RECENZIJE

28. 7. 2022
Alestorm - Seventh Rum of a Seventh Rum
Napalm Records, 2022

Iz globočin morja so z naslednikom Curse of the Crystal Coconut zopet priplavali na dan anglosaksonski pirati Alestorm. Kot priča že sam naslov albuma, ki se posmehuje albumu Seventh Son of a Seventh Son legend heavy metala Iron Maiden, je tudi tokrat v besedilih zasedel prvo mesto alkohol. Vendar tokrat ni to več izključna tematika albuma, čeprav je še vedno dominantna. Temu priča predvsem prvi komad Magellan’s Expedition, ki se nekoliko vrača v »resnejše« tematike, bolj značilne za prve izdaje. Pesem na vse načine izstopa od ostalih, močan pečat pa daje predvsem zbor, ki v epski latinščini vodi pesem v zaključek. To je komad, ki ima ves potencial, da se uvrsti med najboljše, kar jih imajo pirati v svoji ponudbi. Zvok pa je v primerjavi s prvimi izdajami k sreči že zelo optimiziran. »K sreči« pa ne v smislu, da je bil prej slab, pač pa zato, ker so se v tem komadu (in nasploh na albumu Seventh Rum of a Seventh Rum) Alestorm zelo potrudili s ponudbo riffov, ki so precej bolj kompleksni in premišljeno dodelani, kot je običajno pri »ne-resnih« power metal bandih. Pesem Cannonball pa se zopet v moderniziranem zvoku vrača v stil in hitrost pesmi »Keelhauled« in »Shipwrecked«. Komad ima z besedilom iz refrena potencial, da se poteguje za refren leta, ali vsaj za flašo pravega ruma kot nagrado za izvirnost (… Stick a cannonball up your cunt, put your dick in a blender … Avč!).

Pesem P.A.R.T.Y. ne dopušča nobenega dvoma, čemu je namenjena, naslov namreč takoj pove, kaj je glavni cilj pesmi. Ravno tako je nazoren videospot, ki je bil izdan za ta single. V podobnem slogu je še marsikatera pesem z albuma, saj dosledno sledi liniji pivskih zabav in dogodivščin. Med takimi, zabavi namenjenimi pesmimi, izstopata predvsem pivski avanturi na Madžarskem (Magyarország) in v Braziliji (Come to Brazil). No, sicer drži, da je to v bistvu značilnost Alestorm, vendar so šli v Seventh Rum of a Seventh Rum še nekoliko dlje. S tem albumom so Alestorm dosegli (ne)zrelost, saj je v njem pomešano ravno vse, kar so predstavljali v dosedanjih letih. Niso torej samo pivske pesmi in pesmi namenjene izključno zabavi. Že omenjena Magellan’s Expedition je namreč pesem po identiteti in namenu podobna starejši uspešnici Captain Morgan’s Revenge, kjer se za besedilom dejansko skriva neka zgodba. Da, tu ni pitja, tudi sam sem presenečen. Dve pesmi na albumu pa nadaljujeta dve različni, v prejšnjih izdajah že načeti zgodbi. To sta Return to Tortuga, ki je nadaljevanje pesmi Tortuga s predhodnika Curse of the Crystal Coconut in Wooden Leg (part III). Slednja zaključuje trilogijo nesrečnega pirata, ki se je začela na albumu Sunset of the Golden Age (Wooden Leg!) in nadaljevala z že omenjenim predhodnikom Curse of the Crystal Coconut (Wooden Leg Part 2 (The Woodening)). To je torej zaključek osemletne nesrečne sage pirata z leseno nogo.

Besedila so iz albuma v album vse bolj konsistentna s piratskim slengom, kot si ga tolmačijo Alestorm. In ravno v Seventh Rum of a Seventh Rum lahko opazimo nekakšno zrelost dolgoletnega eksperimentiranja med bolj resnimi in manj resnimi besedili ter preko raznih poskusov »ne-piratskih« pesmi (kot na primer Treasure Chest Party Quest). V Seventh Rum of a Seventh Rum se vse to poveže, velikega razpona med različnimi vrstami pripovedovanja besedil in med različnimi tematikami ni več, čemur največ pripomore ravno piratski sleng v pesmih, ki deluje kot povezovalna nit. Predvsem je to razvidno iz pesmi, ki same po sebi ne obdelujejo piratske tematike, kot je na primer Magyarország. Alestorm so s tem album uspešno združili besedi »pirati« in »zabava« v sopomenko in že po prvem poslušanju albuma Seventh Rum of a Seventh Rum je jasno, da bo turneja Alestorm le večmesečna evropska in ameriška žurka.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
11. 8. 2022
Lintver - The Worst Is Yet To Come
Recenzija
10. 8. 2022
Municipal Waste - Electrified Brain
Recenzija
9. 8. 2022
Eruption - Tellurian Rupture
Recenzija
8. 8. 2022
Amon Amarth - The Great Heathen Army
Recenzija
5. 8. 2022
Iz ropotarnice: Kreator - Renewal
Recenzija
4. 8. 2022
Satyricon - Satyricon & Munch
Recenzija
3. 8. 2022
Civil War - Invaders
Recenzija
2. 8. 2022
Khold - Svartsyn
KONCERTI & FESTIVALI
18. 8. 2022
Kaltenbach Open Air 2022
Spital am Semmering, Avstrija
18. 8. 2022
Frantic Fest 2022
Francavilla al Mare, Abruzzo, Italija
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras