RECENZIJE

3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Nuclear Blast, 2021

» ... The Sky had rustled Red
The Birds grew quiet and fell
The Day no longer turned
Night fell on the World ... «

Že nekaj časa je znano, da se fantje iz zasedbe Amorphis potikajo po studiu, in to lahko pomeni samo to, da je v nastajanju naslednik zdaj že tri leta starega dolgometražca z naslovom Queen of Time. Trinajsti studijski album je požel izjemen uspeh in skupino popeljal najprej na daljšo samostojno turnejo in nato še v paketu z blackmetalskimi simfoniki Dimmu Borgir.

In kaj storiti, ko je cel svet ponorel in je vsakršno dogajanje okrog koncertov kljub sprostitvam še zelo pod vprašajem? Seveda izdati koncertni album. Tako so se Amorphis odločili in v sklopu turneje Out of Time Tour decembra 2019 v razprodani dvorani Jäähalli (Ice Hall) na domačih tleh v Helsinkih posneli odličen koncert ter s tem oboževalcem vrgli kost in jim olajšali čakanje na izdajo novega albuma.

Kdor je Amorphis uspel ujeti v živo na delu ve, da so fantje res izjemni glasbeniki in da znajo atmosfero, ki jo zadnjih nekaj albumov, na katerih so se nekoliko oddaljili od začetkov ustvarjanja oziroma bolje rečeno razširili lastna obzorja in v glasbo samo vpeljali več različnih vplivov, pripeljati tudi na oder. Občinstvo je tako na koncertih deležno izjemne energije, ki mu jo fantje posredujejo in je tudi vzajemna. Poslušalec tako dobi točno to, kar lahko pričakuje od koncertnega albuma in starih prekaljenih mačkov, kar Amorphis zagotovo so. Izjemno profesionalno in glasbeno na visokem nivoju odigran koncert, nič več in nič manj.
 

Ker je sam koncert povezan s turnejo za album Queen of Time, gre za pričakovati, da je tudi setlista bolj posvečena preigravanju skladb s tega, kar pa dejansko ne predstavlja nič slabega, čeprav bodo starejši oboževalci pogrešali kakšen komad z začetkov bandovega ustvarjanja. Zato tudi ne preseneča, da je pred izidom albuma v živo pot na medmrežje našel besedilni video za skladbo Daughter of Hate.

Seveda fantje niso ostali samo pri novejših skladbah, ampak so se tudi sprehodili skozi starejši del diskografije in odigrali tudi bolj deathmetalsko obarvane skladbe, med drugim tudi Into Hiding, čeprav bi lahko med izbrane komade romal tudi kakšen starejši komad več, ampak to je seveda stvar okusa. Smo pa zato še pred uradnim izidom dobili tudi drugi besedilni video za skladbo House of Sleep, ki je kot zadnji komad lep povzetek in zaključek koncerta.
 

Live in Helsinki Ice Hall ne predstavlja presežka in je preprosto rečeno klasičen koncertni album, ki pa ga bo vsak oboževalec Amorphis vesel in bo, kot že rečeno, omilil nestrpno čakanje na nov izdelek zasedbe. Mogoče bo recenzirani album tudi malce potešil čakanje na koncertno dogajanje, ki se končno kaže na obzorju, in samo upamo lahko, da bomo Amorphis in ostale bande kaj kmalu spet doživeli na odru. Do takrat pa vam bo Live in Helsinki Ice Hall definitivno predstavljal najboljši možen izhod v sili.

» ... This is how the Lucky feel
How the blessed Man think
Like a Daybreak in Spring
The Sun on a Spring Morning ... «

SORODNE VSEBINE:
29. 5. 2001Amorphis - Am Universum / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 6. 2021
Impaled Nazarene - Eight Headed Serpent
Recenzija
18. 6. 2021
Helloween - Helloween
Recenzija
16. 6. 2021
Taake - Avvik (kompilacija)
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
KONCERTI & FESTIVALI
24. 6. 2021
Natt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija
1. 7. 2021
23. Under The Black Sun Open Air 2021
Freilichtbühne Friesack, Nemčija
3. 7. 2021
SkyEye, Britof, Chains
TrainStation SubArt, Kranj
9. 7. 2021
Trnovfest: SickBreed, Macbeth
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
11. 7. 2021
Flat out days 2021 MTB festival
MTB trail center Kočevje