RECENZIJE

12. 11. 2014
Abigor - Leytmotif Luzifer
Avantgarde Music, 2014

Čeprav so bili Abigor zmeraj malo bolj posebni – v svoji glasbi nikoli niso želeli reproducirati tistega tipičnega norveškega/skandinavskega zvoka ali atmosfere – so kljub vsemu zmeraj nekako sledili trendu s severa. Iz tega razloga tudi nikoli niso posebej pritegnili moje pozornosti z začetnimi old school black metal izdajami vse do Satanized (A Journey Through Cosmic Infinity). Slednji album v bandovi diskografiji zame predstavlja prelomnico iz dveh vidikov. Sprva na osebni ravni, saj sem se ob prvem srečanju z dotičnim albumom začel poglobljeno ukvarjati z glasbo avstrijskega dvojca, na drugi strani pa je tudi glasba postala nekoliko drugačna, bolj industrial obarvana in zaradi tega tudi eksperimentalna. Zametke albuma Satanized danes slišim že tudi na njegovem predhodniku Channeling the Quintessence of Satan, a kar je še bolj pomembno in razveseljujoče, tudi na aktualnem albumu Leytmotif Luzifer.
Obstajala je namreč bojazen, da bosta P.K. in T.T. nadaljevala v slogu albumov Fractal Possession in Time Is the Sulphur in the Veins of the Saint - An Excursion on Satan's Fragmenting Principle. Po triletnem nedelovanju banda je sicer bilo takrat nekako logično, da se bo ta vrnil predrugačen, toda uporaba elektronskih in eksperimentalnih elementov v njuni glasbi je na dotičnih dveh albumih tako zelo močna, da ji je na trenutke že težko slediti. Razbijanje tekočih ritmov in elektronski intermezzi pa so na Leytmotif Luzifer tako rekoč stvar preteklosti. Aktualni studijski album predstavlja izredno uspelo mešanico že omenjenega albuma Satanized in black metala stare šole. Album vsebuje vse, kar si vsak ljubitelj black metala predstavlja pod tem pojmom, hkrati pa je ta začinjen z modernim psihedeličnim pristopom in z do konca prečiščenim zvokom. Pestrost se ponuja tako na zvočni, kot tudi strukturni, vokalni ravni ter z vidika dinamičnosti.
V skladu z naslovom se Abigor tudi tokrat ukvarjajo z Demonom teme, in sicer tako, da vsaka od sedmih pesmi predstavlja eno izmed velikih skušnjav za današnjega človeka. Izbrani lajtmotiv (vodilni motiv) pa je le še dodatna pikica na i, ki recenziranemu konceptualnemu albumu nadene krono albuma leta v tej kategoriji. Vsekakor vredno poslušanja!

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija