RECENZIJE

8. 8. 2022
Amon Amarth - The Great Heathen Army
Metal Blade Records, 2022

Amon Amarth, priljubljeni band švedskih vikingov, se vrača na sceno tako z albumom The Great Heathen Army, izdanim preko založbe Metal Blade Records kot tudi z novo evropsko in ameriško turnejo. Na evropski turneji bodo oder delili z velikani Machine Head, pridružili se jim bodo tudi The Halo Effect. Na ameriški turneji, na kateri so Amon Amarth edini headlinerji, pa jih bodo spremljali še Carcass, Obituary in Cattle Decapitation. The Great Heathen Army, ki je že kar dvanajsti album skupine, se postavlja med agresivnejše in bolj dinamične albume, kar jih imajo vikingi na zalogi, še vedno pa se ne odpovejo bolj melodični poti, ki je dosegla vrhunec s predhodnikoma Berserker in Jomsviking. Tako se The Great Heathen Army po eni strani vrača v melodični death metal, po drugi strani pa nadaljuje tudi z bolj »heavy« death metal prijemi, kar dobro ponazori pesem Saxons and Vikings, na kateri sodeluje tudi Biff Byford, vokalist heavy metal legend Saxon.

Toda začnimo kar pri začetku, kjer so kondenzirani trije najbolj težki komadi, ki neusmiljeno zarežejo z izredno težkimi kitarami in naznanjajo vsaj delno vrnitev v melodični death metal, ki je bolj značilen pri starejših izdajah. Get in the Ring, prva pesem na albumu, to že takoj pokaže preko grobih kitarskih riffov, podobnih znani Death in Fire. Naslov pesmi ni naključen, saj je ta namenjena vstopu v ring profesionalnega wrestlerja Erika Redbearda, ki je nastopil tudi v videospotu pesmi. Takoj zatem sledi brutalna naslovna pesem The Great Heathen Army, ki jo označujejo predvsem zelo globoki in težki kitarski toni. Growl vokalista Johanna Hegga je na tej pesmi enostavno izjemen. Oden Owns You All pa gre še korak dlje in močno pritisne na tempo. Zaradi neskončnega blastbeata se pesem tako po hitrosti kot brutalnosti lahko primerja z Destroyer of the Universe. Se pa da v pesmi občutiti tudi nekaj elementov s sodobnejših albumov, zaradi česar se agresivnost pesmi zgolj primerja z omenjeno Destroyer of the Universe, nikoli pa je ne presega. Po drugi strani pa je značaj komada Oden Owns You All bistveno bolj dozorel, veliko več je dinamičnih sprememb.

Z izjemo zgoraj naštetih pesmi je album precej heterogen, nikakor ni to najbolj težka plošča švedskih vikingov, saj se večina ostalih komadov po stilu naslanja predvsem na predhodnika Berserker in Jomsviking. To so torej komadi, ki nekoliko privilegirajo melodijo na račun agresivnosti, kot dobro ponazarja pozitivnejša Find a Way or Make One. Zaradi gosta iz Saxonov je omembe vredna tudi Saxons and Vikings, kjer gre predvsem za zanimivo igro med čistimi vokali Byforda in Heggovim globokim growlom, ki prodira skozi kožo. Kontrast v pesmi je res odlično odigran in zabaven, kar ni vedno enostavno doseči pri takšnih sodelovanjih.

The Great Heathen Army ne prinaša pretiranih novosti, niti ne podira nobenih meja. Morda pa albumu dejansko manjka še kak agresivnejši komad, ki bi nekoliko izboljšal razmerje med težkimi in melodičnimi komadi, ki je na albumu v prid melodike, kar je dokaj logično glede na predhodne albume. Ker pa so vsi trije težji komadi postavljeni na sam začetek albuma, je The Great Heathen Army precej bolj všečen po večkratnem poslušanju, ko poslušalec dobi občutek heterogenosti, ki jo daje sinergija skupka devetih komadov. Skratka, Amon Amarth so nam postregli z neko strnjeno obnovo najbolj uspešnih starejših in sodobnejših potez, ki dobro zajamejo esenco švedskih vikingov. Dokaj solidno delo.

SORODNE VSEBINE:
18. 4. 2019Amon Amarth in Crack The Sky / Novice
7. 4. 2016Amon Amarth - Jomsviking / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
28. 9. 2022
Blind Guardian - The God Machine
Recenzija
27. 9. 2022
Belphegor - The Devils
Recenzija
23. 9. 2022
Kings of Mercia - Kings of Mercia
Recenzija
22. 9. 2022
Teethgrinder - Dystopia
Recenzija
21. 9. 2022
Silent Knight - Full Force
Recenzija
15. 9. 2022
Lybica - Lybica
Recenzija
12. 9. 2022
Shadow Dungeon - Gæstgerýne
Recenzija
9. 9. 2022
Ensanguinate - Eldritch Anatomy
KONCERTI & FESTIVALI
28. 9. 2022
Pallbearer, Elder, Irist
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2022
In Obscurity Revealed, Razvalina
Kontejnr, Postojna
30. 9. 2022
Eruption (Release Show), Sarcasm, Tytus
Orto Bar, Ljubljana
30. 9. 2022
Peklenska noč: Opća Opasnost, Madbringer, Extreme Smoke 57, Lintver
Zeleni gaj, Dornberk
30. 9. 2022
The Ocean, LLNN, Playgrounded
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
30. 9. 2022
Mary Rose (30. obletnica skupine in 30 let albuma Rocks Off)
Kulturni dom Postojna, Postojna