Na današnji dan
2012
Dragonforce izdajo svoj peti album The Power Within, ki je prvi izid z vokalistom Marcom Hudsonom
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 4. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

3. 3. 2021
Abigor - Totschläger (A Saintslayer's Songbook)
World Terror Committee, 2020

Tokrat smo ga dobili hitreje. Nov album avstrijskega black metal dvojca Abigor namreč. Medtem ko smo med odličnim Leytmotif Luzifer iz leta 2014 in njegovim naslednikom Höllenzwang (Chronicles of Perdition) iz leta 2018 čakali štiri leta, je tokrat dvojec iz Avstrije močneje stopil na kreativno žilico in nam že konec lanskega leta ponudil naslednika slednje omenjenega albuma. Nov dolgometražec  ponuja podoben black metal kot njegov predhodnik, le da je za dobrih 15 minut daljši, s čimer prinaša tudi za toliko več norosti in hrupa.

Album se začne s kratkim, na klavirju osnovanim, militantnim uvodom Gomorrha Rising, ki ga nenadoma prekine melodični black metal šus Nightside Rebellion. Kljub vmesnim premorom oziroma krajšim počasnejšim delom se Gomorrha Rising - Nightside Rebellion v glavnem predstavi v najbolj ekstremni luči dotičnega žanra, visok tempo pa band ohranja skozi celoten album. Večkrat so vmes uporabljene klaviature in sicer na klasično melodičen način kot tudi eksperimentalno-avantgardno, s čimer se ustvarja dodatno disonančno vzdušje. Primarno pa je disonanca ustvarjena seveda s kitarami in bobnanjem, ki podobno kot na predhodniku urno prepletajo nalezljive ritme in kaos, ki mu je kar težko slediti.

Za bolj sproščeno vzdušje je poleg spokojnejših delov poskrbljeno tudi z melodičnim zborovskim petjem, akustično kitaro ali flavto – seveda ne z vsem naenkrat in tudi ne nujno na istem mestu – medtem ko se še tudi med pisanjem teh vrstic nisem dokončno odločil, v kolikšni meri ti dejansko vnesejo nekaj reda v kaotični svet Pesmarice Ubijalca Svetnikov. Uvodno omenjena in prisotna militantnost se namreč s pomočjo nemetalskih elementov ponavlja skozi cel album in s tem tvori vzporedno rdečo nit albuma, ki temu daje laibachovski pridih.

Če se imate torej namen spopasti s ploščkom Totschläger (A Saintslayer's Songbook), nanj ne smete gledati kot na lahko malico, temveč kot na obilen obrok, ki vam bo morebiti za dlje časa obležal v želodcu – kar pa seveda ni nujno dobra stvar.

SORODNE VSEBINE:
9. 1. 2012Abigor / Novice
21. 10. 2001Abigor / Novice
14. 3. 2007Abigor / Novice
12. 8. 2006Abigor / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2021
ODPOVEDANO! Yes
Arena, Dunaj, Avstrija
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina
13. 5. 2021
Dark Troll Festival 2020
Grad Bornstedt, Bornstedt, Nemčija