta edicija Festivala Tresk spet razpisuje natečaje, ki nagrajujejo presežne oblikovalske novosti na področju glasbe in glasbenega založništva. Alternativna glasbena produkcija v Sloveniji iz leta v leto cveti in kontinuirano ponuja pestro paleto svežih glasbenih izdelkov, pa tudi koncertov in različnih glasbenih dogodkov. Kot takšna si zasluži širšo prepoznavnost in zato Tresk s svojimi vizualnimi natečaji že 15 let skrbi za osvetljevanje pomembnosti neodvisnega založništva in vsega, kar to zajema. Ena od posebnosti Festivala Tresk je tudi v tem, da edini v Sloveniji podeljujemo nagrado za najboljše domače videospote, ker prepoznavamo ustvarjalnost in trud umetnikov na tem področju in jim želimo dati več zasluženega prostora za predstavljanje svojih del širši publiki.

Tako si je Festival Tresk tudi letos kot cilj zastavil iskanje in promocijo bogate slovenske glasbene umetnosti. Tokrat izjemoma namesto štirih predstavljamo tri kategorije, v katerih umetniki lahko tekmujejo. Festival bo letos podeljeval nagrade za naslednje kategorije: za najboljši videospot (prijava), najboljšo podobo albuma (prijava) in najboljši glasbeni plakat (prijava), ki jo soorganizira TAM-TAM Inštitut. Kljub manjši spremembi tudi v letošnji ediciji pričakujemo velik odziv ustvarjalcev in raznovrsten nabor inovativnih in kakovostnih del, ki bodo Tresku omogočila nadaljevanje misije spodbujanja domače alternativne glasbene produkcije in vseh njenih odtenkov.

Prijave na vizualne natečaje so odprte do 15. februarja 2024! Več o vizualnih natečajih Tresk #15 najdete na spletni strani tresk.si.«

Avtor oblikovanja je Jan Virant.

11. 1. 2024

Prvega marca bo v ljubljanskem Orto baru zavel prav poseben veter. V goste namreč prihajajo veljaki depresivnega black metala Thy Light. Njihov prvi obisk v Sloveniji bodo pospremili stanovski kolegi Afraid of Destiny iz Italije.

Vstopnice so že na voljo, cena v predprodaji znaša 25 EUR, na dan koncerta pa 30 EUR. Več informacij najdete tudi v našem Napovedniku.

2. 10. 2023

Extinction of Mankind ponovno v Sloveniji ali praznovanje poroke po metalsko. Napoved na Facebooku pravi tako:

»Po skoraj dveh desetletjih naj bo tudi uradno. V začetku novembra si bova izrekla `until death do us part` in par dni kasneje proslavila ta dogodek v klubu, kjer sva pustila skoraj polovico najinega življenja. Vesela in hvaležna sva, da bodo del prelomnice fantastičnih 5: Extinction of Mankind, Contorture, Serial Pissers, Dickless Tracy in Hak Attak.«

Več informacij o dogodku, predvsem o rezervaciji vstopnic(e), najdete v našem Napovedniku.

4. 9. 2023

Ljubljanski klub Gala hala na Metelkovi bo 12. oktobra gostil eksperimentalne progresivce Villagers of Ioannina City iz Grčije. Vstopnice za njihov prvi nastop v Sloveniji so že v prodaji, in sicer je omejeno število vstopnic po ceni 15 EUR na voljo na prireditvah v Gala hali oziroma po 18 EUR na portalu mojekarte.si. Na dan koncerta bo vstopnina znašala 20 EUR.

Za več informacij lahko tukaj sledite dogodku na Facebooku.

29. 8. 2023

Italijanski heavy/speed metalci Tytus se pripravljajo na evropsko turnejo, v okviru katere bodo med 7. in 16. septembrom odigrali devet koncertov, od tega tudi enega v Sloveniji, in sicer 15. septembra v Klubu Gromka. Na petih od teh koncertov bodo nastopili kot predskupina Night Demon, v Ljubljani pa bodo nastopili kot headlinerji v družbi domačih Britof.

