Na današnji dan
1992
Metallica izdajo svoj največkrat predvajani komad Nothing Else Matters
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

20. 2. 2015
1349 - The Candlelight Years (kompilacija)
Candlelight Records USA, 2014

Konec lanskega leta je izšla tale kompilacija. Osebno sem nanjo naletel v Münchnu, kjer sem si po dolgih desetih letih ponovno ogledal njihov nastop, k nakupu pa je nemudoma pritegnil priložen DVD. Kompilacija je namreč sestavljena iz petih plošč, od tega štirih zgoščenk in, kot že rečeno, enega DVD-ja. Glede na ime ni težko ugotoviti, da je band svoje prve štiri albume – kot tudi dotično kompilacijo – izdal pri založbi Candlelight Records. In še ena faktografska navedba: kitarist Tjalve je sodeloval pri štirih od petih ploščkov, kitare namreč ni več igral na albumu Revelations of the Black Flame, prvi polovici dvojnega albuma, kakor sem lahko izvedel med intervjujem s Seidemannom.
Za tiste, ki si z leti postopoma niso uspeli ali želeli nabaviti bandove diskografije, bodo morda zanimivi prvi štirje ploščki. Ker je dizajn poenoten in prilagojen dizajnu, ki je bil predhodno uporabljen za DVD Hellvetia Fire, seveda ne boste uspeli v celoti okusiti čara posameznih zgoščenk. In ker je kompilaciji priložena knjižica, ki je v glavnem osredotočena na besedila, brez kakšne večje zbirke takšnih ali drugačnih redkih slik takrat še petčlanske zasedbe, vse skupaj iz tega vidika nekoliko razočara.
Lahko torej DVD popravi celoten vtis? Jaz menim, da mu to uspe, saj sem kompilacijo tudi prvotno zaradi tega kupil. Sicer tako kakovost zvoka kot tudi slike nista na ne vem kakšnem nivoju, a se bolj ali manj črnobeli posnetki dodobra ujemajo z zloveščo glasbo, ki jo preigravajo 1349. Kot posebno presenečenje za švicarsko publiko – DVD je bil posnet leta 2005 v srednje velikem klubu v Švici – je vokale med izvedo priredbe The Usurper prevzel eden in edini Tom G Warrior. Pod črto: prijeten izlet deset let nazaj v zgodovino banda in scene, ki ironično sicer v živo zmeraj skritega Frosta prikazuje v izredno dobri luči (dobesedno, ne v prenesenem pomenu).

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana