RECENZIJE

11. 12. 2014
Anaal Nathrakh - Desideratum
Metal Blade Records, 2014

Za Anaal Nathrakh je že od nekdaj značilno, da z vsakim albumom svojo agresijo in brutalnost predstavijo v drugačni luči, medtem ko se v celoti le počasi umikajo od predhodnih izdelkov. Osmi studijski album z imenom Desideratum tako ponuja tisto klasično divjanje pod oznako Anaal Nathrakh, medtem ko lahko poslušalec le na nekatera mesta resnično enoumno pokaže s prstom in reče: »Aha, to mi je pa znano!« Resda je band ostal sam sebi zvest in ponudil še sedmo ponovitev tega, kar pač najbolje zna in kar sam dojema pod pojmom grindcore, industrial ali black metal, a po drugi strani je za odtenek spremenjeno celotno vzdušje dovolj prepoznavno, da natančen poslušalec oziroma večletni spremljevalec banda takoj sliši, da ima pred seboj novejši (ali pa tudi samo drugačen) glasbeni izdelek meni najbolje poznanega ekstremnega dvojca z Otoka.
Močnejša prisotnost industrijskih zvokov, pogostejša uporaba elektronike oziroma samplerjev se ne zbistri komaj s poslušanjem več komadov na albumu. Band okoli tega dejstva ne dela nobenih skrivnosti, temveč neposredno z introm Acheronta Movebimus napove, kaj lahko poslušalec pričakuje v naslednjih nekaj več kot štiridesetih minutah.
Toda izrazita uporaba različnih industrijskih elementov ni edina novost, s katero se Desideratum oklepa poslušalčevih ušes kot Tera Patrick sybiana v radijskem šovu Howarda Sterna. Tako kot sta Irrumator in V.I.T.R.I.O.L. že od nekdaj sopomenka za ekstremno divji in hkrati ekstremno nalezljivi ekstremni metal, tako že tudi od nekdaj svojo glasbo gradita na nasprotjih. Tokrat celo še izrazitejše. In sicer tako vokalno, saj V.I.T.R.I.O.L. nenehno skače iz kričeče blackmetalske skrajnosti v pogubni clean vokal in nazaj, kot tudi instrumentalno, kjer bliskoviti kitarski napadi menjavajo industrijske, black in grindcore zvoke.
Mešanica je popolna, vendar ima eno slabost. Na tem mestu se moram na žalost pridružiti številnim drugim recenzentom in tudi sam potrditi, da album deluje kot celota, medtem ko posamezni komadi po nekaj poslušanjih še ne razvijejo dovolj lastne osebnosti, da bi samostojno odmevali v ušesih. Morda to še pride. Vendar pa vem zagotovo, da mi pot do tja ne bo predstavljala nobenih težav.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 9. 2021
Sörceress - The Four Centaurs
Recenzija
22. 9. 2021
Powerwolf - Call of the Wild
Recenzija
17. 9. 2021
Dispyt - Total Death - Total Live
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
25. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
Morost, Agan
Mostovna, Nova Gorica
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
30. 9. 2021
Ambra, Hoba, Decair
Orto Bar, Ljubljana