10. 7. 2023

Brazilski death metalci Nervochaos se očitno dobro počutijo pri nas, saj bodo manj kot eno leto po svojem zadnjem obisku ponovno dva dni zapored nastopili v Sloveniji. Danes bodo koncertirali v mariborski Dvorani Gustaf, jutri pa v ljubljanskem klubu Jalla Jalla Akc Metelkova. Na trenutni turneji jih spremljajo italijanski thrasherji Violentor.

Današnji koncert v Mariboru po potekal po tej časovnici:
20.00 vrata
21.00 Violentor
22.00 Nervochaos

20. 6. 2023

Jutri se bodo v sklopu svetovne glasbene iniciative Fête de la musique ob Prazniku glasbe po vsej Sloveniji odvijali različni glasbeni dogodki. Med drugim bodo v Kopru nastopili Monstrumental, v Tolminu Samperium, pred Mladinskim centrom Postojna pa bodo nastopili Black Camo, Night Crawler in Ghastly Ashes. Celoten program koncertov v Črnomlju, Novi Gorici, Celju, Ljubljani, Dravogradu, Tolminu, Murski Soboti, Postojni, Piranu, Kopru, Ankaranu, Izoli, Železnikih, Velenju, Domžalah in Litiji je na voljo tukaj.

24. 4. 2023

V Sloveniji smo že gostili obe različici poljske black metal zasedbe Batushka, medtem ko bo Krzysztof Drabikowski s svojo Batushko novembra letos prvič nastopil na Hrvaškem. Koncert se bo zgodil 22. novembra v zagrebški Močvari, medtem ko lahko vse ostale datume turneje preverite na priloženi sliki.

6. 4. 2023

V preteklem tednu smo že pisali, da so organizatorji domačega festivala Tolminator pripravili serijo t. i. warm-up koncertov po celotni Sloveniji. Koncert v prestolnici bo nekaj res posebnega, saj bodo kot headlinerji nastopili trenutno zelo vroči progresivni metalcoraši iz Amerike – Born of Osiris! Poleg njih bo nastopil še venček domačih bandov, in sicer Armaroth, Reach A.D., Morywa in Once Was Never.

Po zasedbah sodeč bo to res nor večer, kot se spodobi, pa bosta dva izmed obiskovalcev odšla domov s tedensko festivalsko vstopnico v roki. Vstopnice za koncert po ceni 22 € so že na voljo na tej povezavi, dogodek pa se bo odvil v torek 20. junija v Orto Baru.

Avtorica: Tina Urek
6. 3. 2023

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenike in glasbenice ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2023.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton ponovno obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2023.

Prijave na natečaj se sprejemajo do 14. marca 2023.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
- vsaj tri avdioposnetke (format .mp3, 320 kbps),
- naslove in besedila skladb,
- kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
- ime in priimek kontaktne osebe, elektronski naslov in telefonsko številko.

Bandi naj svojo prijavo pošljejo na elektronski naslov glasbeni.urednik@radiostudent.si.

21. 2. 2023

Z velikim veseljem najavljamo dogodek Temperance – Meet & Greet, ki bo potekal 3. marca 2023 pred koncertom kraljice simfoničnega metala Tarje. Kot predskupina za Tarjo nas bodo prvič v Sloveniji obiskali vse bolj uspešni melodični metalci Temperance. Na predkoncertnem dogodku bosta Marco Pastorino (kitara, vokali) in Luca Negro (bas kitara) delila svoje izkušnje s turneje, nasvete in morda tudi kaj zaigrala. Seveda bosta na voljo za vprašanja.

Dogodek bo Paranoid soorganiziral z glasbeno šolo Overdrive. Za več informacij o samem dogodku preverite naš napovednik.

KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija