RECENZIJE

22. 4. 2004
Aina - Days Of Rising Doom – The Metal Opera
Transmission Records, 2004
Več kot leto dni po drugem delu Avantasie smo dobili novo metal opero z naslovom Aina. Tudi tokrat se je zbrala zvezdniška zasedba, zato smo kvaliteto lahko pričakovali. Glavni producent je tokrat Sascha Paeth, pri ustvarjanju opere pa so sodelovali še Robert Huneck – Rizzo, Amanda Somerville in Miro. Še bolj so znani gostujoči vokalisti, med katerimi lahko omenimo Michaela Kiskeja, Glenna Hughesa, Tobiasa Sammeta, Candice Night, Andrea Matosa, Marka Hietalo, ter glasbeniki Derek Sherinian, Jens Johansson, Emppu Vuorinen, Thomas Youngblood in drugi. Pravzaprav moramo pohvaliti ustvarjalce, saj so odlično združili izredne glasbenike, ne da bi pri končnem izdelku nastala zmeda.
Opera je z glasbenega vidika zelo raznolika, saj lahko poleg heavy metal elementov v njej najdemo tudi simfonične, klasične, rock in celo blues elemente. Velika je raznolikost med določenimi deli skladb, skladbe same pa so precej kompleksne in imajo atmosferično vzdušje, ki nas vodi skozi celotno, mitološko zgodbo. Le ta ima pri operi velik pomen, zato jo bom poskušal na hitro obnoviti. Sinova kralja Aine, Torek in Talon, ljubita isto žensko, Orio. Ona ima razmerje in hčerko Oriano s Talonom, Torek pa Orio ugrabi in posiljuje, dokler mu ne rodi sina Syriusa. Syrius ni tako zloben kot si želi Torek, saj se tudi zaljubi v Oriano. V zadnji bitki zato Torek ubije lastnega sina, vendar Syriusova ljubezenska zveza z Oriano zmaga nad zlom, vsi živijo srečno do konca svojih dni in morda še dlje. Izpostavim lahko še najljubše skladbe: Siege Of Aina, Flight Of Torek, Talon 's Last Hope, The Beast Within.
V limited izdaji dobimo tudi bonus CD z naslovom The Story Of Aina, s pregledom zgodbe opere, demo posnetki in drugačnimi izvedbami nekaterih skladb ter DVD Beyond The Borders o nastajanju opere. Če so vam všeč metal/rock opere kot na primer Avantasia, potem vam bo verjetno všeč tudi Aina. Aina je v primerjavi z Avantasio glasbeno malo bolj kompleksna in raznolika, kar pa še ne pomeni, da je boljša. Sledile naj bi tudi predstave v živo in če bodo nastopali tudi v našem koncu Evrope, bi si zadevo sigurno veljalo ogledati.

Simon
SORODNE VSEBINE:
25. 9. 2003Queensryche - Tribe / Recenzije
24. 7. 2002W.A.S.P. - Dying For The World / Recenzije
16. 1. 2012Heavy Days In Doom Town / Novice
21. 8. 2011Metal Mania Open Air 2011 day II. / Galerija
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana